Filmexport Home Video – Pět z milionu

Ve středu 27. května 2015 společnost Filmexport Home Video nabídne za 99,- Kč další povídkový film Pět z milionu. Pět krátkých příběhů z každodenního života Prahy

V pěti povídkách je zachycen nejen život obyčejných lidí různého věku, ale také pražská aglomerace – od historického centra přes pavlačový dům, novostavby na kraji města až po rekreační osadu kousek za Prahou. Ve zdánlivých maličkostech se skrývá tolik příběhů!

Mistr a dvacátý učedník:

Povídka líčí příběh klasického generačního konfliktu mezi despoticky přísným pokrývačským mistrem Karpíškem a jeho svěřencem Vaškem – učedník Vašek pracuje s mistrem Karpíškem na věži mikulášského chrámu. Karpíšek je ze staré školy a jeho výchovné metody se Vaškovi nezamlouvají. Je rozhodnut od Karpíška odejít, tak jako před ním devatenáct jiných učedníků. Při hádce kvůli cigaretám Karpíšek přepadne přes lešení. Vašek se bez váhání vrhne mistrovi na pomoc. Chvíle smrtelného nebezpečí oba sblíží a Vašek už nemyslí na výpověď. Zůstane Karpíškovým dvacátým učedníkem.

Každý týden je neděle:

Důchodce Hanousek je čilý stařík, stále něco podniká a stále má co dělat. Pachtí se za drobnými příležitostnými výdělky. Hraje ve filmovém komparsu, spravuje hodiny, dělá uvaděče v kině… Jednoho dne půjčí synovi peníze na nové auto a syn ho pozve na nedělní výlet. Hanousek se těší a odřekne proto obtížně získané zaměstnání průvodce Prahou. Když však v neděli přijde za synem, je jeho místo v autě obsazené synovým nadřízeným.

To zavinil Bonifác:

Mladí manželé Jirouškovi provádí na den svatého Bonifáce obvyklý rituál, kdy si připomínají své seznámení. Vždy si zopakují všechno, co před lety prožili, navštěvují památná místa své osobní hisotrie. Pak se vracejí ke svému synkovi. Seznámení si zopakují zase za rok.

Otrhaná písnička:

Muzikanti Vilda a Martin týden co týden vyhrávají na svatbách. Jednoho dne jim místo výslužky zahraje mladý novomanžel klavírní skladbu. Krása hudby v nich vyprovokuje zamyšlení nad životem.

Pavučina:

Lyrický příběh o posledních dnech bezstarostného mládí před nástupem do prvního zaměstnání, které tráví mladičká Kateřina v rekreační osadě. Nemá už zájem o dětské hry svých přítelkyň. Toulá se po okolí a potká jen o málo staršího kamaráda Karla…

Na csfd.cz 72 procent: Výborná směs obrázků ze staré Prahy se spoustou herců, z nichž některé jejich hvězdná kariéra teprve čekala. Výborná kamera a nádech neorealismu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 7. srpna 1959

Režie: Zbyněk Brynych

Pomocná režie: Jiří Hanibal

Asistent režie: Zdenek Sirový, Dagmar Zelenková

Námět: Vladimír Kalina, Zbyněk Brynych

Scénář: Vladimír Kalina, Zbyněk Brynych

Technický scénář: Zbyněk Brynych, Jan Čuřík

Dramaturgie: Václav Nývlt

Produkce: Jaroslav Prokop, Přemysl Longa, Jaroslav Kučera

Hudba: Jiří Sternwald

Kamera: Jan Čuřík

Druhá kamera: Jan Němeček

Asistent kamery: Ivan Šlapeta

Střih: Miroslav Hájek, Magda Hájková

Zvuk: František Strangmüller, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Kostýmy: Libuše Hozová

Masky: Miloslav Koubek, Růžena Plašilová

Architekt: Bohuslav Kulič, Luděk Škuta

Výtvarník: Karel Kočí

Spolupráce: Luděk Škuta

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Kunc

Hrají: Jaroslav Marvan (mistr Karpíšek), Jan Tříska (učedník Vašek Janura), František Kreuzmann (důchodce Hanousek), Hermína Vojtová (sousedka Čeledová), Josef Beyvl (listonoš Fiala), Bedřich Bozděch (důchodce), Josef Bláha (Frantík, Hanouskův syn), Viola Zinková (Hanouskova snacha), Hanuš Bor (Petřík, Hanouskův vnuk), Jiří Mikota (Král, Frantíkův vedoucí), Marie Mikotová (Irena, Králova žena), Jan Čuřík (kameraman při filmování), Václav Wasserman (režisér při filmování), Zbyněk Brynych (muž v komparzním rejstříku), Valentina Thielová (Dáša Jiroušková), Vlastimil Brodský (Jiří Jiroušek, Dášin manžel), Svatopluk Skládal (pásek v Parku kultury), Otakar Skalski (páskův kamarád), Zdeněk Řehoř (muž s kyticí), Fanda Mrázek (harmonikář Vilda), Eman Fiala (houslista Martin), Anna Melíšková (hostinská U staré basy), Vlastimil Hašek (novomanžel Honza Hašek), Miriam Hynková (novomanželka Eva Hašková), Milka Balek-Brodská (svatebčanka), Libuše Švormová (svatebčanka), František Husák (svatebčan), Vladimír Jedenáctík (svatebčan), Karla Chadimová (Kateřina Pešková), Luděk Munzar (Karel Hodek), Marie Marešová (Pešková, matka Kateřiny), Eva Svobodová (Hodková, matka Karla), Alena Procházková (Alena), František Vláčil (tramp Franta), Jiří Krampol (tramp), Alena Kreuzmannová (hlas Kateřiny), Jiřina Bílá (teta), J. Hořejšová, Jana Brabcová, Helena Čumpelíková, A. Krásná, J. Vokurková, Oldřich Musil, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný