Codi – Starověké megastavby – Petra

V úterní nabídce 8. června 2010 bude pokračování cyklu vydavatelství Codi o velkolepých a záhadných objektech Starověké megastavby – Petra za 49,- Kč.

Lidské civilizace odjakživa staví velké stavby, symbolizující jejich význam a moc, které okouzlují i další generace svou krásou, vznešeností, mohutností či technickou dokonalostí. Ačkoliv se některá lidská společenství přežijí a zaniknou, stavby, které postavila, často nadále existují jako velkolepý odkaz na minulost. Podívejme se společně na to, jaké stavební techniky lidé na těchto velkolepých stavbách používali, z jakých materiálů stavěli a jak je získávali. Podívejme se do minulosti na osobnosti, které tyto stavby nechali stavět, na jejich pohnutky a sny. Podívejme se na to, jak byly stavby financovány a jak je vnímal okolní svět.

 

Petra, arabsky Al-Batra, tajemné město v poušti, v jižní části Jordánska v provincii Ma´an, kousek od izraelsko-jordánské hranice. Kde se v tomto nehostinném kraji plném písku a pískovcových skal vzala tato jedinečná stavební a kulturní památka, svědectví architektonických a technických dovedností? Kdo Petru vystavěl a jak? Jak bylo vůbec možné toto skalní město vybudovat s nástroji, které před dvěma tisíci lety měli stavitelé k dispozici, kde brali vodu pro zásobování dělníků a poté pro zásobování obyvatel? K čemu sloužila největší stavební památka Petry Al Khazneh?

 

Na tyto a další otázky vám odpoví unikátní dokument o Petře, který vás seznámí se stavební technologií dnes již zaniklého beduínského kmene Nabatejců, skvělých obchodníků, s jejich geniálně vyřešeným zásobováním nejcennější surovinou tohoto kraje, vodou. Seznámí vás s kulturou tohoto kmene, který v poušti dokázal vytvořit památku, řazenou do nových sedmi divů světa. Odborníci na stavitelství, vodní hospodářství, archeologové a historici vás provedou Petrou a seznámí vás s nejnovějšími objevy, které vysvětlují tajemství, které se kolem Petry a nejskvostnější její součásti Al Khaznehu, tradovala po dlouhá desítiletí od jejího objevu v roce 1812.

 

Údaje o DVD:

Délka: ? minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Petr Oliva)

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD 5 4:3 (podle pravítka 1:1,76)

Bonus: z nabídky Codi