Filmhouse – Samuraj – Musaši Mijamoto III Souboj na ostrově Ganrjú

Filmhouse zakončí v úterý 8. června 2010 poslední částí vydávanou trilogii a do prodeje přijde Samuraj – Musaši Mijamoto: Souboj na ostrově Ganrjú za 59,- Kč.

Mijamoto Musaši proslul v první polovině 17. století coby malíř, řezbář, kaligraf a především neporazitelný šermíř. Dodnes se jeho legenda a učení těší nezměrné popularitě nejen v Japonsku. Jeho život do historické fikce zpracovalo mnoho autorů, ale knižní verze, která je obecně nejuznávanější, pochází z pera Eidžiho Jošikawy (česky vyšla jako Musaši).

 

Legendou se stal už za života, ale po smrti jeho sláva ještě vzrostla. Stal se hrdinou 37 celovečerních filmů a devíti seriálů. Z Musašiho vychází například postava samuraje Kyuza ve slavném filmu Sedm samurajů.

 

Musaši se změnil. Souboje nevyhledává, naopak se jim snaží vyhýbat. I když je mu nabídnuto místo pobočníka samotného Šóguna, odmítne a usadí se na malé farmě na venkově. Čeká ho ale ještě jeden osudový souboj – Sasaki Kojiro, jediný, kdo se může Musašimu rovnat, ho vyzve k boji na život a na smrt…

 

Akční stránka ustupuje, převažují emoce, dojde i k vyřešení vztahu s fatálními ženami jeho života: Brilantní vyvrcholení brilantní trilogie.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Biografický / Drama / Historický

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1956

Délka: 105 minut

Původní název: Miyamoto Musashi kanketsuhen: kettô Ganryûjima

Světová premiéra: 1. ledna 1956 – Japonsko

Režie: Hiroshi Inagaki

Námět: Eiji Yoshikawa (román), Hideji Hôjô (hra)

Scénář: Hiroshi Inagaki, Tokuhei Wakao

Produkce: Kazuo Takimura

Hudba: Ikuma Dan

Kamera: Kazo Yamada

Střih: Koichi Iwashita

Společnost: Toho Company

Hrají: Toshirô Mifune (Musashi Miyamoto/Takezo), Koji Tsuruta (Kojiro Sasaki), Kaoru Yachigusa (Otsu), Michiko Saga (Omitsu), Mariko Okada (Akemi), Takashi Shimura (Sado Nagaoka), Minoru Chiaki (lodník Sasuke), Takamaru Sasaki (otec Omitsu), Daisuke Katô (Toji Gion), Haruo Tanaka (zloděj koní Kumagoro), Kichijirô Ueda (kněz Ogon), Kokuten Kôdô (starý kněz Nikkan), Ikio Sawamura, Nakajirô Tomita, Sonosuke Sawamura, Minosuke Yamada, Shôji Kiyokawa, Masako Sakurai, Yutaka Oka, Tominosuke Hayama, Kumeko Otowa, Yaeko Izumo, Noriko Honma, Etsuro Nishijo, Tateo Kawasaki, Fumito Matsuo, Ren Yamamoto, Fuminori Ohashi, Haruko Toyama, Hideo Shibuya, Katsumi Tezuka, Keiichiro Katsumoto, Hirotoshi Tsuchiya, Masao Masuda, Yu Agetsu, Senkichi Ômura, Shôichi Hirose, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky

Titulky: česky, slovensky

 

Dostupné titulky 

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: