Filmhouse – Samuraj – Mijamoto Musaši II. Bitva u Ičidžódži

Filmhouse v úterý 1. června 2010 bude pokračovat další částí trilogie Samuraj – Mijamoto Musaši II – Bitva u Ičidžódži za 59,- Kč.

Mijamoto Musaši proslul v první polovině 17. století coby malíř, řezbář, kaligraf a především neporazitelný šermíř. Dodnes se jeho legenda a učení těší nezměrné popularitě nejen v Japonsku. Jeho život do historické fikce zpracovalo mnoho autorů, ale knižní verze, která je obecně nejuznávanější, pochází z pera Eidžiho Jošikawy (česky vyšla jako Musaši).

Obrazovka z DVD 

Legendou se stal už za života, ale po smrti jeho sláva ještě vzrostla. Stal se hrdinou 37 celovečerních filmů a devíti seriálů. Z Musašiho vychází například postava samuraje Kyuza ve slavném filmu Sedm samurajů.

Pokračování ságy o legendárním japonském šermíři Mijamotovi Musašim. V tomto díle se s ním setkáváme již jako se zkušeným šermířem. Ovšem i přes svou dovednost s mečem stále není vyrovnaným mistrem ani věhlasným bojovníkem. Prozatím se musí on i postavy s ním spřízněné vypořádat s dalšími osudovými zvraty.

Obrazovka z DVD 

Milostná rivalita Ocú a Akemi, dvou dívek vroucně milujících Musašiho, nabere konkrétní podobu při jejich první konfrontaci a uzavře se tragický osud Musašiho přítele Matahačiho.

Když se Musaši vrátí do Kjóta, aby vyzval mistra nejprestižnější školy na souboj, na scéně se objeví ambiciózní šermíř Sasaki Kodžiró, s nímž Musaši v budoucnu svede svůj nejzásadnější duel. Sasaki je skutečnou historickou postavou (film Kojiro, 1967, režie Hiroshi Inagaki).

 

Obrazovka z DVD 

 

A nechme promluvit i obal:

 

Na konci prvního dílu se legendární japonský mistr meče Miajmoto Musaši ještě coby mladý učedník vydal na cestu poznání a zde se s ním opět setkáváme – jako s již zkušeným šermířem. I přes svou dovednost s mečem ovšem stále není vyrovnaným mistrem ani věhlasným bojovníkem. Prozatím se musí on i postavy s ním spřízněné vypořádat s dalšími osudoými zvraty. Milostná rivalita Oců a Akemi, dvou dívek vroucně milujícího Musašiho, nabere konkrétní podobu při jejich první konfrontaci a uzavře se tragický osud Musašiho přítele Matahačiho. Na scéně se také objeví ambiciozní šermíř Sasaki Kodžiró, s nímž Musaši v budoucnu svede svůj nejzásadnější duel. Prozatím Kodžiró figuruje jako přítel hlavy rodu Jošioka vedoucího věhlasnou školu šermu v Kjótu. Právě s jejími jorkokrevnými členy se Musaši nyní musí potýkat. Intrikaření Jošioků odmítajících uznat porážku vyústí až ve velkolepou bitvu v blízkosti chrámu Ičidžódži, která Musašiho proslaví po celém Japonsku.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Biografický / Drama / Historický

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1955

Délka: 99 minut (1:38:56)

Původní název: Zoku Miyamoto Musashi: Ichijôji no kettô

Světová premiéra: 12. července 1955 – Japonsko

Režie: Hiroshi Inagaki

Námět: Eiji Yoshikawa (román), Hideji Hôjô (hra)

Scénář: Hiroshi Inagaki, Tokuhei Wakao

Produkce: Kazuo Takimura

Hudba: Ikuma Dan

Kamera: Jun Yasumoto

Střih: Hideshi Ohi

Společnost: Toho Company

Natáčeno: Toho Studios, Tokio, Japonsko

Hrají: Toshirô Mifune (Musashi Miyamoto/Takezo), Koji Tsuruta (Kojiro Sasaki), Mariko Okada (Akemi), Kaoru Yachigusa (Otsu), Michiyo Kogure (Dayu Yoshino), Mitsuko Mito (Oko, matka Akemi), Akihiko Hirata (Seijuro Yoshioka), Daisuke Katô (Toji Gion), Kuroemon Onoe (kněz Takuan), Sachio Sakai (Matahachi Honiden), Yû Fujiki (Denshichiro Yoshioka), Machiko Kitagawa (Kogure), Eiko Miyoshi (Osugi, matka Matahachi), Eijirô Tôno (Baiken Shishido), Kenjin Iida (Jotaro), Akira Tani (Kawara-no-Gonroku), Ko Mihashi (Koetsu Honami), Kokuten Kôdô (starý kněz Nikkan), Yoshifumi Tajima (Samuraj Yoshioka), Keiko Kondo, Hisako Takigana, Ren Yamamoto, Ryû Kuze, Torahiko Hamada, Yoshio Inaba, Fumito Matsuo, Minoru Itô, Yasuhisa Tsutsumi, Ren Imaizumi, Rinsaku Ogata, Kenzo Tabu, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky

Titulky: česky, slovensky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný