Bontonfilm – Den D

Vypadá to, že v přeplněné přihrádce titulů o druhé světové válce hodlá zaujmout své místečko i Bontonfilm. Po minulé přepravě z kontinentu na ostrov by ve čtvrtek 3. června 2010 mělo dojít k pohybu opačným směrem, v přehledech figuruje televizní Den D za 69,- Kč, další kousek zaštítěný značkou BBC. Den D – Risk. Zrada. Odvaha. Oběť. Vzrušující příběh obyčejných lidí v neobyčejné době.

Je leden 1944 a válka dospěla do kritického stádia. Hitlerovy jednotky jsou zaangažovány na ruské frontě a spojenci mají převahu na zemi i na moři. Nastává chvíle k invazi do Francie a vytvoření druhé fronty.

 

Den D – rozhodující okamžik druhé světové války. Nejodvážnější invaze v historii. 24hodinový krvavý hrdinný boj. Den, ve kterém se mír přiblížil.

Den D – to je skutečné drama, součást historie, živoucí vzpomínky.

 

Dvouhodinový hraný dokument mapující vylodění spojenců v Normandii, jednu z nejdůležitějších operací druhé světové války. K šedesátému výročí zahájení Spojenecké invaze vyloděním v Normandii vznikl ve spolupráci Velké Británie, Německa a Francie téměř dvouhodinový dokument kombinující hrané a autentické záběry. Mapuje přípravu, samotný průběh operace i události, k nimž došlo na obou stranách fronty. Sleduje nejen hlavní aktéry invaze, jakými byli Eisenhower, Montgomery nebo Rommel, ale také řadu mnoha obyčejných vojáků, neoslavovaných hrdinů, členů francouzského odporu, ale také důstojníků a vojáků britských a německých ozbrojených sil.

 

Den D popisuje skutečné příběhy významného dne ve vzpomínkách a zážitích těch, kteří byli u toho. Vyprávění o plánech, odvaze a obětování. V tomto dni byli obyčejní lidé povoláni udělat neobyčejné věci.

 

Je leden 1944 a válka dospěla do kritického stadia. Hitlerovy jednotky jsou zaangažovány na ruské frontě a Spojenci začínají mít převahu na zemi i na moři. Nastává chvíle k invazi do Francie a vytvoření druhé fronty.

 

Zatímco Rommel a Hitler diskutují o strategii, Eisenhowerův plán je ohrožen námořní katastrofou, při které utone 700 mužů. Britští parašutisti se pokouší zaujmout klíčovou palebnou pozici, dvojitý agent s krycím jménem Garbo uvádí Němce ve matek.

 

Den D nakonec začíná a Robert Capa, vyzbrojený jen svým fotoaparátem, se vyloďuje na pláži Omaha v první vlně. Někteří vojáci obou stran vidí válku poprvé a rychle dospívají v krvavé vřavě bitvy. Zajatí hrdinové francouzského odboje čekají s nadějí na vysvobození…

 

Hodiny tikají. Budou mít Spojenci oporu na francouzské půdě? Je vítězství možné?

 

Stejně jako u minulého Dunkirku, hodnocení k 70 procentům a znalci historie rozpačití: Skládačka dopisů, dobových záběrů, moderních rekonstrukcí a zpravodajských hrátek je slušná, bohužel hrané scény jsou realismu vzdáleny, jsou rušivé, mají mizivou informační hodnotu, malý rozpočet z nich čiší, a chvílemi jsou až otravné. Rozvleklý snímek se nemůže rozhodnout, zda má být hraným filmem nebo dokumentem.

 

Ale jsou i spokojenější: Výborný hraný dokument, který v širším záběru osvětluje situaci okolo 6. června 1944 – postupně popisuje přípravy na Operaci Overlord, cvičení Tiger, práci dvojitého agenta – informátora, výsadek spojeneckých parašutistů na francouzské vnitrozemí, samotné vylodění v Normandii na Omaha Beach, popravy vězňů a osvobození Caen. Také zavede na stranu Němců a ukáže uvažování některých jejich velitelů.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Žánr: Historický / Drama / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2004

Délka: 120 minut

Původní název: D-Day 6. 6. 1944

Světová premiéra: 5. června 2004 – Německo

Režie: Richard Dale, Kim Bour, Pamela Gordon, Sally Weale

Scénář: Andrew Bampfield

Produkce: Vincent Bercholz, Tim Bradley, Richard Dále, Peter Georgi, Adam Kemp, Bill Leather, Michelle Podroznik, Julie Press, Mirelle Sanial

Hudba: Alan Parker

Kamera: Paul Jenkins

Střih: Peter Parnham

Kostýmy: Joe Hobbs

Společnost: British Broadcasting Corporation / Discovery Channel / ProSieben Television / France 2 / Telfrance / Dangerous Films

Natáčeno: HMS Belfast, Tooley Street, Southwark, Londýn, Velká Británie / Longmoor Military Camp, Hampshire, Velká Británie / Saunton Sands, Devon, Velká Británie / Wrotham Park, Barnet, Hertfordshire, Velká Británie

Hrají: Ian Holm (vypravěč), David Lyon (generál Dwight D. Eisenhower), Tracey Moore (Kay Summersby), Graham McTavish (kapitán James Stagg), Mark McKerracher (Ikeův pobočník), Albert Welling (polní maršál Erwin Rommel), Tim Bentinck (generálporučík Hans Speidel), Robert Cambrinus (Rommelův pobočník), Andrew Havill (Jake Westerman), Matthew Bose (Tomas Harris), Daniel Cerqueira (Garbo), Meritxell Lavanchy (paní Garboová), Doug Rao (Robert Capa), Lucy Chalkley (Pinky), Alan Westaway (John Morris), Jon Millington (Myers), Michael Gibson (Collins), Ian Lindsay (generálporučík Morgan), Simon Tcherniak (poručík Alan Jefferson), Tom Brooke (poručík Mike Dowling), William Neenan (admirál), Nick Lucas (polní maršál), Philip Rham (podplukovník Terence Otway), Tom Ingram (svobodník Phillips), Andrew Brooke (vojín Sid Capon), Colin Coull (R.S.M.), Carl BouManseur (Albert Richards), Oliver de la Fosse (svobodník Bob Littlar), David Eaton (vojín Bill Farmer), Bohdan Poraj (poručík George Lane), Leon Davies (vojín Gisser Owen), Clive Hayward (poručík Roy Wollridge), Marc Buchner (Eddie McCann), Jamie Read (desátník Franz Gockel), Royce Cronin (Albert Fraley), Andrew Lancel (poručík John Doyle), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: biografie – hrdinové Dne D (Nejvýznamější osobnosti)

Osobnosti 1. část

Osobnosti 2. část