Filmexport Home Video – Probuzení

Další novinkou společnosti Filmexport Home Video je ve středu 7. října 2015 za 99,- Kč DVD Probuzení. Psychologické drama Jiřího Krejčíka o problémové mládeži s nádhernou Janou Brejchovou a fešáky Petrem Kostkou, Janem Šmídem a Jiřím Kodetem.

Nedoučená šestnáctiletá kadeřnice bez rodičů Jitka uteče z domova mládeže a vrátí se k partě chuligánů, která tráví čas poflakováním po pražských pasážích, návštěvami restaurací, pitím a peníze si obstarává drobnými krádežemi a podvody. Partu ovládá Jitčin milý, násilnický Vilda.

Při návštěvě taneční kavárny, odkud parta uteče bez placení, se Jitka zalíbí mladému číšníkovi Tonkovi a z lásky k ní přidá k partě. Po jedné nezdařené krádeži se členové party ukryjí na chatě, která patří Tonkovým známým. Zde na břehu řeky, v krásné přírodě a po setkání s Tonkovými přáteli, si Jitka uvědomí, že má Tonka také ráda a že chce žít jinak než dosud.

Vilda nechce dívku ztratit, pobije se proto s Tonkem a Jitku násilím odvede. Jitce se však podaří Vildovi uprchnout a najít Tonka. V Praze pak spolu procházejí městem a večer usnou pod Tonkovým kabátem na lavičce. Ráno po probuzení se Jitka rozhodne změnit svůj život a vrátí se do ústavu. Po nějakém čase, jiná než bývala, se shledá s Tonkem v zahradní restauraci na Petříně…

České drama Probuzení natočil v roce 1959 režisér Jiří Krejčík s mladičkou Janou Brejchovou v roli svůdné, ale nezvladatelné dívky z ulice. Příběh filmu se odehrává v retrospektivě: je uveden optimistickým začátkem i koncem, ve kterém je z Jitky slušně upravená a spořádaná mladá žena. Tento rámec však Krejčík musel do filmu dodat proti své vůli, šťastný konec mu byl vnucen tehdejšími nositeli idejí.

Ihned po premiéře se film stal hitem mladých lidí a z Jany Brejchové byla rázem hvězda mezinárodního formátu. Před kamerou tu poprvé stanul také Petr Kostka a předvedl vynikající výkon.

Na csfd.cz 76 procent: Zdařilá generační výpověď o rebelech z ulice.

 Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1960

Délka: 97 minut

Kinopremiéra v ČR: 12. února 1960

Režie: Jiří Krejčík

Pomocná režie: Věra Ženíšková

Námět: Otakar Kirchner

Scénář: Otakar Kirchner, Jiří Krejčík

Technický scénář: Jiří Krejčík

Produkce: František Milič, Věra Kadlecová, Miloš Bergl, Karel Škorpík

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Vladimír Novotný

Asistent kamery: Miloš Petrolín, Jan Kváča

Střih: Josef Dobřichovský, Vlasta Rubášová

Zvuk: František Fabián, Václav Svoboda

Kostýmy: Ota Janeček, Slávka Tišnovská, Ladislav Tomek

Masky: Otakar Košťál, Anežka Kunová, Milan Novák

Architekt: Karel Škvor

Výtvarník: Václav Štědronský

Spolupráce: Oldřich Okáč

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Hanuš – Pavlíček

Hrají: Václav Voska (komentář), Jana Brejchová (Jitka Andrášová), Jan Šmíd (číšnický učeň Tonek), Petr Kostka (automechanik Vilda), Jiří Kodet (automechanik Emil), Jiří Štíbr (automechanik Marcel), Ladislav Pešek (Tonkův otec, číšník v jídelním voze), Eva Šenková (Tonkova nevlastní matka), Zuzana Ondrouchová (Ivanka, Tonkova nevlastní sestra), Vlasta Chramostová (vychovatelka v domově mládeže), Marie Brožová (ředitelka domova mládeže), Vladimír Menšík (vrchní), Valentina Thielová (kadeřnice), Josef Kemr (prodavač obuvi), Milena Vostřáková (jazzová zpěvačka), Vladimír Hlavatý (staršina SNB), Zdena Kožíková (Vildova matka), Jiří Sovák (vedoucí kadeřnictví), Vladimír Brabec (okradený mladík), Eva Očenášová (mladíkova přítelkyně), Heda Marková (sousedka), Růžena Lysenková (sousedka), Taťána Vavřincová (přítelkyně Vildovy matky), Libuše Švormová (Hanka, dívka z osady), Helga Čočková (okradená dívka v samoobsluze), Pavel Spálený (řidič autobusu), Karel Pavlík (mistr v autodílně), Luba Skořepová (vyděšená žena u autonehody), Karla Chadimová (Hančina kamarádka), Jan Přeučil (výrostek v partě na Petříně), Eduard Pavlíček (host u stolu), František Paul (politý host v restauraci), Jan Kačer (mladík z osady), Emilie Hráská (Marcelova matka), Nina Popelíková (kadeřnice), Václav Švec (muž na ulici), Ladislav Gzela (trafikant), Oldřich Janovský (brýlatý muž v kavárně), Karel Exner (číšník v nádražní restauraci), Vítězslav Černý (muž v bufetu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný