DVD HIT – Drsňák Chopper

Dalším na neznámý termín hlášeným filmem od InterSonicu v obálce DVD HIT je jako číslo 18 ediční řady Svět festivalů za 59,- Kč DVD Drsňák Chopper. Skutečný příběh zločince podle bestselleru, který napsal on sám. Na pultech v pondělí 9. srpna 2010.

Neuvěřitelný, ale skutečný příběh Marka Choppera Reada, nejznámějšího zločince Austrálie, podle bestselleru, který napsal on sám! Chtěl být slavný a ve vězení si začal lhaním budovat kult největšího drsňáka. Neváhal si dokonce dát uříznout obě uši! Jeho pověst v zločineckém světě rostla, ale když ho propustili, přestal rozeznávat skutečnost od svých představ. Když za vraždu opět skončil ve vězení, napsal hodně přehnaný příběh o své zločinecké kariéře a dosáhl svého – stal se slavným. Ale co je krvavá pravda a co jen směšný výmysl? Chopper je živým důkazem toho, že pravda je někdy mnohem podivnější než fikce.

 

Mark "Chopper" Read je ve své rodné Austrálii fenoménem. Ačkoli má podle svých slov na kontě víc než deset vražd, před soudem byl usvědčen pouze z jednoho zabití. Jeho oběti nikdo nelituje, protože to všechno byli obchodníci s drogami a darebáci, kteří jen dostali, co zasloužili. Navíc Chopper své zločiny, i když podle některých smyšlené, zúročil jako autor několika autobiografických knih, z nichž tu první napsal ještě za mřížemi a stala bestsellerem.

 

Příběh natočený na jejich motivy sleduje dvě období Chopperova života. Začíná v roce 1978, kdy si odpykával v Melbourne, ve známém vězení Petridge, šestnáctiletý trest, ke kterému byl odsouzen za únos soudce, který měl na starosti případ jeho nejlepšího přítele Jimmyho Loughnana. Jimmy a Chopper skončil ve společné cele se zločineckým bosem Keithym Georgem. Jejich spory a neshody se velmi rychle stupňovaly, až nakonec Chopper zločineckého bose zabil.

 

To samozřejmě jeho komplicové nehodlali přejít bez odplaty a najali si Jimmyho, aby za ně udělal špinavou práci a svého nejlepšího přítele zabil. Téměř se mu to podaří, ale ono téměř znamená rozdíl mezi životem a smrtí a tak si Jimmy raději uřízne ucho, aby se tak dostal do vězeňské nemocnice a potom do jiného vězení.

 

O osm let později, v polovině osmdesátých let, je Chopper propuštěn. Jeho brutalita se tak dostala mimo bezpečné mříže a záhy ji pocítila nejen jeho přítelkyně Tayna, která se živí jako prostitutka na telefon, ale také někteří z těch, se kterými měl Chopper nevyřízené účty. Hledá sice zejména Jimmyho, odhodlán pomstít se za jeho zradu, to mu ovšem nebrání v nelítostném vyřizování účtů s dalšími nepřáteli, například obchodníkem Nevillem nebo gaunerem Sammym Turkem.

Skoro k 70 procentům: Brilantně zahraný a nasnímaný film, Eric Bana k nepoznání, přesné šílené panoptikum.

Zadní strana obalu 

Žánr: Biografický / Drama / Krimi

Země původu: Austrálie

Rok vzniku: 2000

Délka: 94 minut

Původní název: Chopper

Světová premiéra: 3. srpna 2000 – Austrálie

Režie: Andrew Dominik

Námět: Mark Brandon Read (kniha)

Scénář: Andrew Dominik

Produkce: Michele Bennett, Al Clark, Yvonne Collins, Martin Fabinyi, Michael Gudinski

Hudba: Mick Harvey

Kamera: Geoffrey Hall, Kevin Hayward

Střih: Ken Sallows

Kostýmy: Terry Ran

Společnost: Australian Film Finance Corporation / Mushroom Pictures / Pariah Entertainment Group

Natáčeno: Melbourne, Victoria, Austrálie / Pentridge Prison, Coburg, Victoria, Austrálie

Hrají: Eric Bana (Mark Brandon ‚Chopper‘ Read), Simon Lyndon (Jimmy Loughnan), David Field (Keithy George), Daniel Wyllie (Bluey), Bill Young (detektiv Downie), Vince Colosimo (Neville Bartos), Kenny Graham (Keith Read), Kate Beahan (Tanya), Serge Liistro (Turek Sammy), Pam Western (matka Tanyi), Garry Waddell (Kevin Darcy), Brian Mannix (Ian James), Skye Wansey (Mandy), Annalise Emtsis (Shazzy), Johnnie Targhan (Paul), Robert Rabiah (Nick), Sam Houli (Robbo), Caleb Cluff (detektiv Creswell), Hilton Henderson (detektiv Wyatt), Fred Barker (guvernér Beasley), Peter Hardy (detektiv Cooney), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery, audiokomentář režiséra Andrewa Dominicka, audiokomentář Marka Choppera Reada, vynechané scény, víkend s Markem Chopperem Readem