Blesk – Proměny

No uvidíme. V posledních obalech H.C.E. je přítomna aktuální upoutávka na jiný film s logem Blesku, než je původně očekávaná Siréna od Mississipi. Nakonec tedy ve čtvrtek 24. června 2010 je na pultech film Proměny za 59,- Kč. Čtyři lidé, kteří spolu nemají nic společného. Čtyři osudy, které jsou svedeny dohromady. Čtyři životy, které se mají změnit.

Žena úspěšného muže, které chybí ke štěstí jediné – dítě. Pro jeho získání je schopna udělat téměř cokoliv.

 

Sportovní trenér zasvětil svůj život atletice, nyní je za zenitem a má čas zjistit, co všechno promeškal.

 

Stará žena, žije sama ve velkém prázdném domě, bez lidského kontaktu, který hledá ve vyšších sférách.

 

A konečně mladá matka se dvěma dětmi. Malý plat a drsný život jí nehrají příliš do karet. Bojuje a zápasí, ale možná musí přijít moment, kdy všechno vzdá.

 

Vizuálně podmanivý film Proměny sleduje čtyři různé postavy, jejichž život se prolíná jen pozvolna a nahodile. Jednotlivé osudy i děj gradují a odvážný koncept filmu směřuje neodvratně až k závěrečnému střetu. Co všechno se musí stát, aby život nebyl takový, jako dřív? Čtyři osudy jsou svedeny dohromady a navždy se změní.

Vnitřní strana obálky 

Někdo nadšený: Svěže a moderně natočený film, který prozrazuje zaujatého a šikovného tvůrce, ale zároveň tvůrce, který se ještě hledá. Na svůj věk má Řehořek velmi jistou režisérskou ruku, scénář je ale slabší, lokální herci většinou hodně dobří. Někdo zklamaný: Všechny syndromy školního filmu na jedné hromadě. Režisér žere A. G. Iñárritua a Poštu pro Tebe. Nevýrazní herci, křečovité dialogy a rušivé efekty.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika / Itálie

Rok vzniku: 2009

Délka: 80 minut

Kinopremiéra v ČR: 30. dubna 2009

Námět, scénář, režie, kamera, střih: Tomáš Řehořek

Dramaturgie: Alois Fišárek, Tomáš Doruška

Šéfdramaturg: Ivan Hubač

Produkce: Nelly D. Jenčíková, Viktor Mayer, Karel Roden, Franco Bevione, Fabio Massimo Cacciatori, Radka Mizerová

Asistent produkce: Viktória Hozzová, Kateřina Kajfošová

Koproducent: Jaroslav Kučera, David Skaunic, Vladimír Novák, Igor Konyukov

Hudba: Dejan Pejovič

Kostýmy: Anna Krtičková

Masky: Lucie Zeminová, Irena Gatej

Zvuk: Mareh Hart, Honza Martínek

Společnost: Lumiq Studios / Miracle Film & TV / Vyšší odborná škola filmová Zlín

Natáčeno: Aix-en-Provence, Bouches-du-Rhône, Francie / Alpes-Maritimes, Francie / Antibes, Alpes-Maritimes, Francie / Bouches-du-Rhône, Francie / Grenoble, Isère, Francie / Isère, Francie / Le Tampon, Réunion / Lyon, Rhône, Rhône-Alpes, Francie / Nice, Alpes-Maritimes, Francie / Rhône, Rhône-Alpes, Francie / Saint Denis, Réunion / Sainte Anne, Réunion / Sainte Suzanne, Réunion

Hrají: Petra Hřebíčková (partnerka), Dita Zábranská (matka), Petr Jeništa (trenér), Alena Ambrová (bába), Norbert Lichý (směnový mistr), Jan Zadražil (partner), Jan Plouhar (pornočumil), Ivan Kalina (gynekolog), Luděk Randár (doktor), Jiří Vyorálek (vesničan), Eva Sachrová, Michaela Křivá, Jaroslav Šmotek, Jaroslav Filák, Robin Lipowczan, František Adamec, Hana Babjarová, Tomáš Řehořek, Lucie Zeminová, Tomáš Merta, Irena Gatej

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky, italsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: Film o filmu (14:02), Ochutnávka filmu Proměny (5:16), Upoutávka (1:38)