Bontonfilm – Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám

Bontonfilm v ediční řadě Cinema Club Fun na pátek 25. června 2010 chystá další komedii Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám za 99,- Kč. Jak se neutopit za velkou louží.

Sidney Young pracuje v Londýně jako novinář pro nepříliš úspěšný bulvární plátek, který si dělá legraci z celebrit toužících po slávě ve světlech snobských večírků. Na jedné straně je hrdý na svůj satirický nadhled a odstup od prostředí, o kterém píše, na druhé straně ho tento povrchní svět slávy a krásných lidí velmi láká.

 

Nečekaně přijde překvapivá nabídka od šéfredaktora prestižního newyorského časopisu ‚Sharps‘ – Claytona Hardinga, aby pro něj Sidney pracoval. Nabízí se tak únik z londýnského stereotypu do víru newyorkských večírků. Sidney s velkými očekáváními uniká z tradičního "domů – do práce – domů" a po hlavě se vrhá do víru newyorských večírků. Ne vše je ale v nové práci takové, jaké si představoval.

 

Je zklamaný upjatou atmosférou, která zde panuje a rozhodne se nudným prostředím pořádně zatřást. Sidneyho bezstarostný přístup a nejapné vtípky rozčilují jeho přímého šéfa Lawrence Maddoxe až nakonec vyústí v zákaz dělat s celebritami rozhovory a cokoliv o nich psát.

 

Rebelující Sidney totiž bez skrupulí ukazuje svůj despekt k těm vlivným nahoře, včetně královny newyorkského PR, Eleanor Johnson. Jeho neochota zařadit se do davu a sekat latinu je nečekaně nalomena, když potká krásnou herečku Sophii Maes, kterou Eleanor také zastupuje. Jak moc se dokáže ponížit, aby jí mohl být alespoň nablízku…?

 

 

 

Kolegyně Alison užasle sleduje, jak se poblázněný Sidney potácí od jednoho trapasu k dalšímu. Sidney si postupně šlape slizkou cestičku na vysněný vrchol světa celebrit, ale má před sebou ještě dlouhou cestu, na jejímž konci je srdce té pravé, které kvůli své hlouposti ztratil.

 

Námětem pro film byla kniha Tobyho Younga z roku 2001, ve které zachytil vlastní zážitky, kdy koncem 90. let odešel z Londýna pracovat do prestižního časopisu Vanity Fair v New Yorku. Ani ne po dvou letech byl odtud vyhozen. Sám k tomu říká: “Ve Vanity Fair mi to opravdu nešlo. Naprosto jsem nepochopil, co to znamená být novinářem v New Yorku. Myslel jsem si, že budu v práci na chodbě potkávat přátelské vtipálky, kteří jen tak přeletují z kafíčka s modelkou na oběd se slavným hercem. Místo toho tam na mne čekala uzavřená společnost, dodržující striktní pravidla. My z Evropy máme pocit, že v Americe jsou všichni uvolnění a neformální. Opak je pravdou – Londýn je takový, zatímco v New Yorku si připadáte jako v upjaté době královny Viktorie.”

Hodnocení kolem 70 procent: Taková americká romantika s britským humorem, vtipně kousavá a nekorektní komedie. Jak je obvyklé, z druhého břehu: Vtipů je tam hodně pomálu, nezachrání to ani zvučná jména, ani solidní zápletka. A je to křečovitě korektní.

Žánr: Komedie / Romanitcký

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 110 minut

Původní název: How to Lose Friends & Alienate People

Světová premiéra: 3. října 2008 – USA, Velká Británie, Polsko

Kinopremiéra v ČR: 1. ledna 2009

Režie: Robert B. Weide

Námět: Toby Young

Scénář: Peter Straughan

Produkce: Laurie Borg, Carrie Fix, Richard Hewitt, Elizabeth Karlsen, Tessa Ross, Gary Smith, Courtney Solomon, Stephen Woolley, Toby Young, Allan Zeman

Hudba: David Arnold

Kamera: Oliver Stapleton

Střih: David Freeman

Kostýmy: Annie Hardinge

Společnost: Number 9 Films / Film4 / Intandem Films / Aramid Entertainment Fund / Lipsync Productions / UK Film Council

Natáčeno: Café de Paris, Coventry Street, Soho, Londýn, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / New York City, New York, USA / Soho Grand Hotel, New York City, New York, USA / Three Mills Studios, Three Mill Lane, Bow, Londýn, Velká Británie / Times Square, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Kelan Pannell (mladý Sidney Young), Janette Scott (Sidneyho matka), Simon Pegg (Sidney Young), Megan Fox (Sophie Maesová), Gillian Anderson (Eleanor Johnsonová), Kelly Jo Charge (konferenciér Apollo Awards), Christian Smith (host na Apollo Awards), Katherine Parkinson (PR žena), Felicity Montagu, Thandie Newton (sama sebe), John Lightbody (asistent hotelového manažera), Ian Bonar (personál), James Corden (personál), Fenella Woolgar (personál), Chris O’Dowd (personál), Hugh Thompson (personál), Emily Thorling (personál), Jeff Bridges (Clayton Harding), Miquel Brown (Hardingův asistent), Miriam Margolyes (paní Kowalski), Nathalie Cox (kráska v baru), Kirsten Dunst (Alison Olsenová), Sam Douglas (barman), Charlotte Devaney (Bobbie), Gillian King (Sharpova asistentka), Danny Huston (Lawrence Maddox), Margo Stilley (Ingrid), Isabella Calthorpe (Anna), Hannah Waddingham (Elizabeth Maddoxová), Diana Kent (Rachel Petkoffová), Max Minghella (Vincent Lepak), Emily Denniston (Maddoxova asistentka), Ashley Madekwe (Vicky), Lisa McAllister (asistentka Sophie Maesoví), Julia West (matka), Brona C. Titley (jeptiška), Charles De Bromhead (mladý kněz), Jane Perry (paní Hardingová), Bill Paterson (Richard Young), Alexandra Aitken (dívka v nočním klubu), Daniel Craig (sám sebe), Kate Winslet (sama sebe), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky  

Titulky: česky 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: