North Video – Polibek hada

Webové stránky North Videa měly nějaké potíže, včera večer se mi alespoň na chvíli objevilo hlášení o údržbě serveru, dlouho pak byly „pouze" nedostupné. To nic nemění na faktu, že na pátek 25. června 2010 byl ohlášen film Polibek hada za 69,- Kč. Jen jsme se při přípravě upoutávky museli spolehnout na jiné zdroje informací. Láska plodí intriky a intriky plodí lásku. A ejhle, stránky již v pořádku běží, tak akzualizujme… DVD se nakonec na pultech objevilo překvapivě v digipackovém balení.

Anglie léta páně – někde udávají 1699, jinde 1799. Ale spíš možnost dvě, další zdroje hovoří o konci 18. století. A sám vydavatel je také pro druhou možnost.

Blížící se konec století vyvolává v lidech zvláštní směsici pocitů. Někdo se těší na bujaré oslavy, někdo tak trochu nostalgicky bilancuje. Co bude pak? Nová éra, nový věk?

Thomas Smithers, bohatý průmyslník z hrabství Gloucestershire, patří k těm druhým. Lecčeho v životě dosáhl, má krásnou ženu a půvabnou, i když malinko podivínskou dceru. Nemá však – a nikdy už mít nebude – dědice, který by byl pokračovatelem rodu. Až zemře, jeho jméno zanikne spolu s ním. Ale ono přece nemusí zaniknout!

 

Thomas tu může po sobě něco zanechat, něco, co jej přežije! Nádhernou zahradu, kterou nechá zbudovat z pustiny za svým domem, zahradu, která bude navždy lidem připomínat jeho památku… Zahradu, která se vyrovná parku ve Versailles.

 

Thomas ovšem netuší, jak zásadním způsobem toto jeho rozhodnutí ovlivní život celé jeho rodiny. Neboť mladý holandský zahradní architekt Menner Chrome, kterého mu jako mistra nad mistry dohodí bratránek jeho ženy Fitzmaurice, je až příliš pohledný, a Thomas, jak již bylo řečeno, má krásnou ženu a půvabnou dceru…

 

K tomu se přidávají pokyny pro tvorbu zahrady od pokryteckého Fitzmaurice, jehož jediným a skutečným cílem je nechat rodinu Smitherosvých na stavbě finančně vykrvácet a pro sebe získat Thomasovu manželku Julianu. Ta má ale oči jen pro mladého architekta.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Byť relativně neznámé, od 60 do 70 procent: Výborné kostýmní drama. Naprosto svébytný a dobrý snímek.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Francie / Německo / Velká Británie

Rok vzniku: 1997

Délka: 104 minut

Původní název: The Serpent’s Kiss / Le Baiser du serpent / Der Schlangenkuss

Světová premiéra: 14. května 1997 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Philippe Rousselot

Scénář: Tim Rose Price

Produkce: John Battsek, Hans Brockmann, Kieran Corrigan, François Duplat, Robert Jones, Peter O’Malley, Tim Rose Price, Tracey Seaward

Hudba: Goran Bregović

Kamera: Jean-François Robin

Střih: Mick Audsley

Kostýmy: Consolata Boyle

Společnost: J&M Entertainment / Jones-Brockman Productions / Rose Price Battsek Productions / Trinity / Berryer Films / Canal+ / France 2 Cinéma

Natáčeno: County Clare, Sixmilebridge, Irsko

Hrají: Ewan McGregor (Meneer Chrome), Greta Scacchi (Juliana), Pete Postlethwaite (Thomas Smithers), Richard E. Grant (James Fitzmaurice), Carmen Chaplin (Thea/Anna), Donal McCann (ošetřující lékař), Charley Boorman (sekretář), Gerard McSorley (pan Galmoy), Britta Smith (paní Galmoyová), Susan Fitzgeral (milenka Clevelyová), Pat Laffan (Pritchard), Rúaidhrí Conroy (lékařův pomocník), Henry King (hlavní sekáč), a další

Menu DVD 

Disk opět neobsahuje přímou volbu kapitol, ale při přehrávání lze po nich skákat. Ovšem to je jediný posuv, přehrávač v PC nedovolí přímý posun a ani neukazuje všechny časové údaje (jen ten "odehraný")

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Kinohity 2010, Novinky, Nejen pro nejmenší, Dále nabízíme