Řitka Video – Šógunovi nindžové

Další titul z katalogu společnosti Řitka Video, který mi udělal obrovskou radost. To byly doby… Bratr cvičil kendo, kiny prošly tituly jako Kagemuša nebo Zrada a pomsta a vzápětí následovala na tehdejší poměry smršť, do které patřil i film Šógunovi nindžové. Krevní msta v rukou neporazitelného bojovníka.

Jak poznamenávají v komentářích pamětníci: Ach ta nostalgie!

Oficiální text:

Dobrodružná historická freska režiséra Noribumiho Suzukiho se odehrává v Japonsku na sklonku 16. století. Líčí osudy mladého Takamarua, který chce pomstít smrt svých rodičů a obnovit slávu klanu Momoči zlikvidovaného muži proradného lenního pána Hidejošiho.

Název filmu v originále 

V nerovném boji pomáhají statečnému mladíkovi jeho přátelé. Mnozí z nich položí za vítězství i životy. Do hry vstupují také rodové meče ukrývající tajemství zlatého dolu. Spletitý děj vytváří dostatek příležitostí pro množství neuvěřitelných soubojů, v nichž se používají nejrůznější druhy bojového umění i celá škála zbraní. Specialitou filmu jsou bitky skupin maskovaných mužů bleskurychle se spouštějících po stromech jako pavouci.

Jeden je hluchý, ten druhý němý... 

Jooo, hned po vložení disku do mechaniky mohu konstatovat, že je to ono – hned v úvodu příběhu nezapomenutelné skoky napadeného vzhůru po kopích, protínajících stěny. Nindžové, kteří skokem od podlahy vyletí až do trámů na stropě… Malý synek, kterého matka vybaví rodinnou dýkou a pošle ho po pádu pevnosti tajně přežít v doprovodu věrného sluhy, se nechtěně rozloučí s malou, uplakanou holčičkou…

 

 

Hop

A vraždění neviňátek (tj. zbytku poraženého rodu, včetně žen a dětí), vzduchem létající hlavy. No a pochopitelně bojovníci-pavouci lezoucí za podivného zvukového doprovodu po stromech sem tam s hlavou dolů, a i ti v polovině filmu se zpod povrchu oblázkové pláže vynořující zbylí pavouci…

A ještě jednou hop... 

Synku, poslouchej... 

Jen škoda úrovně samotného disku – na první dojem chvílemi rozmazaný obraz, v prudkých pohybech je v některých výrazných barvách vidět cosi jako řádkování, občas duchové jak u archaického LCD. Dabing bohužel není původní, ale ruchová stopa vypadá stejně, alespoň podle toho podivného a protivného zvuku, který doprovází pohyb na stromech.

Synku, utíkej 

Útok! 

A samotný děj – s překvapením zjišťuji, že ač si plno scének pamatuji, tak samotný děj ani moc ne. Spousty jmen, která ani nestíháte sledovat, těžko tak soudit, kdo se zrovna spiknul s kým proti komu.

Skrz naskrz 

Kde jste kdo? 

Po vyvraždění téměř celého klanu a zničení jeho sídla skok časem. Na loďce se vrací urostlý mladík z Číny do Japonska. A netrvá to příliš dlouho, aby mohl ukázat, čemu se v té daleké zemi všemu naučil. Jenže, jak se nakonec ukáže, proti mušketám je i kung-fu pramálo platné. Takže skončí ve vězení, ještě že mají v Japonsku tak kvalitní svíčky (nezhasnou ani při špičkové akrobacii). A tak tam, kde ani kung-fu a dobrá vůle nestačí, musí nastoupit starý mistr a pořádný výcvik. Ovšem poněkud nezvykle je vrcholem výcviku likvidace učitele. Ale každá voda jednou do moře doplyne a pomsta dojde svého naplnění…

Uplakaná Ocu vyrostla 

To se snad ani nedá vyprávět, to se musí vidět (pokud nostalgická slza dovolí). Pamětníci všech superfilmů, spojte se!

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1980

Délka: 109 minut (1:56:58)

Původní název: Ninja bugeicho momochi sandayu

Světová premiéra: 15. listopadu 1980 – Japonsko

Režie: Norifumi Suzuki, akční scény Sonny Čiba

Scénář: Fumio Kônami, Ichirô Ôtsu, Takato Išikawa

Hudba: Masakacu Suzuki

Kamera: Toru Nakajima, Šin Ogawara

Společnost: Toei Company

Hrají: Hiroyuki Sanada (Momoči Takamaru), Etsuko Shihomi (Ai-Lian), Yuki Ninagawa (Ocu), Tetsurô Tamba (Tozawa Hakuunsai), Makoto Satô (Junka no Yatoji), Fumio Watanabe (Tokugawa Iejasu), Masumi Harukawa (Yodo-Gimi)

 

Sonny Chiba (Širanui Šogen)

 

 

 

Isao Natsuyagi (Hattori Hanzo)

 

 

 

Asao Koike (Tojotomi Hidejoši)

 

 

 

Masashi Ishibashi (Momoči Sandaju)

 

 

 

Lee Murayama (Tang Šun-Qi), Yôko Nogiwa (Čijo), Katsumasa Uchida (Širanui Gennosuke), a další

 

 

 

 

 

 

 

V českém znění (2010): Radek Hoppe, Bedřich Šetena, Bohdan Tůma, Libor Terš, Pavel Vondra, Kateřina Lojdová, Ivo Novák, Jan Šimik, Marek Libert, Lucie Kožinová, Bedřich Šetena, Roman Hajlich, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky

 

Výběr zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: další DVD (náhledy obalů dalších titulů)