Promo Produkce – Cirkus Cirkus (2 DVD)

Chodili jste jako malí do cirkusu? Či jako velcí doprovázíte své ratolesti? Dnes v pondělí 28. června 2010 jsem na pultech objevil balení dvou DVD s názvem Cirkus Cirkus – Mezinárodní festival cirkusového umění. Na zadní straně jsou uvedeny společnosti Promo Produkce a Oresi, cena 99,- Kč. Jedná se o záznam speciálního mezinárodního představení.

Jedná se o záznam představení, která proběhlo ve dnech 13. a 14. února 2010 v pražské Incheba Areně. Tyto dny se uskutečnil mezinárodní festival cirkusového umění Cirkus Cirkus, kterého se zúčastnili soubory z různých koutů Evropy, ale také například z Afriky.

„Dali jsme si na výběru soutěžících opravdu záležet. Jsem velmi potěšen, že se nám podařilo zajistit taková vystoupení jako je drezura slonů z Německa, drezura lachtanů z Velké Británie, unikátní vystoupení bizonů, které ve světě nemá obdoby, ale také show skakáčů z Maroka, “ vysvětluje jednotlivé části nabitého programu prezident festivalu Artur Kaiser. O umu soutěžících rozhodovala odborná a VIP porota, složená ze známých osobností, světových cirkusových agentů a ředitelů světových cirkusů.  

 

Publiku se představil čestný host a předseda odborné poroty v jedné osobě, herec a mim Bolek Polívka, dále pak herec Lubomír Lipský, který je nerozlučně spjat s cirkusovým prostředím, moderátor a hudební producent Petr Šiška, zpěvačka, modelka a nově i spisovatelka Iva Frühlingová, jazzman-baskytarista Pavel Ryba, choreograf, pedagog a herec Pavel Towen Veselý, autor hudby, zpěvák a leader kapely O5&Radeček, Tomino Polák, dále pak Are Arnardo, ředitel norského cirkusu Arnardo, Carl Jernström, ředitel cirkusu Finlandia nebo také Filip Gaier – Busch, ředitel německého cirkusu Busch – Roland. V publiku pak nechyběli zástupci nejznámějších německých cirkusů Flic Flac a Krone a řada známých českých osobností (například Vendula Svobodová, Zdeněk Podhůrský, Lenka Hornová s rodinou a další).

 

Mezinárodní Pražský cirkusový festival vzbudil obrovský zájem v zahraniční, sklidil nečekaně velký úspěch a vysloužil si tak velký respekt cirkusových odborníků a kritiků v Evropě. Po celé dva dny trvání akce, kdy ve třech unikátních představeních vystoupili soutěžící z celého světa, byla hlediště plná spokojených diváků. Jednoznačné vítězství a první cenu festivalu Cirkus Cirkus získali ukrajinští skákači Biker Acrobats, druhé místo získal Čech, rychložonglér Rudolf Janeček a na třetí příčce se umístil sourozenecký pár akrobatů na šálách, Duo Štipka.

 

Dále byla udělena také Cena za celoživotní přínos cirkusovému umění, kterou zaslouženě dostal bývalý československý žonglér Jack Kůra Bremlov. Cenu mediální poroty obdržel drezér Ingo Stiebner z Velké Británie se svou lachtaní rodinkou, Cena prezidenta festivalu získali němečtí drezéři slonů Hoschlers, Cenu VIP poroty získali Dany a Denisa a jejich Paux de Deux na koni, Cenu televize získal opět Rudolf Janeček a Cenu diváků drezér Ingo Stiebner a jeho lachtani.

 

Programem provázel zkušený moderátor Petr Vondráček společně s Petrou Tůmovou.

 

A ještě novinka na letošní podzim – pořadatelská agentura bude mít již v letošním roce k dispozici cirkusové luxusní vyhřívané stany. Český divák tak bude mít příležitost shlédnout špičkový evropský program, ale také ochutnat nadstandardní pohodlí evropských stanů.

 

„V druhé polovině září se v Praze představí Cirkus Cirkus s velkým mezinárodním programem ve kterém se českému publiku představí účinkující z Dánska, Velké Británie, Brazílie, Polska, Itálie a České Republiky. Rádi bychom naučili české cirkusové publikum, aby dokázalo rozeznávat kvalitní cirkusové show a vždy si tak počkali na ten správný cirkus, který by měl být garantem dobrého kulturního zážitku.“, prozrazuje přípravy k pokračování festivalu prezident festivalu, Artur Kaiser.