Filmexport Home Video – Štěstí pro dva

Ve středu 15. června 2016 pokračuje společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč dalším pamětnickým filmem, na řadě je Štěstí pro dva. Operetní komedie z divadelního prostředí, ve které zazní slavný šlágr Praha je krásná.

Slavná operetní pěvkyně se snaží utajit před senzacechtivou veřejností svůj rodinný stav…

Film navazuje na fenomenální úspěch hudební komedie Veselá bída, ve kterém rovněž hlavní roli ztvárnila pěvkyně Jarmila Kšírová. Příběh vypráví o operetní subretě Soně Jansové, která musí tajit, že je vdaná a má čtyřletou dceru. Její manžel na veřejnosti vystupuje jako její advokát a když jednoho dne jejich dcera Eva zmizí, pravda vyjde najevo a kupodivu to není taková katastrofa, jak všichni předpokládali.

Kromě hlavních postav se ve filmu objeví i několik epizodních figurek, z nichž nejvíce diváka upoutá policejní komisař v podání Jindřicha Plachty. Za úspěchem tohoto snímku na Filmových žních v létě roku 1940, kde Štěstí pro dva získalo prestižní ocenění, určitě stojí kromě dobrého scénáře a režie také hudba Josefa Stelibského a již zmíněný hit Praha je krásná.

Obšírnější verze:

Slavná operetní subreta Soňa Jansová je podle smlouvy s divadlem vydávána za slečnu. Ve skutečnosti je vdaná a má čtyřletou dceru Evičku. Sonin manžel JUDr. Karel Svoboda vystupuje jako její advokát. Tato role je pro něho čím dál obtížnější a nechce dále manželství tajit. Nutí Soňu, aby smlouvu zrušila. Dá jí na rozmyšlenou dva dny a odjede z Prahy.

Po jeho odjezdu pohřeší Soňa Evičku, kterou dosud vydávala za svou neteř. Děvčátko opustilo byt pootevřenými dveřmi a později se ocitlo na komisařství, kde i přespalo. Soňa v domnění, že Karel vzal Evičku s sebou, ztrátu dítěte neohlásila. Druhý den, když zpívá v rozhlase, selžou jí nervy a prosí do mikrofonu, aby jí Karel vrátil dcerušku. Svoboda se vrací ve chvíli, když v novinách vychází senzační zpráva o vdané Jansové a jejím dítěti. Soňa neztratí popularitu, jak se obával ředitel divadla, naopak je vyprodáno několik dalších představení. Znepokojeným rodičům přivádí dítě do divadla policejní komisař. Šťastná Soňa zpívá obecenstvu oblíbenou píseň o Praze.

Na csfd.cz 64 procent: Výborný zpěv, výborná hudba, bezvadné vedlejší postavy.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Kinopremiéra v ČR: 16. srpna 1940

Délka: 79 minut

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Antonín Kubový, Rudolf Stahl

Námět: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Scénář: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Choreografie: Rudolf Macharovský

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Jarmila Kšírová (operetní subreta Soňa Jansová), Jan Pivec (JUDr. Karel Svoboda, Sonin manžel), Eva Vandasová (Evička, dcera Svobodových), Jiří Vondrovič (mladokomik Jiří Hájek), Hana Vítová (Helena, Jiřího snoubenka), Dano Živojnovič (tenorista Valenta), Vlasta Hrubá (zpěvačka Marta), Jindra Hermanová (komorná u Soni Jansové Anežka), Karel Hašler (ředitel Komorní operety), Ferenc Futurista (vrátný v divadle Vrána), Jindřich Plachta (policejní inspektor Pěnička), Stanislav Neumann (zloděj psů Kafuněk), Miroslav Homola (ing. Jareš), Dora Martinová (úřednice Jiřina), Jindřich Láznička (inspicient), Jan W. Speerger (strážník), Bohuš Záhorský (Nosek, Jarešův přítel), Ladislav Janeček (inspektor Soukup), Blažena Slavíčková (nápověda), Antonín Zacpal (host na premiéře), Jaroslav Sadílek (divadelní sluha), Vladimír Štros (strážník), Bohumil Langer (zákazník v gramofonovém závodě), Miloš Smatek (dirigent), Bohuslav Kupšovský (zpěvák), a další

Tančí: Eliška Slancová, Táňa Černá, Rudolf Macharovský, Viktor Malcev, Jan Regal, Jaroslav Pelc, Jaroslav Jaroš, Jan Nosek, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný