Filmexport Home Video – Sňatková kancelář

Ve středu 9. listopadu 2016 společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč chystá další pamětnickou novinku, komedii Sňatková kancelář. Lyžařské pokusy Jindřicha Plachty na zasněžených vrcholcích Krkonoš.

Komedie o tom, co všechno je třeba udělat, aby mohly začít vyzvánět svatební zvony…

Pan Kubr je majitelem sňatkové kanceláře VRKŮ, ale sám se právě rozvádí. Na jeho kancelář se obracejí rodiny s různými požadavky – Továrník Košek se ženou by si přáli, aby se jejich syn Emil oženil s Lydií, dcerou poslance Sahuly, a obrátí se na Kubra se žádostí o pomoc. Pan Titěra zase na kanceláři požaduje, aby shromáždila důkazy o nevěře jeho ženy Heleny…

Na schůzi Ligy probouzejících se žen Kubr přislíbí, že bude usilovat o prosazení zákona o povinném manželství, čímž si vyslouží nevraživost Klubu starých mládenců. Rozhodne se tedy odjet se svým synovcem Josefem, úspěšným sportovcem, který mu pomáhá ve firmě v oddělení Milostná korespondence, na dovolenou do hor, kde také potkává klienty své kanceláře.

Záměr se mu podaří prosadit – ministr financí uzákoní mládeneckou daň: každý svobodný muž, rozvedený či vdovec jest povinen odváděti 50 % svých příjmů – neožení-li se eventuelně znovu! Sňatková kancelář vzkvétá a Kubr diriguje zástupy novomanželů. Přichází také Kubrův synovec Josef s Lydií, kteří se do sebe na horách zamilovali a nyní se hodlají vzít.

Na csfd.cz 56 procent: Komedie nic moc, ovšem cynismus a dodnes aktuální detaily překvapí (erotické časopisy, politikaření, feministky, demonstrace). Celé to nad vodou ale drží jen a jen Plachtovo herectví.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1932

Délka: 91 minut

Kinopremiéra v ČR: 11. března 1932

Režie: Svatopluk Innemann

Asistent režie: František Jerhot

Námět: Josef Neuberg, Josef Hlaváč, František Tichý

Scénář: Josef Neuberg, Josef Hlaváč, František Tichý

Hudba: Eman Fiala

Kamera: Karel Degl

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Vilém Rittershain, Hanuš Gödert

Tančí: taneční duo Farinti

Společnost: AB

Hrají: Jindřich Plachta (majitel sňatkové kanceláře Kubr), Josef Král (Josef, Kubrův synovec), Zdeňka Baldová (úřednice v sňatkové kanceláři Karlička), Jarmila Svatá (Kubrova rozvedená žena), Theodor Pištěk (poslanec Karel Sahula), Milada Gampeová (manželka poslance Sahuly), Ela Šárková (Lydie Sahulová, dcera), Eman Fiala (prokurista Titěra), Jiřina Šejbalová (Helena Titěrová), Zvonimir Rogoz (továrník Košek), Růžena Šlemrová (Košková), Václav Vydra ml. (Emil, syn Koškových), Milka Balek-Brodská (místopředsedkyně ženského spolku), Hugo Kraus (ředitel hotelu), Jan W. Speerger (vrátný v hotelu), J. O. Martin (advokát), Josef Oliak (soudce), Anna Švarcová (předsedkyně „Ligy probouzejících se žen“), František Říha (muž toužící po sňatku), Antonín Jirsa (strážník), Josef Klapuch (strážník), Josef Bělský (předseda Klubu starých mládenců), Ferdinand Jarkovský (řečník), Karel Němec (řečník), Blanka Waleská (prodavačka), Gustav Šmaus (sportovec), Jan Pušbauer (sportovec), Václav Menger (hotelový zřízenec), Josef Neuberg (podomek v hotelu), Jiří Hron (barman), Ferry Seidl (člen Klubu starých mládenců), Eduard Šlégl (člen Klubu starých mládenců), Eduard Ševčík (člen Klubu starých mládenců), Josef Sládek (člen Klubu starých mládenců), F. X. Mlejnek (člen Klubu starých mládenců), Josef Maleček (hokejista s čepičkou), Václav Vích (divák na hokeji), Jaroslav Mottl (divák na hokeji), František Jerhot (pořadatel), Setleři, Emilie Hráská (členka spolku žen), Filip Balek-Brodský (místopředseda), Pěvecký sbor IPOS, Hokejové mužstvo L.T.C., a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný