Filmexport Home Video – Tonka Šibenice

Ve středu 9. listopadu 2016 společnost Filmexport Home Video nabídne za 149,- Kč mimo obvyklou řadu pamětnických filmů pečlivě připravené speciální vydání DVD Tonka Šibenice. Historicky první český ozvučený hraný film vypráví příběh venkovské dívky, která se protlouká životem ve městě a postupně klesá až na společenské dno.

Melodramatický příběh nevinné venkovské dívky, která se ve městě protlouká jako prostitutka.

Venkovská dívka Tonka se po příjezdu do Prahy stane prostitutkou ve veřejném domě. Stýská se jí však po domově a když dostane dovolenou, rozjede se za matkou. Doma se setká se svým bývalým chlapcem Janem, který ji stále miluje a chce si jí vzít. Tonka je s ním šťastná, ale vzpomínky na život v Praze ji stále pronásledují. Nechce milovaného Jana, který nic netuší, učinit nešťastným a odjíždí zpět do Prahy. Policie mezi prostitutkami hledá ženu, která by byla ochotna strávit poslední noc s vrahem odsouzeným k smrti. Tonce je odsouzence líto a na výzvu se přihlásí. Po jejím návratu do nevěstince se od ní všichni odvrátí a pohrdají jí. Tonka je propuštěna, odchází na ulici a klesá stále níž. Jednoho dne zahlédne Jana, který přijel do Prahy, aby se s ní setkal. Tonka se ve zmatku připlete do náhodné rvačky. Vzápětí se dostane pod kola projíždějící drožky a je těžce raněna. Umírá v Janově náruči.

Průkopnický snímek Karla Antona z roku 1930 je známý hlavně jako první český hraný film s dodatečným ozvučením, realizovaným v ateliérech francouzské firmy Gaumont. Hvězdné mezinárodní obsazení, citlivé zpracování předlohy Egona Erwina Kische a inovativní kombinace němých i zvukových výrazových prostředků z filmu dodnes činí dílo evropského významu.

Na csfd.cz 80 procent.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1930

Délka: 81 minut

Kinopremiéra v ČR: 27. února 1930

Režie: Karel Anton

Námět: Egon Erwin Kisch (povídka Nanebevstoupení Tonky Šibenice)

Scénář: Benno Vigny, Willy Haas

Hudba: Erno Košťál

Kamera: Eduard Hoesch

Střih: Karel Anton

Zvuk: Herrmann S. Heller

Architekt: Hanuš Gödert, František Poneš

Společnost: Karel Anton / Elekta

Hrají: Ita Rina (prostitutka zvaná Tonka Šibenice), Vera Baranovskaja (Tončina matka), Josef Rovenský (odsouzený vrah Prokůpek), Jack Mylong-Münz (Jan), Jindřich Plachta (drožkář), Antonie Nedošinská (majitelka nevěstince), Emilie Nitschová (kaštanářka), Rudolf Štěpán (mistr popravčí), Felix Kühne (hausírník), Theodor Pištěk (opilec), Jan Sviták (pasák), Karel Jelínek (návštěvník v nevěstinci), Eliška Jílková (služka u majitelky nevěstince), Josef Kytka (první tajný), V. Mecera (druhý tajný), Václav Rabský (vězeňský dozorce), Jindra Hermanová (nevěstka), Ada Velický (host v hospodě), Jan Marek (host v hospodě), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: Rozhovory:

  • Petr Szczepanik o nástupu zvukového filmu
  • Ivan Klimeš o jazykových verzích
  • Blažena Urgošíková o uměleckých kvalitách Tonky Šibenice

Archivní záběry:

  • Dochované fragmenty spjaté s českou verzí
  • První český zvukový zpravodaj Revue Gong 4. vydání s Karlem Hašlerem

Součástí digipacku je informační brožura Národního filmového archivu k tomuto filmu.