Sony – Otec Rock’n’Rollu: Příběh Alana Freeda

Sony v pátek 23. července 2010 nabídne další DVD televizně Hallmarkovského původu Otec Rock’n’Rollu: Příběh Alana Freeda. Tentokrát je DVD ve slim krabičce za 70,- . Životopisný film o kontroverzním moderátorovi Alanu Freedovi. Byl prvním diskžokejem, který si dovolil na stanici pro bílé pustit černou hudbu. Do historie populární hudby vepsal nový pojem, po němž dostal i přezdívku.

Do životního příběhu populárního a kontroverzního clevelandského rozhlasového moderátora a diskžokeje Alana Freeda vstoupíme na počátku 50. let, kdy většina bělochů neměla ani tušení, že vedle klasické taneční hudby velkých orchestrů existuje živé a melodické rhythm & blues.  

 

Píše se rok 1951, když  Alana zaujme skupinka mladých lidí, kteří v prodejně gramodesek obléhají pulty s rhythm-and-bluesovými nahrávkami. Nabyl přesvědčení, že tahle muzika změní svět a chtěl, aby ji všichni slyšeli. Vytušil možnost, jak novým hudebním žánrem oslovit široké mladé publikum, a proto záhy pouští do éteru první "odvazovou" písničku.

 

  

 

Tato chvíle změnila historii populární hudby. Byl jediný, který si v té době troufl uvést na rozhlasové stanici pro bílé takovou hudbu. Rhythm-and-blues bylo považováno za hudbu "méněcenné" černošské komunity. Mladí ho ale milovali, i když pro mnohé to byl jen řev z džungle. Alan přesto svět tuto muziku naučil poslouchat.

 

 

 

Získal si posluchače mezi mladými lidmi bez rozdílu rasy. Nakonec dostává nabídku na práci v New Yorku, kde pro svůj oblíbený druh hudby vymyslí nový, přitažlivější název – rock and roll. Uvede na scénu svůj objev Jackieho Wilsona, ale také Billa Haleyho, Buddyho Hollyho, Little Richarda či Jerryho Lee Lewise. Čeká ho závratná kariéra – ale též rodinné problémy, pletky s mafií a potíže s FBI…

  

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnocení kolem 60 procent: Poněkud sterilní popis prosazení úžasné muziky. Na Hallmark dost dobrý příběh o tom, jak se z undergroundu bořením konvencí dopracovat k něčemu, co zachvátilo celý svět. A taky obrázek o zemi svobody, kde se tvrdilo, že rock´n´roll je nebezpečnější než komunismus.

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 95 minut (1:24:16)

Původní název: Mr. Rock ‚n‘ Roll: The Alan Freed Story

Světová premiéra: 31. října 1999 – USA

Režie: Andy Wolk

Námět: John A. Jackson (kniha "Big Beat Heat: Alan Freed and the Early Years of Rock & Roll")

Scénář: Matt Dorff

Produkce: Richard D. Arredondo, Ted Babcock, Matt Dorff, Lawrence Levy, Peter Sadowski, Robert M. Sertner, Erik Storey, Randy Sutter, Frank von Zerneck, Andy Wolk

Hudba: Lawrence Shragge

Kamera: Derick V. Underschultz

Střih: Mark Conte

Kostýmy: Trysha Bakker

Společnost: Von Zerneck Sertner Films

Natáčeno: Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Judd Nelson (Alan Freed), Mädchen Amick (Jackie McCoyová), David Gianopoulos (Morris Levy), Daniel Kash (Hooke), Leon (Jackie Wilson), Paula Abdul (Denise Waltonová), Fabian, Bobby Rydell, James C. Victor (Jerry Lee Lewis), Walter Franks (Little Richard), Joe W. Davis (Buddy Holly), Michael Dunston (Bo Diddley), LeRoy D. Brazile (Frankie Lymon), Michael Daingerfield (Bill Haley), Fulvio Cecere (Pete Bell), Mark Wilson (Leo Mintz), Ross Petty (J. Elroy McCaw), Richard Fitzpatrick (redaktor), Aron Tager (J. Edgar Hoover), Reg Dreger (policejní kapitán), Bruce Hunter (vedoucí), Emidio Michetti (ředitel), Egidio Tari (agent FBI), Reobert Thomas (chlubil), David Crean (chirurg), Brottney Whalen (Siggy), a další

 Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný