Sony – Kruté hory

Pokud odhadujeme správně, pak Sony v pátek 30. července 2010 nabídne další Hallmarkově televizní DVD Kruté hory. Cena buď anebo 60,- či 70,- . Americké drama na základě skutečných událostí o manželském páru, který se uprostřed pustiny pokusil vzdorovat smrtící sněhové bouři. České zdroje film znají i pod názvy Himalájské peklo nebo Expedice smrti.

Na počátku příběhu Joe Hoffman daruje své manželce Amy ke čtyřicátým narozeninám vytouženou dovolenou v Nepálu. Cesta do Himalájí se však změní v nečekané drama, když se manželský pár vydá vrtulníkem do hor, aby se tu vypravil na namáhavý, ale vzrušující výšlap.

V tu dobu totiž o několik stovek kilometrů dále způsobí zuřící tajfun nečekanou změnu počasí, která krátce nato zasáhne i Himaláje. Mnoho turistů a horolezců překvapí v horách, odřízne je od světa a mnohé zahubí. Také Amy a Joe, které jejich pilot nechal na holičkách a uletěl, se ocitnou uprostřed běsnící bouře u hukotu lavin v ohrožení smrti.

 

Navzdory všemu se však rozhodnou uprostřed věčného sněhu bojovat se zuřícím počasím o život. A to i přesto, že situaci komplikuje zranění, které utrpěl Joe.

 

A text z pošetky, v němž leccos souhlasí, ale jména jsou od dostupných zdrojů zcela odlišná:

 

Z vysněné dovolené se stává boj o holý život.

 

Předem jedno varování: vše, co v tomto strhujícím filmu uvidíte, se skutečně stalo! Příběh amerických manželů, kteří se rozhodli strávit své čtyřicátiny na horské tůře, by totiž žádný scénárista nenapsal.

 

Ron a Debbie Plotkinovi nechají děti u prarodičů a vyrazí do Himaláje, aby si náležitě užili krásy velehor. V žádném případě nechtějí riskovat, ani nepomýšlejí slézt nejvyšší hrou světa Mount Everest. Při zcela bezpečném výletu je ovšem přepadne nečekaný tajfun a husté sněžení. A když je v noci probudí šerpové, kteří zaslechli hukot lavin, začne jít všem o život. Brodí se bezedným sněhem a jen o vlásek uniknou smrtící lavině, která ovšem smete několik vůdců. Ron, navzdory svému zranění, i Debbie zasypané šerpy najdou, vysvobodí ze sněhu a nakonec se jim přes všechny nástrahy kruté přírody podaří dosáhnout bezpečí. Všudypřítomné smrti navzdory.

Většinou mírně nad 40 procent. Zahraniční komentáře příběh odsuzují za jeho rasistické stereotypy o hloupých nepálských průvodcích (ti špinaví domorodci) a hodných zaměstnavatelích. Scénář je tak vzrušující, že větší dobrodružství zažijete při tlačení vozíku od supermarketu ke svému autu. Točil to někdo, kdo o horách nemá ani potuchy, laviny vypadají jak mouka sypaná z mísy, ztracení horolezci hledají údolí cestou do kopce, bez čepice první omrznou ruce namísto uší a místní piloti jsou Američané, povolaní z Iráku… Jestli to viděl někdo z Nepálu, asi se v místních horách začnou ztrácet US turisté, aby se alespoň nějak pomstili.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: dle zahraničních zdrojů 120 minut, na disku 89 minut  

Původní název: Survival on the Mountain

Světová premiéra: 12. května 1997 – USA

Režie: John Patterson

Scénář: Dennis Turner

Produkce: Francis Ford Coppola, Billy Crystal, Dennis Turner

Hudba: Jonathan Goldsmith

Kamera: Philip Linzey

Střih: Ralph Brunjes

Kostýmy: Monique Prudhomme

Společnost: American Zoetrope / Face Productions / Hallmark Entertainment / Jaffe-Braunstein Films

Natáčeno: Alberta, Kanada

Hrají: Markie Post (Amy Hoffmanová), Dennis Boutsikaris (Joe Hoffman), Ian Tracey (Eric), Hiromoto Ida (Norbu), Kameron Louangxay (Hari Ram), Jan D’Arcy (Kay, matka Amy), George Touliatos, Hiro Kanagawa (Ang), Chris Lovick (Ben), Katie Stuart (Molly), Scott Heindl (Carl), Shauna Nep (Leah), Manoj Sood (Boutros), Darren Adam (otec Amy), Fred Henderson (Dr. Chapman), Kelsa Kinsly (televizní zpravodajka), Claire Riley (reportérka), Toshi Koga (Japonec), Meri Kimura (Japoncova dcera), Michael Sunczyk (Robber), Jessica Van der Veen (žena), Anthony Holland (Jonathan), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný