DVD edice – Smrt pedofila

Do prvního školního měsíce je sice ještě relativně daleko, přesto se již na stránkách DVD edice objevil seznam na září plánovaných titulů s neznámým konkrétním datem vydání. Takže pěkně popořadě, začneme třeba domácí tvorbou, kterou zastupuje Smrt pedofila. Předpokládejme, že k žádnému cenovému posunu nedojde a bude za 49,- Kč. Psychothriller z vězeňského prostředí o muži, který se stane současně vrahem i obětí. Napínavý film s Vojtou Kotkem v hlavní roli, nominovaný v roce 2004 na několik televizních cen (režie, scénář, herec. Vyšlo ve středu 22. září 2010

V jedné z našich mužských věznic dojde jedné noci k nedokonané vraždě vězně, mladého učitele, odsouzeného za smrt žáka. Teprve v průběhu děje se dozvídáme, za jakých okolností k této tragické události došlo, a čím byl motivován tento násilný, i když nechtěný tragický čin. Motivy se snaží rozplést spolu s policejním vyšetřovatelem i mladá vězeňská psycholožka, odkrývající před námi i mnoho netušeného o pravidlech "morálky" v těchto zařízeních.

 

Příběh se otevírá dramatickým momentem hádky mezi učitelem a žákem, která po zvláště provokativní a zcela osobní poznámce drzého kluka vůči učiteli skončí jeho fyzickým napadením a díky nešťastnému pádu na ostrý předmět i jeho smrtí. Dále už přichází jen soud a mladý učitel je odsouzen a poslán do vězení, kde si začne "odpykávat" mezi spoluvězni další trest – coby pedofil!

V očích spoluvězňů je nejhorším z nejhorších – zabíjel z pedofilních motivů. Pravda je však jiná, jak se během několika jeho vzpomínek-retrospektiv dozvíme. Chlapce skutečně miloval, i když se ho nikdy tělesně nedotkl. K zabití došlo v afektu, kdy chlapec začal učitele vydírat (coby homosexuála) a žádal po něm peníze, stále více peněz, aby nic neřekl. Mimoto se přiznal učiteli, že se už dlouho, ze zcela zištných důvodů, prodává homosexuálním cizincům.

Ve vězení je podniknut pokus učitele v noci zabít. Postižený sice vyvázne, ale je mu jasné, že pokus se může kdykoliv opakovat a že jeho pozice mezi ostatními je bezvýchodná. K vlastním výčitkám se přidává nenávist a pohrdání okolí.

 

Vyšetřovatel spolu s mladou vězeňskou psycholožkou pátrají po pachateli pokusu o vraždu a toto pátrání je zavede i mimo zdi vězení. Analýza celého případu i jeho časové zasazení je nakonec dovede k pachateli – vězni, který byl zaplacen "z venku", od rodičů zabitého chlapce, kterým byla výše učitelova trestu příliš malá a bolest i smutek ze ztráty příliš velký.

 

Příběh končí velkým otazníkem – učitel je nalezen v cele oběšený. Oběsil se sám, nebo byl oběšen?

Hodnocení nad 60 procent, ohlasy rozporné: Film působí celou dobu jako velmi laciné televizní krimi drama a polovina hereckých výkonů nestojí za řeč. Dobře zahraný silný příběh. Pan Hrušínský na sebe moc hrdý být nemůže, jeho toporné hraní je k neuvěření. Výborní herci (Hrušínský, Jašków), hodně poutavé a zajímavě natočené.

Žánr: Psychologický / Thriller

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2003

Délka: 90 minut

Režie: Igor Pokorný

Námět: Eduard Svítivý

Scénář: Jiří Bednář

Kamera: Vladimír Holomek

Společnost: Česká televize

Hrají: Jan Hrušínský, Vojtěch Kotek, Jorga Kotrbová, Jiří Datel Novotný, Robert Jašków, Jana Janěková ml., Mykola Hejko, Simona Babčáková, Michael Hofbauer, Hana Seidlová, Marek Ronec, Magda Weigertová, Jozef Body, Mikola Hejko, L. Vrňata, Č. Gebouzský, M. Weigertová, E. Deméterová, N. Drabiščáková, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky:

Obraz: barevný

Bonus: