DVD HIT – Ztráta sexuální nevinnosti

Mezi avizovanými tituly InterSonicu v obálce DVD HIT je v ediční řadě Svět festivalů s číslem 24 zařazeni film Ztráta sexuální nevinnosti za 59,- Kč. Předběžně stanovené datum vydání je středa 22. září 2010, kdy opravdu vyšlo. Zasloužili jsme si vyhnání z ráje? Umělecky ambiciózní a provokativní film slavného Mikea Figgise, režiséra dramatu Leaving Las Vegas.

Nezávislý strukturovaný snímek vypráví příběh filmového režiséra Nica. Vzpomíná na několik epizod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a jež zpravidla souvisí se sexem.

Retrospektiva se zaobírá okamžiky, které prožil jako pětiletý (špehuje černošskou dívku, která předčítá znuděnému bílému starci Píseň písní jen ve spodním prádle), dvanáctiletý (detektivové děsí Nica a jeho dva kamarády barvitým popisem vraždy) a jako šestnáctiletý (přistihne svou dívku Susan, jak se po pohřbu svého otce opilá líbá s jiným mladíkem a jak se vzápětí pozvrací).

Později se zapletl do brutální vraždy mladé Italky a nakonec si našel maskování ve sňatku s frigidní ženou. V současnosti Nic natáčí film na Sahaře, přičemž zažije nejdramatičtější událost svého dosavadního života.

Souběžně s jeho osudem sledujeme příběh Adama a Evy, jejichž epizody jsou paralelami k Nicovu životu a ukazují, že lidská nevinnost – nejen ta sexuální – už pomalu přestává existovat.

Jednotlivé příběhy jsou pospojované jen velmi volně; ve skutečnosti jde spíše o samostatné povídky s autobiografickými rysy, jež někdy připomínají sen a jindy se ve snu přímo odehrávají. Některé epizody jsou jen naznačené a s Nicovým životem vůbec nesouvisejí nebo se z nich vytrácí sexuální podtext. Oproti tradiční filmové dramaturgii jde o velmi intuitivní, složitě komponované autorské dílo, založené na lyrickém vyznění obrazově a zvukově stylizovaných sekvencí.

Hodnocení poměrně silně kolísá kolem 50 procent nahoru i dolů: Nejspíš by to chtělo návod k použití. Snové retrospektivy, etapy života, úmrtí, Eva a Adam vyhánění z ráje… Pro jedny úžasně meditativní impresionistický obraz, pro jiné zdlouhavé pseudoartové nic. A k tomu ještě ty technické parametry dostupného disku…

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1999

Délka: 102 minut

Původní název: The Loss of Sexual Innocence

Světová premiéra: 29. dubna 1999 – Německo

Kinopremiéra v ČR: 13. července 2000

Režie: Mike Figgis

Scénář: Mike Figgis

Produkce: Mike Figgis, Barney Reisz, Annie Stewart, Patrick Wachsberger

Hudba: Mike Figgis

Kamera: Benoît Delhomme

Střih: Matthew Wood

Kostýmy: Florence Nicaise

Společnost: Newmarket Capital Group / Red Mullet Productions / Summit Entertainment

Natáčeno: Northumberland, Velká Británie / Řím, Lazio, Itálie / Tunisko / Umbria, Itálie

Hrají: Julian Sands (dospělý Nic), Saffron Burrows (Angličanka/Italka), Stefano Dionisi (Luca), Kelly Macdonald (Susan), Gina McKee (matka Susan), Jonathan Rhys-Meyers (Nic ve věku 16 let), Bernard Hill (Susanin otec), Rossy de Palmao (slepá žena), John Cowey (Nic ve věku 5 let), Nina McKay (závodnice), Dickson Osa-Omorogbe (Wangi), Jock Gibson Cowl (starý muž), Justin Chadwick (zářící muž), Femi Ogumbanjo (Adam), Hanne Klintoe (Eva), Johanna Torell (Nicova žena), Geriant Ellis (Nicův syn), George Moktar (Nic ve věku 12 let), Mark Long (detektiv), Red Mullet (detektiv), Joe Cunningham (policista), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: trailery