Blesk – Happy-Go-Lucky

Vydavatelství Hollywood Classic Entertainment na čtvrtek 19. srpna 2010 za 59,- Kč připravilo další titul s logem deníku Blesk, komedii Happy-Go-Lucky. Film, který vykouzlí úsměv na vaší tváři. Štěstí jako životní náplň.

Je těžké být šťastný? V nové rozverné komedii scénáristy/režiséra Mikea Leighe září Sally Hawkinsová jako Poppy, nezkrotná a bezstarostná učitelka, která vnáší nakažlivý a neutuchající optimismus do každé situace, která ji potká, a nabízí tak působivý, pravdivý a velice lidský průzkum jedné z nejzáhadnějších a často nejprchavějších předností lidského života: Štěstí.

 

Poppyin optimistický pohled na svět je prověřen již na začátku příběh, když jí někdo ukradne kolo. Nicméně ona se zapíše do autoškoly ke Scottovi, který se ukáže být jejím "neporazitelným nepřítelem" – vztekajícím se, upjatým cynikem. Napětí při jejich týdenních lekcích narůstá a Poppy musí vynakládat stále větší úsilí na to, aby si i nadále udržela pozitivní mysl a dobrou náladu.

 

A jak si poradí s nervově labilní učitelkou flamenga, zatrpklou těhotnou sestrou, problémovým bezdomovcem, malým rváčem ve své třídě a zablokovanou páteří?

 

Nyní zodpovězte otázku: "Je sklenice z půli plná nebo z půli prázdná?

Vnitřní strana obálky 

Vnitřní strana obálky 

Hodnocení kolem 70 procent: Ztřeštěně pozitivní podívaná, v níž Sally Hawkins jako roztržitá Poppy boduje u strany jedné a tu druhou neskutečně sere. Pohled na cca týden života jedné nesnesitelné krávy, ve kterém tak nějak chybí zápletka nebo vývoj odněkud někam. Dohromady slepené krátké příběhy ze života s jednoduchým poučením – berte život s nadhledem a užívejte si ho, dokud můžete. Ve kterém jiném filmu je hlavní hrdina šťastný na začátku filmu, uprostřed i v závěru?

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2008

Délka: 114 minut

Původní název: Happy-Go-Lucky

Světová premiéra: 12. února 2008 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 9. dubna 2009

Režie: Mike Leigh

Scénář: Mike Leigh

Produkce: Simon Channing-Williams, James Clayton, Gail Egan, David Garrett, Georgina Lowe, Duncan Reid, Tessa Ross

Hudba: Gary Yershon

Kamera: Dick Pope

Střih: Jim Clark

Kostýmy: Jacqueline Durran

Společnost: Film4 / Ingenious Film Partners / Summit Entertainment / Thin Man Films / UK Film Council

Natáčeno: Camden, Londýn, Velká Británie / Finsbury Park Road, Hackney, Londýn, Velká Británie / Finsbury Park, Londýn, Velká Británie / Granby Place, Lambeth, Londýn, Velká Británie / Highbury, Londýn, Velká Británie / Regent’s Park, Londýn, Velká Británie / Southend-on-Sea, Essex, Velká Británie / Southwark, Londýn, Velká Británie / Tufnell Park, Londýn, Velká Británie

Hrají: Sally Hawkins (Poppy), Elliot Cowan (prodavač knih), Alexis Zegerman (Zoe), Andrea Riseborough (Dawn), Sinead Matthews (Alice), Kate O’Flynn (Suzy), Sarah Niles (Tash), Eddie Marsan (Scott), Joseph Kloska (přítel Suzy), Sylvestra Le Touzel (Heather), Anna Reynolds (recepční), Nonso Anozie (Ezra), Trevor Cooper (pacient), Karina Fernandez (španělská učitelka flamenca), Philip Arditti (student flamenca), Viss Elliot Safavi (student flamenca), Rebekah Staton (student flamenca), Jack MacGeachin (Nick), Charlie Duffield (Charlie), Ayotunde Williams (Ayotunde) Stanley Townsend (Tramp), Samuel Roukin (Tim), Caroline Martin (Helen Lightfootová), Oliver Maltman (Jamie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: upoutávka