Amercom – Velké bitvy historie (15. díl) – Slavkov 1805

Vydavatelství Amercom svou ediční řadu Velké bitvy historie přestěhovalo z konce pracovního týdne o jeden den dopředu, takže nejspíš očekávejme další ve fólii společně zatavené DVD a knihu Slavkov 1805 za 99,90 Kč již ve čtvrtek 19. srpna 2010.

Opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 10 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii. Česká verze stránek vydavatele stále setrvává na devátém díle…

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Palebná linie - Bitva u Slavkova 

Slavkov 1805

Bitva u Slavkova je nepochybně jedním z největších válečných konfliktů v historii. Byla to první kampaň, kterou vedl Napoleon jako císař Francie. Bitva se stala první velkou zkouškou jeho Grande Armee.

 

Císař sám ji považoval za své největší vítězství a nepochybně díky němu měl zajištěnu vládu nad Evropou, která trvala téměř bez přerušení po dobu deseti let.

Většina popisů byla doposud založena výhradně na francouzských zdrojích. Po rozsáhlém pátrání v rakouských archivech je nyní možno předložit mnohem vyváženější zprávu o bitvě u Slavkova. V této knize naleznete kroniku událostí, které našly své vyvrcholení na polích v okolí města Slavkova.

 

 

 

A po vydání opět dle obalu DVD i obsahu knihy:

 

Palebná linie – Bitva u Slavkova  

 

Slavkov jednozančně patří mezi nejslavnější bitvy historie. Nejenže se jednalo o první tažení, které Napoleon vedl jako císař Francouzů, ale šlo také o první velký test jeho Grande Armée. Sám císař pak bitvu na mrazivé pláni mezi Brnem a Slavkovem považoval za své nejskvělejší vítězství, jehož výsledkem byla vláda nad Evropou trvající téměř celou dekádu. Tento film popisuje a pomocí počítačové grafiky ukazuje průběh památného střetnutí, jenž se stalo bezpochyby nejproslulejší bitvou, která kdy byla svedena na našem území.

 

Většina rozborů tohoto tažení byla až dodnes založena především na francouzských pramenech, Ian Castle nám však nyní na základě svého důkladného průzkumu rakouských archivů konečně poskytuje vyvážený popis slavkovského tažení. Ve zcela novém svazku naší série nám tak přibližuje události, jež vyvrcholily na pláni mezi Brnem a Slavkovem v prosinci 1805.

Autorem knihy Slavkov 1805 – O osud impérií (Austerlitz 1805 – The fate of empires, 2002) je Ian Castle, ilustrace Christa Hook. Překlad Mgr. Jiří Hutečka, Ph. D., odborný posudek textu Mgr. Jiří Kovařík. Provedení jako obyvkle, barevné dvojstrany, mapky a scémata bitev, podrobné texty, přehledy jednotek bojujících stran, to vše na 96 stranách.  

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 48 minut (48:28)

Původní název: Line of Fire: The Battle of Austerlitz

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný