Codi – Řím – Vzestup a pád impéria 6 – Války s Dáky

Vydavatelství Codi v úterý 24. srpna 2010 pokračuje ve vydávání luxusně baleného dokumentu z dílny History Channel, na pulty dorazí šestý disk ze třináctidílné série o historii Říma. Obálka nese název Řím – Vzestup a pád impéria 6 – Války s Dáky, prodejní cena 99,- Kč

Nehledě na úspěchy Římské říše, rozsáhlá vojenská tažení začínají povážlivě vyčerpávat státní pokladnu. Když kmeny Dáků pustoší římské území, neoblíbený císař Domicián je přinucen zvýšit daně.

 

Války s Dáky 

 

Císař sám nikdy nebyl v první linii, ale jeden z jeho velitelů, mladík jménem Trajánus, brzy osvědčí své vůdcovské kvality v bojích proti germánským kmenům na řece Rýnu. Po vraždě Domiciána a krátké epizodě s neschopným císařem Nervem je Trajánus prohlášen za císaře a začíná rozpadající se říši dávat dohromady.

 

 

 

Finanční problémy vyřeší tím, že zaútočí na dáckého kmenového vůdce Decebala, objeví a zabaví jeho zlatý poklad, ukrytý v řece. V roce 106 našeho letopočtu Decebalos prchá, ale Trajánovi vojáci jej dostihnou ve chvíli, kdy spáchá sebevraždu, aby předešel potupě z porážky.

 

 

 

Trajánovo vítězství je zvěčněno na Trajánově sloupu v Římě. Za vlády tohoto císaře dosáhne Římská říše maximálního rozšíření své moci, i samotný Řím a říše se na čas vrací k demokratické tradici. 

 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Původní název: Rome – Rise And Fall of an Empir – The Dacian Wars 

Světová premiéra: 25. srpna 2008

Délka: 45 minut (44:40)

Režie: Nick Gardner 

Scénář: Carrie Gardner, Steven Zorn 

Produkce: Char Gardner, Robert H. Gardner

Kamera: Nick Gardner

Střih: Jonathan Race 

Společnost: Gardner Films / A&E Television Networks / History Channel

Hrají: Leif Anders (vypravěč)

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (ve skutečnosti 1,78:1)  

Bonus: z nabídky Codi