Eusebius – Síla odvahy

Vydavatelství Eusebius na pátek 27. srpna 2010 přichystalo film Síla odvahy za 49,- Kč. Den D závisí na nich.

Síla odvahy je působivé drama z 2. světové války, nabité akcí, které vzniklo podle skutečných událostí. V hlavních rolích Sophie Marceau a Julie Depardieu.

Na jaře roku 1944 přistává v okupované Francii pětičlenný ženský výsadek s troufalým a nebezpečným úkolem: ochránit tajemství vylodění v den D a odstranit plukovníka Heindricha, šéfa německé kontrarozvědky.

Musí to být právě ženy, aby zahrály Němcům divadlo a v uniformách zdravotních sester odvezly do bezpečí zraněného anglického geologa, chyceného na pláži v Normandii. SOA ho tam vyslala prozkoumat půdu pro informace nutné k vylodění. Tyto ženy byly narychlo posháněné po celé Anglii. Jejich nebezpečná mise, která má změnit válku, se mění v zoufalý boj o život.

Hodnocení se blíží 70 procentům: Pocta ženám, které se aktivně zapojily do bojů druhé světové války, která chvílemi působí dost podivně – nábor do výsadkového družstva, odpor ke zbraním, podléhání emocím… Skoro to působí jak Hurvínkova představa o válce. Příběh chvíli vypadá jako Tucet špinavců, chvílemi je to drama o lásce a zradě. Něco jako Černá kniha.

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2008

Délka: 113 minut (1:52:07)

Původní název: Les Femmes de l’ombre

Světová premiéra: 8. února 2008 – Německo (European Film Market)

Kinopremiéra v ČR: 2. března 2006

Režie: Jean-Paul Salomé

Scénář: Jean-Paul Salomé, Laurent Vachaud

Produkce: Éric Névé

Hudba: Bruno Coulais

Kamera: Pascal Ridao

Střih: Marie-Pierre Renaud

Kostýmy: Pierre-Jean Larroque

Společnost: Les Chauves-Souris / Banque Populaire Images 7 / Banque Populaire Images 8 / Canal+ / Centre National de la Cinématographie / CinéCinéma / Cofimage 18 / Cofinova 4 / Les Chauves-Souris / Poste Image / Restons Groupés Production / Région Ile-de-France / Sofica Valor 7 / TF1 Films Production / TF1 International

Hrají: Sophie Marceau (Louise Desfontainesová), Julie Depardieu (Jeanne Faussierová), Marie Gillain (Suzy Desprezová), Déborah François (Gaëlle Lemenechová), Moritz Bleibtreu (Karl Heindrich), Maya Sansa (Maria Luzzatová), Julien Boisselier (Pierre Desfontaines), Vincent Rottiers (Eddy), Volker Bruch (poručík Becker), Robin Renucci (Melchior), Xavier Beauvois (Charles Granville), Jurgen Mash (Gerd Von Rundstedt), Conrad Cecil (anglický geolog), Alexandre Jazede (René Bourienne), David Capelle (Bernard Quesnot), Wolfgang Pissors (lékař), Chantal Garrigues (madam Ducheminová), James Gerard (anglický důstojník), Edward Hamilton-Clark (anglický důstojník), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Vychází na DVD (trailery: Ten Commandments, Muka, V plamenech); Bioscop uvádí v kinech (trailery: Vévodkyně, Peklo v plamenech)

Opravdu čím dál méně chápu, proč ti, kteří si kupují legální DVD, jsou trestáni nepřeskočitelným Byste neukradli (kterýžto klip ti, co stahují, v životě neuvidí). K tomu se přidává úžas nad reklamou na čokoládu Dove a deník Metro. Teprve poté jsou trailery na filmy Nestyda, Nebezpečný cíl a Tobruk. A až po nich se člověk propracuje do menu…