Amercom – Velké bitvy historie (16. díl) – Válka o Falklandy 1982

Stalo se skutečností a vydavatelství Amercom další titul ediční řady Velké bitvy historie vypustilo opět již ve čtvrtek, takže je v prodeji již 2. září 2010 další ve fólii společně zatavené DVD a knihu Válka o Falkladny 1982 za 99,90 Kč.

Pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 6 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

 

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Operace speciálních sil: Válka o Falklandy 

Operace speciálních sil: Válka o Falklandy 1982

Roku 1982 operační síly Argentiny vypluly na moře, aby se z područí Velké Británie pokusily získat zpět Falklandské ostrovy.

Šlo o jednu z nejzoufalejších bojových operací v moderních dějinách. Speciální jednotky, umístěné jen 800 mil od Antarktidy, zato téměř 8000 kilometrů od domova, se připravovaly na nadcházející zimu. Britové dobře věděli, že argentinské letectvo je zhruba čtyřikrát větší než jejich síly v tomto regionu a že argentinští piloti patří ke světové špičce. Královské námořnictvo se rozhodlo k obnovení rovnováhy sil ve velkém nasadit moderní raketové systémy, které dosud nebyly testovány v bojových podmínkách…

Po vydání oficiální verze textu z obalu:

Falklandské tažení z roku 1982 představovalo největší nasazení britských speciálních sil od dob druhé světové války. SAS a SBS spolu s Královskou námořní pěchotou a oddílem pro boj v arktických podmínkácj zde podnikli řadu úspěšných operací. Jejich umění umožnilo britským jednotkám po jejich 13 000 km dlouhé cestě bezpečné vylodění. V průběhu pozemních bojů pak speciální síly pomáhaly udržovat tlak a dovést tak celé tažení k vítězství pouhých 72 dní poté, co Argentinci nad ostrovy poprvé vztyčili svoji vlajku.

Kniha Válka o Falklandy 1982 je z roku 2002 (The Falklands War 1982), má opět 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků". Autorem knihy je Duncan Anderson, český překlad PhDr. Vladimír Pilát, odborný posudek textu PhDr. Jiří Fidler.

Argentinská invaze na Falklandy v roce 1982 vyvolala ve Velké Británii vlnu celonárodního rozhořčení. Britská vláda nabyla přesvědčení, že nsemí připustit mezinárodní potupu a musí své zájmy rozhodně bránit. Tato publikace se zabývá vojenským i politickým rozměrem celého konfliktu. Do detailu analyzuje například bitvu v zátoce San Carlos, boje v oblasti Goose Green, Mount Harriet a Tumbledownu i další dílčí střetnutí. Pomáhá čtenáři pochopit, jakým způsobem přispěl úspěch na Falklandech k dlouholeté vládě Margaret Thatcherové a jak podpořil pretiž Velké Británie ve světě. Text obsahuje též vzpomínky vojáků a civilistů a je nepochybně zajímavým příspěvkem k tématu.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:06)

Původní název: History´s Raiders: The Falklands Campaign

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5

Bonus: žádný