Sony – Anastázie

Hádat film podle českého názvu a jediného obrázku není nic moc, takže zkusme si vsadit, že Sony na obvyklý pátek 3. září 2010 chystá televizní film Anastázie za 60,-  a že to bude ten, který jsme si vybrali… Přežila nejmladší dcera ruského cara Mikuláše brutální vyvraždění vlastní rodiny? Příběh skutečně žijící Anny Andersonové, která bojovala o uznání nároku na jméno Anastázie. Což o to, film je správně, ale vyšel už ve čtvrtek 2. září 2010. Síla velké životní tragédie v autentickém příběhu. Hvězdné obsazení a hvězný příběh.

Sony ze svého názvu vypustilo písmena BMG a uvádí název Sony Music Entertainment s.r.o., další filmy inzeruje na čtvrtek místo pátku a aktuální film je v papírové pošetce nemísto dřívějších krabiček. 

 

Poslední ruský car Mikuláš II. byl zastřelen z nařízení sovětské vlády spolu s manželkou a pěti dětmi v noci z 16. na 17. července 1918 v Jekatěrinburgu na Urale. V roce 1923 se po pokusu o sebevraždu v jedné z berlínských psychiatrických klinik objevuje mladá žena. Má pět starých jizev po střelných ranách na hrudi a na zádech, navíc jednu velkou v týle, a tvrdí, že je nejmladší Mikulášova dcera Anastázie. Není první ani poslední, kdo to prohlašuje.

 

Chová se ale tak věrohodně, že se příbuzní Romanovových i veřejnost rozdělí na dvě skupiny. Část jí věří, část ji považuje za rafinovanou podvodnici. Jediný, kdo může vynést ve věci konečné rozhodnutí, je carevna Marie, Anastáziina babička. Ta se ale s údajnou vnučkou odmítá setkat…

 

Dvoudílný výpravný televizní snímek natočený podle knihy Petera Kurtha "Anastázie: Záhada Anny Andersonové" vychází z příběhu skutečně žijící ženy, která dlouhá léta bojovala o uznání nároku na jméno Anastázie. V srpnu 1939 vstoupila do soudního procesu s carskou rodinou Romanovových. Konečný verdikt byl vynesen v roce 1970. Nevyhrála ale žádná strana. Soud konstatoval, že se nepodařilo smrt velkokněžny Anastázie prokázat. Chyběl totiž jednoznačný důkaz, který by potvrdil, že Anna byla, nebo nebyla Anastázií. Několik let po procesu Anna Andersonová odjela do Spojených států, kde v roce 1984 zemřela.

 

Podle zahraničních pramenů dlouho po natočení seriálu testy DNA nakonec prokázaly, že Anny neměla s rodem Romanovových nic společného…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnocení se blíží 70 procentům v zahraničí, u nás pod 60. V roce vzniku televizní minisérie posbírala řadu Zlatých glóbů: Krásné prostředí, hezké kostýmy, atraktivní obsazení, historické pasáže vypadají autenticky.

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: USA / Rakousko / Itálie

Rok vzniku: 1986

Délka: 200 minut (podle obalu cca 194 minut)

Původní název: Anastasia: The Mystery of Anna

Světová premiéra: 7. prosince 1986 – USA

Režie: Marvin J. Chomsky

Námět: Peter Kurth (román "Anastasia: The Riddle of Anna Anderson")

Scénář: James Goldman

Produkce: Marvin J. Chomsky, Graham Cottle, Kenneth Kaufman, Michael Lepiner

Hudba: Laurence Rosenthal

Kamera: Nicholas D. Knowland

Střih: Petra von Oelffen

Kostýmy: Jane Robinson

Společnost: Consolidated Entertainment / Reteitalia / Telecom Entertainment Inc.

Natáčeno: Vídeň, Rakousko

Hrají: Amy Irving (Anna Andersonová), Olivia de Havilland (matka císařovna Maria), Jan Niklas (princ Erich), Nicolas Surovy (Sergej Markov), Susan Lucci (Darja Romanoffová), Elke Sommer (Isabel Von Hohenstauffenová), Edward Fox (Dr. Hauser), Claire Bloom (carevna Alexandra), Omar Sharif (car Mikuláš II), Rex Harrison (velkovévoda Cyril Romanov), Jennifer Dundas (Anastasia), Christian Bale (Alexej), Andrea Bretterbauer (Soňa Markovová), Sydney Bromley (Herbert), Arnold Diamond (Dr. Markov), Carol Gillies (Sasha), Julian Glover (plukovník Kobylinski), Rachel Gurney (velkovévodkyně Victoria), Betty Marsden (princezna Troubeckaja), Tim McInnerny (Jakovlev), Angela Pleasence (šílená Clara), Shane Rimmer (Harvey Coward), Jane Wenham (Sophie), Jerome Willis (Kurt Vermehren), Ian Whittaker (Baggott), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Kapitoly 1. části 

Kapitoly 2. části 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný

 

Nesnáším disky, u kterých nelze v přehrávači na PC použít posuvník po časové ose a které mají potlačeno zobrazování časových údajů (což je tento případ).