Bontonfilm – Monty Python: Život Briana

Pokud se situace nezmění, přichystal Bontonfilm další maratonské cvičení dychtivým zákazníkům. Doufejme, že ve středu 8. září 2010 bude distribuce lepší než minule a film Monty Python – Život Briana za 99,- Kč bude opravdu ke koupi, aby mohl být založen do papírové krabice, která byla součástí balení prvního dílu kolekce.

Druhý celovečerní film slavné britské humoristické skupiny Monty Python je opět svéráznou a velmi drsnou parodií, ve které se autoři tentokrát nebáli zesměšnit jedno z nejváženějších biblických témat.

Palestina v době zrození Ježíše Krista se tak v podání členů souboru Monty Python ukáže jako pořádně bláznivá země, ve které se to jen hemží samozvanými mesiáši a jejich oddanými stoupenci, kde římští vojáci jsou všem jen pro smích a Židé stojí proti sobě navzájem v nejrůznějších revolučních organizacích a tajných spolcích.

Obrazovka z DVD 

Není se proto co divit, že v takovém zmatku se snadno spletou i tři králové, kteří na své cestě do Betléma místo za právě narozeným Ježíškem zamíří do sousedního chléva, kde právě přichází na svět malý Brian Kohn…

Brian má to štěstí (či snad smůlu), že sudičkami se mu stanou sami Tři králové. Sice trochu potrhlí, přesto (nebo právě proto) mu však předurčí roli mesiáše, ke které se Brian dopracovává shodou neuvěřitelných náhod a bizarních situací.

Po krátkém úvodu, kdy s matkou navštíví velkolepé ukamenování, se coby prodavač zákusků v Colosseu seznámí s hlavními činiteli Lidové fronty Judeje a po okamžitém přijetí dostane svůj první úkol, který splní na podtrženou jedničku. Když potom se svou organizací proniknou do římského paláce, aby unesli Pilátovu dceru a kladli si požadavky, narazí na konkurenční Judejskou lidovou frontu a celá akce skončí fiaskem.

Obrazovka z DVD 

Brianovi se sice podaří na chvíli zmizet s nezištnou pomocí – ano, je to tak – samotných mimozemšťanů ve skutečném raketoplánu, krátce po tomto sci-fi intermezzu je však Brian Římany dopaden. Marně vysvětluje, že je synem římského centuria, a tak nutně přichází na řadu další útěk.

Nyní Brian naplní sobě souzenou úlohu mesiáše proti své vůli, když se za ním slepě žene dav lidí, za každou cenu toužící po vůdci. Brian prchá domů se svojí družkou Judith, aby se další den probudil ještě slavnější. Nezbývá než k davu promluvit a opět prchat před římskými vojáky, kterým ale nyní už neuteče.

A tak přichází velké biblické finále, které by v případě hollywoodského velkofilmu mohlo být tragické, dojemné a patetické, ale v případě Monty Pythonů si můžete před ukřižováním v klidu zazpívat.

Film je parodií všeho a všech od náboženství přes politiku, teroristické organizace, davové šílenství, Židy, Římany i všechny další národy a etnické skupiny, dlouhé nosy i biblické velkofilmy sedmdesátých let. První komedie, která končí špatně, ale vy se tomu budete smát.

Žánr: Komedie

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1979

Délka: 90 minut (1:29:57)

Původní název: Life of Brian

Světová premiéra: 17. srpna 1979 – USA

Kinopremiéra v ČR: 22. ledna 1999

Režie: Terry Jones

Scénář: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin

Produkce: Tarak Ben Ammar, John Goldstone, Tim Hampton, George Harrison, Denis O’Brien

Hudba: Geoffrey Burgon

Kamera: Peter Biziou

Střih: Julian Doyle

Kostýmy: Charles Knode, Hazel Pething

Společnost: HandMade Films / Python (Monty) Pictures

Natáčeno: Amphitheater, Carthage, Tunis, Tunis / El Hadj, Tunis / Kasbah of Sousse, Sousse, Tunis / Londýn, Velká Británie / Matmata, Tunis / Monastir, Tunis / Ribat, Monastir, Tunis / Sousse, Tunis

Hrají: Graham Chapman, John Cleese Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley, Neil Innes, Charles McKeown, John Young, Gwen Taylor, Sue Jones-Davies, Peter Brett, John Case, Chris Langham, Andrew MacLachlan, Bernard McKenna, Spike Milligan, George Harrison, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 francouzsky, 5.1 německy , 5.0 maďarsky 

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky, anglicky, německy, francouzsky, italsky, portugalsky, holandsky, polsky, maďarsky, chorvatsky, slovinsky, bulharsky, dánsky, finsky, norsky, švédsky, islandsky, turecky, řecky, hindsky,  hebrejsky, arabsky

 

Titulky 1. část 

 

Titulky 2. část 

 

Titulky 3. část 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: kometáře (Terry Gilliam, Eric Idle & Terry Jones / John Cleese & Michael Palin)

Audiokomentáře