Bontonfilm – Kód Navajo

Bontonfilm v krabičce Hvězdné edice ve čtvrtek 9. září 2010 vydává speciální edici válečného filmu Kód Navajo za 99,- Kč. Kód Navajo nesmí být za žádnou cenu prozrazen… 

8. prosince 1941, den po Pearl Harboru, vyhlašují Spojené státy válku Japonsku. Elitní námořní jednotky byly aktivovány, aby vybojovaly bitvy v Pacifiku. Bitvy, ve kterých nezáleželo jenom na bojové strategii a kvalitě zbraní, ale také na chytrosti a připravenosti vojáků.

 

V roce 1942 bylo do americké armády k námořnictvu naverbováno několik set Navajů. Ti byli prvotřídně vyškoleni ke kódování strategických zpráv ve svém jazyce a stali se tak tajnými zbraněmi proti nepříteli.

Odvážného seržanta Joe Enderse potkáváme ve válečném lazaretu. Na Šalamounových ostrovech byl těžce zraněn a neslyší na jedno ucho. Scéna, při níž k zranění v guadalcanalském rákosí došlo, se mu stále jako film vrací zpět. Joe je rozhodnut se za každou cenu vrátit na bojiště, což se mu s pomocí zamilované sestřičky podaří. Je přidělen k mariňácké jednotce a společníkem na život a na smrt se mu stává Navajo Ben Yahzee.

 

V krutém čase druhé světové války v bitvě o ostrov Saipan Joe tak střeží svého mladého společníka. Kdyby však Yahzee upadl do rukou Japonců, jak daleko bude Enders schopen zajít, aby ochránil nejtajnější vojenské tajemství?

 

Režisér John Woo o něm říká: "Navajové byli vyškoleni pro tajné kódování ve své řeči pro bojové účely. Inspirovali mě svými příběhy o statečnosti a bystrosti, ale také mě okouzlili svou krásnou a jemnou životní filosofií. Jsem velmi rád, že jsem mohl jejich osudy připomenout v tomto filmu."

Hodnocení kolem 65 procent: Poněkud zvláštní kombinace zajímavého válečného tématu a hongkongských filmových postupů.

Žánr: Akční / Drama / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 129 minut

Původní název: Windtalkers

Světová premiéra: 14. června 2002 – USA

Kinopremiéra v ČR: 25. července 2002

Režie: John Woo

Scénář: John Rice, Joe Batteer

Produkce: Arthur Anderson, Terence Chang, C. O. Erickson, Tracie Graham-Rice, Caroline Macaulay, Alison R. Rosenzweig, John J. Smith, Richard Stenta, Stephen Traxler, John Woo

Hudba: James Horner

Kamera: Jeffrey L. Kimball

Střih: Jeff Gullo, Steven Kemper, Tom Rolf

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / Lion Rock Productions

Natáčeno: Dillingham Estate – 68434 Farrington Highway, Mokulë`ia, O’ahu, Havaj, USA / Kualoa Ranch – 49560 Kamehameha Highway, Ka`a`awa, O’ahu, Havaj, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Monument Valley, Utah, USA / O’ahu, Havaj, USA / Polsa Rosa Ranch – 5726 Soledad Canyon Road, Acton, Kalifornie, USA

Hrají: Nicolas Cage (seržant Joe Enders), Adam Beach (vojín Ben Yahzee), Peter Stormare (seržant Eric ‚Gunny‘ Hjelmstad), Noah Emmerich (vojín Charles ‚Chick‘ Rogers), Mark Ruffalo (vojín Pappas), Brian Van Holt (vojín Harrigan), Martin Henderson (vojín Nellie), Roger Willie (vojín Charles Whitehorse), Frances O’Connor (ošetřovatelka Rita Sweltnová), Christian Slater (seržant Pete ‚Ox‘ Anderson), Jason Isaacs (major Mellitz), Billy Morts (Fortino), Cameron Thor (Mertens), Kevin Cooney (lékař), Holmes Osborne (plukovník Hollings), Keith Campbell (Kittring), Clayton J. Barber (Hasby), Scott Atkinson (seržant v táboře Tarawa), Jeremy Davidson (mariňák), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, 2.0 audiokomentáře  

Titulky: česky, anglicky, anglicky pro neslyšící  

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Audio Commentarry with Nicolas Cage & Christian Slater (128:43, anglicky); Audio Commentarry with Roger Willie & Navajo Code Talker Albert Smith (128:43, anglicky); Windtalkers Bravo Special (11:25, anglicky s anglickými titulky); Actor´s Boot Camp (15:06, anglicky s anglickými titulky); Fly on the Set Diaries (Marine March on Saipan – 8:55, Bazooka – 4:33, Friendly Fire – 6:40, Village Ambush – 3:29, všechny dokumenty z natáčení anglicky s anglickými titulky); Behind the Scenes (Photo Gallery)