Hollywood Classic Entertainment – Thunderbolt a Lightfoot

Hollywood Classic Entertainment v nové digipackové edici Filmopolis ve středu 15. září 2010 za 99,- Kč uvádí film Thunderbolt a Lightfoot. Neobvyklé akční krimi o bankovních lupičích, kteří chtějí získat zpět kdysi ukořistěné peníze. Jeden už má reputaci, druhý ji brzo získá.

Má přesně sedm minut, aby rychle zbohatl.

Thunderbolt a jeho parťáci měli chytrý plán, jak přijít k penězům. Jenže peníze, které si uložili za tabulí v malé škole, jsou fuč.

A Thunderbolt má problém, protože jeho bývalí kumpáni si myslí, že je podvedl. Spojí tedy své síly s prostořekým zlodějíčkem Lightfootem a znovu zkusí své štěstí.

Nejdřív to mezi nimi pořádně skřípe, ale později se z nich stanou parťáci na život a na smrt…

Režisérský debut Michaela Cimina v sobě spojuje charakterovou studii i road movie. Snímek sleduje zločineckou dráhu čtveřice asociálů. Bývalý zloděj Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) se seznámí, když Thunderbolt naskočí na útěku před gangsterem do Lightfootova ukradeného auta. Spolu se vydávají na bizarní výpravu za Thuderboltovým lupem z dřívější akce, aby je o něj nepřipravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligencí nepříliš oplývající Goody (Geoffrey Lewis), všichni ale na místo dorazí pozdě. Jednotřídní školní budova, kde byl lup ukryt, jako by se propadla do země.

Všichni se tedy dají na spořádaný život a najdou si práci, přitom však plánují, že vyloupí stejné místo, které Thunderbolt a Red „udělali“ už dříve. Přestože se plán nezdaří, Thunderbolt a Lightfoot zjistí, že něco jim přece jen vyšlo, tedy alespoň si to myslí.

Eastwoodův „pohodový“ Thunderbolt představoval odklon od jeho dřívější polohy drsných policistů či pistolníků. Na tuto hereckou proměnu reagovali velmi příznivě také diváci, a snímek tak zaznamenal poměrně slušný kasovní úspěch. Bridges získal svou druhou nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší výkon ve vedlejší roli, avšak Cimino následný projekt s Eastwoodem odmítl, načež dosáhl svého uměleckého vrcholu snímky Lovec jelenů (1978) a Nebeská brána (1980).

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Další z „filmů pro pamětníky“ s hodnocením 70 procent: Dva filmy v jednom – zpočátku seznámení hlavní dvojice, poflakování, balení ženských, útěky před gangstery, hlášky = road movie. Druhá část klasická akční loupež v bance s nečekaným závěrem. Stojí a padá s hereckým obsazením.

Zadní strana obalu

Žánr: Dobrodružný / Drama / Komedie / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1974

Délka: 111 minut (1:50:03)

Původní název: Thunderbolt and Lightfoot

Světová premiéra: 23. kvěna 1974 – USA

Režie: Michael Cimino

Scénář: Michael Cimino

Produkce: Robert Daley

Hudba: Dee Barton

Kamera: Frank Stanley

Střih: Ferris Webster

Společnost: The Malpaso Company

Natáčeno: Fort Benton, Montana, USA / Great Falls, Montana, USA

Hrají: Clint Eastwood (John Thunderbolt Doherty), Jeff Bridges (Lightfoot), Geoffrey Lewis (Eddie Goody), George kennedy (Red Leary), Catherine Bach (Melody), Gary Busey (Curly), Jack Dodson (obsluha trezoru), Gene Elman (turista), Burton Gilliam (Welder), Roy Jenson (Dunlop), Claudia Lennear (sekretářka), Bill McKinney (bláznivý řidič), Vic Tayback (Mario Pinski), Dub Taylor (obsluha stanice), Gregory Walcott (prodejce ojetin), Erica Hagen (číšnice), Alvin Childress (vrátný), Virginia Baker (žena na stanici), Stuart Nisbet (Arnold, muž na stanici), Irene K. Cooper (pokladní), Cliff ‚Fatty‘ Emmich (tlusťoch), June Fairchild (Gloria), Ted Foulkes (mladík), David Chow (mistr kung-fu), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný