Magic Box – Kmotr III

A do třetice – Magic Box pokračuje dle oznámeného plánu a ve středu 15. září 2010 bude za 199,- Kč na pultech pokračování výběrové edice filmů studia Paramount s titulem Kmotr 3.

Jedna z největších ság v dějinách kinematografie pokračuje! Ve třetí části rozsáhlého eposu o italsko-americké mafiánské rodině Corleonů je hlavní postavou Michael, který se po otcově smrti stal novým kmotrem. Má dvě velká přání: vymanit svou rodinu ze světa zločinu a najít za sebe vhodného nástupce.

Obrazovka z DVD 

Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II.

Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu.

Obrazovka z DVD 

Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti.

Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo.

Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie, neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor.

Obrazovka z DVD 

Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryder těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli – A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky.

Žánr: Drama / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 163 minut (2:43:17)

Původní název: The Godfather: Part III

Světová premiéra: 20. prosince 1990 – USA, Beverly Hills

Kinopremiéra v ČR: 1. ledna 1993

Režie: Francis Ford Coppola

Námět: Mario Puzo

Scénář: Mario Puzo, Francis Ford Coppola

Produkce: Francis Ford Coppola, Gray Frederickson, Fred Fuchs, Nicholas Gage, Marina Gefter, Charles Mulvehill, Fred Roos

Hudba: Carmine Coppola

Kamera: Gordon Willis

Střih: Lisa Fruchtman, Barry Malkin, Walter Murch

Kostýmy: Milena Canonero

Společnost: Paramount Pictures / Zoetrope Studios

Natáčeno: New Jersey, USA / Church of Santa Maria della Quercia, Viterbo, Itálie / Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / New York, USA / Sicílie, Itálie / Vatikán

Hrají: Al Pacino (Don Michael Corleone), Diane Keaton (Kay Adamsová-Michelsonová), Talia Shire (Connie Corleone-Rizziová), Andy Garcia (Don Vincent ‚Vinnie‘ Mancini-Corleone), Eli Wallach (Don Altobello), Joe Mantegna (Joey Zasa), George Hamilton (B. J. Harrison), Bridget Fonda (Grace Hamiltonová), Sofia Coppola (Mary Corleoneová), Raf Vallone (kardinál Lamberto), Franc D’Ambrosio (Anthony Vito Corleone), Donal Donnelly (arcibiskup Gilday), Richard Bright (Al Neri), Helmut Berger (Frederick Keinszig), Don Novello (Dominic Abbandando), John Savage (otec Andrewa Hagena), Franco Citti (Calo), Mario Donatone (Mosca), Vittorio Duse (Don Tommasino), Enzo Robutti (Don Licio Lucchesi), Michele Russo (Spara), Al Martino (Johnny Fontane), Robert Cicchini (Lou Pennino), Rogerio Miranda (dvojče Armand), Carlos Miranda (dvojče Francesco), Vito Antuofermo (Anthony ‚The Ant‘ Squigliaro), Robert Vento (otec John), Willie Brown (politik), Jeannie Linero (Lucy Manciniová), Remo Remotti (kardinál Camerlengo), Jeanne Savarino Pesch (Francesca Corleoneová), Janet Savarino Smith (Kathryn Corleone), Tere Livrano (Teresa Hagenová), Carmine Caridi (Albert Volpe), Don Costello (Frank Romano), Al Ruscio (Leo Cuneo), Mickey Knox (Marty Parisi), a další

Lokalizace DVD

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Nastavení 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 2.0 polsky, 2.0 anglicky komentář  

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky, anglicky, slovensky, polsky, chorvatsky, srbsky, slovinsky  

 

Dostupné titulky 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: audiokomentář Francise Forda Coppoly s volitelnými titulky

Audiokomentář režiséra 

Titulky audiokomentáře