DVD edice – Zakázané ovoce

Na stránkách DVD edice je opět s předstihem seznam plánovaných titulů s neznámým konkrétním datem vydání. Takže opět pěkně popořadě s předstihem něco o jednotlivých filmech. Jako první je v seznamu uvedeno Zakázané ovoce (pozor, stejné jméno, jiný film). Předpokládejme beze změn za 49,- Kč. Dvě osmnáctileté dívky, žijící v křesťanské komunitě se vydávají do města za letní brigádou. Vyšlo ve středu 6. října 2010.

Večírky, alkohol a nevázaný sex – to vše je v ortodoxní křesťanské komunitě zakázáno. Dokáží dvě dívky z této komunity odolat takovýmto nástrahám skutečného světa? Léto plné pokušení zásadně mění život jedné z nich.

 

Pohledná Maria opouští až příliš těsnou náruč své silně věřící rodiny i komunity a vydává se do velkoměsta. Pro Marii je to příležitost, jak zažít „opravdový svět". Ještě než se vrátí a veze si chlapce ze stejné komunity, chce zažít vše, co je u nich zakázané. Randění s chlapci, sledování televize, pití alkoholu nebo používání make-upu.

O poznání bojácnější Raakel ji následuje, ovšem nikoli kvůli požitkům, ale aby svou kamarádku přivedla pokud možno neposkvrněnou zpět.

 

Kterou z dívek velký svět semele? Anebo se ukáže, že destruktivní bylo prostředí, v němž do té doby vyrůstaly?

Film využívá melodramatická schémata k žánrovému uspokojení i srozumitelné problematizaci existenciálních otázek. Základním zdrojem dramatického napětí se stává střet dvou typů výchovy, z nichž ta nábožensky motivovaná navzdory planým slovům nepřeje jakékoli formě rozletu. Snímek však neidealizuje ani svět, který západní velkoměstská mládež považuje za "normální", a svou pozornost citlivě rozděluje mezi lákavost běžných požitků i náznaky jejich nebezpečnosti. Jasně však říká – oddávat se slastem bez zlých úmyslů neznamená hřešit.

 

Jak to u severské kinematografie bývá, hodnoceno vysoko mezi 70 až 80 procenty: Povedená moderní (love) story o mladistvých věřících a bouři mezi hormony a jejich vírou. Středověk 21. století a touha poznat svět za určenými hranicemi. O něco slabší, než režisérův předchozí počin.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Finsko / Švédsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 104 minut

Původní název: Kielletty hedelmä

Světová premiéra: 8. února 2009 – Německo (European Film Market)

Kinopremiéra v ČR: 7. července 2009 – (Karlovy Vary International Film Festival)

Režie: Dome Karukoski

Scénář: Aleksi Bardy

Produkce: Aleksi Bardy, Olli Haikka, Martin Persson, Ella Piesala, Annika Sucksdorff, Fredrik Zander

Hudba: Adam Nordén

Kamera: Tuomo Hutri

Střih: Harri Ylönen

Kostýmy: Anna Vilppunen

Společnost: Anagram Produktion / Helsinki Filmi Oy / Yleisradio

Natáčeno: Kampii, Helsinki, Finsko

Hrají: Marjut Maristo (Raakel), Amanda Pilke (Marie), Malla Malmivaara (Eeva), Joel Mäkinen (Toni), Jarkko Niemi (Jussi), Olavi Uusivirta (Johannes), Timo Tikka (Luukas), Jani Volanen (Ilari), Kristoffer Ala-Ketola (bratr Marie), Mazhar Albekoglu (žebrák), Sofia Blanco (sestra Marie), Mikko Erä-Esko (pijan), Boris Glibusic (muž v nočním klubu), Bojko Ivanov (Waitor), Lotta Kaihua (Tuuli), Riku Karppinen (bratr Marie), Pentti Korhonen (otec Marie), Tommi Korpela (Saarnaaja Suviseuroilla – kazatel), Jari Koskelainen (mistr), Ada Kukkonen (družička), Heidi Kulmala (Raakelina sestra), Wilma-Emilia Kuosa (Esitanssija), Anna-Mari Lämsä (sestra Marie), Tapio Liinoja (Laakso), Anton Maristo (Raakelin bratr), Elias Mattila (Raakelin bratr), Jonna Mutka (Raakelina sestra), Aleksi Mutru (Raakelin bratr), Tuomo Mutru (Raakelin bratr), Heikki Nousiainen (Joki), Jarkko Nyman (muž vnočním klubu), Teemu Ojanne (Mäki), Heta Partanen (Raakelina sestra), Jouko Puolanto (Raakelin otec), Eeva Putro (číšník), Joonas Pyöriä (Raakelin bratr), Paavo Pyykkönen (zubař), Veera Rantanen (Raakelina sestra), Sirpa Riuttala (Laura), Joonas Saartamo (Kondis), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 finsky, česky

Titulky:

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: