Hollywood Classic Entertainment – Yamato: loď smrti

Hollywood Classic Entertainment v edici FilmParáda za 99,- Kč přináší v úterý 21. září 2010 film Yamato – loď smrti. Brilantní rekonstrukce jedné z největších námořních bitev. Konec největší japonské válečné lodi.

Mladík Kamio plný ideálů a nadšení narukoval v patnácti letech na palubu největší japonské bitevní lodě Yamato. Během 2. světové války na ní plnil těžkou službu v okruhu spolubojovníků, kteří se stali jeho nejlepšími přáteli, a byl také svědkem jejího katastrofálního zániku. 6. dubna 1945 vyplula Yamato vstříc osudové plavbě s posádkou odhodlanou bojovat do posledních sil s přesilou…

 

Mladá japonská dívka hledá na jaře roku 2005 v japonském přístavu loď, kterou by si mohla najmout a odplout s ní na moře na pozici 30°43′ severní šířky a 128°4′ východní délky, avšak bez úspěchu. Záhy se ukáže, že se na dané pozici nachází vrak bitevní lodi Yamato z druhé světové války a jediným, kdo projeví ochotu s dívkou na danou pozici se svou malou lodí plout, se stává do sebe uzavřený starý rybář Kamio, bývalý člen posádky Yamata, který se každoročně odmítá účastnit vzpomínkových akcí na její počest.

 

Posléze vyjde najevo, že dívčin adoptivní otec Učida byl rovněž námořníkem na Yamatu a že byl Kamiovým velitelem a přítelem. Během plavby na udanou pozici začne starý námořník vzpomínat na pohnutou dobu, kdy narukoval na palubu nejmohutnější bitevní lodi, která kdy byla v dějinách postavena.

 

Během služby se museli všichni vyrovnat nejen s krutostí námořních bojů s přesilou amerického námořnictva, ale i se ztrátami v rodině doma v Japonsku, kde bylo obyvatelstvo těžce zkoušeno masivními americkými nálety. Po bitvě v zálivu Leyte v říjnu 1944, ve které byla zničena většina japonského Spojeného loďstva, byla Yamato poškozena a stažena do Japonska k opravám. 1. dubna 1945 se Američané vyloďují na ostrově Okinawa a začali tak přímo ohrožovat samotné japonské ostrovy. Je rozhodnuto ze zbylých lodí zformovat speciální útočný svaz s Yamato v čele a vyrazit vstříc sebevražedné misi, kdy má svaz bez letecké ochrany prorazit k Okinawě, pomoci jejím obráncům. A tak 6. dubna 1945 Yamato vyplouvá na svou poslední plavbu vstříc katastrofě, ale s posádkou odhodlanou bojovat až do posledního dechu.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Skóre 65 procent. Pro někoho klasická japonská nuda (hodně keců, žádná akce), pro jiné skvělý japonský velkofilm o přátelství, odvaze a schopnosti obětování. Nad českým dabingem ale svorně pláčou všichni…

Zadní strana obalu 

Žánr: Válečný

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 2005

Délka: 138 minut (2:23:24)

Původní název: Otoko-tachi no Yamato

Světová premiéra: 17. prosince 2005 – Japonsko

Režie: Jun’ya Satô

Námět: Jun Henmi (román "Ketteiban Otoko-tachi no Yamato")

Scénář: Jun’ya Satô

Produkce: Haruki Kadokawa, Noriko Koyanagi, Sunao Sakagami, Tan Takaiwa

Hudba: Joe Hisaishi

Kamera: Yoshitaka Sakamoto

Střih: Takeo Yoneda

Společnost: The Asahi Shimbun Newspaper / Chugoku Shimbun Newspaper / Hiroshima Home TV / Hokkaido Broadcasting Co. / Kadokawa Haruki Jimusho / Nagasaki International Television Broadcasting / TV Asahi / Toei Animation Company / Toei Company / Tokyo FM Broadcasting Co.

Natáčeno: Kure, Hiroshima, Japonsko / Onomichi City, Hiroshima, Japonsko

Hrají: Takashi Sorimachi (Shohachi Moriwaki), Shidô Nakamura (Mamoru Uchida), Yû Aoi (Taeko), Jun’ichi Haruta (Hisao Koike), Ryô Hashidume (Yoshiharu Kojima), Ryûzô Hayashi (Ryunosuke Kusaka), Hiroyuki Hirayama (Tamaki), Hirotarô Honda (Tetsuzo Furumura), Hisashi Igawa (předseda), Sosuke Ikematsu (Atsushi), Kenji Kaneko (Machimura), Hiroshi Katsuno (Nobue Morishita), Ken’ichi Matsuyama (Katsumi Kamio patnáctiletý), Takashi Morimiay (Omori), Fumito Moriwaki, Kazushige Nagashima (Usubuchi), Tatsuya Nakadai (Katsumi Kamio v 75 letech), Umitarou Nozaki (Jiro Nomura), Eiji Okuda (Kosaku Ariga), Hiromi Sakimoto (Sumio Tsuneta), Kayoko Shiraishi (Sue Kamio), Kyôka Suzuki (Makiko Uchida), Noboru Takachi (Kawazoe), Atsuko Takahata (Tsune Tamaki), Kenji Takaoka (Shiro Mogi), Shinobu Terajima (Ayako), Kenta Uchino (Tetsuya Nishi), Dai Watanabe (Toshio Date), Tetsuya Watari (Seiichi Ito), Jundai Yamada (Masao Karaki), Kimiko Yo (Sayo Nishi), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 japonsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný