Bontonfilm – Morgiana

V okamžiku, kdy Zóna upozorňuje na schylující se britské vydání, nabídne Bontonfilm v ediční řadě, věnované režisérovi Juraji Herzovi, ve čtvrtek 7. října 2010 právě onen film Morgiana za 99,- Kč.

Film natočil Juraj Herz podle motivů novely ruského spisovatele Alexandra Grina Jessie a Morgiana. Romantický příběh, odehrávající se v Herzem tolik oblíbené době na přelomu století v krásné přímořské krajině, vypráví o dvou sestrách, z nichž jedna je krásná a dobrá a druhá ošklivá a zlá, vypráví o velké nenávisti, ale také o velké lásce. Alexandr Grin napsal na okraj své novely: „Náhoda číhá na náš rozum jako černá kočka přede dveřmi, o kterou ve spěchu klopýtne noha kráčející s takovou sebejistotou“.

Zemřelý John Trengan odkázal své mladší dceři Kláře celé své jmění, zatímco starší dceři Viktorii určil jen doživotní rentu, venkovský statek a zámeček zvaný Zelená flétna. Toto rozhodnutí bylo další kapkou do poháru hořkosti Viki Trenganové. Nejen že byla starší než Klára, ale jak byla Klára krásná a půvabná, tak byla Viki ošklivá a zlá. Lhostejnost k šťastnější sestře se prohloubila v prudkou nenávist, která Viki dovedla ke krutému činu. Závistivá Viktorie žárlí na svou krásnou sestru Kláru a rozhodne se otrávit ji pomalu a nenápadně působícím jedem…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Studie až výstředně patologických vnitrorodinných vztahů se bohužel utápí v přemrštěné výtvarné stylizaci, která postihuje hlavně kostýmy a ovlivňuje scénografické pojetí. Výtečná herecká práce Ivy Janžurové, která ztvárnila obě hlavní role, se tak trochu ocitá ve stínu obrazové extravagance.

A kdo je vlastně Morgiana? Kočka, jediná přítelkyně Viktorie…

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1972

Délka: 98 minut (1:37:15)

Kinopremiéra v ČR: 1. září 1972

Režie: Juraj Herz

Pomocná režie: Miloš Kohout

Domácí informační zdroje

Námět: Alexander Grin, vlastním jménem Alexandr Stěpanovič Griněvskij, 23. srpna 1880 – 8. července 1932 (novela Jessie a Morgiana)

Scénář: Vladimír Bor, Juraj Herz

Dramaturgie: Věra Kalábová

Produkce: Ladislav Hanuš

Hudba: Luboš Fišer

Kamera: Jaroslav Kučera

Střih: Jaromír Janáček

Kostýmy: Irena Greifová

Architekt: Zbyněk Hloch

Zvuk: František Černý, Ivo Špalj (zvuková režie hudby)

Hrají: Iva Janžurová (Klára / Viktorie), Josef Abrhám (Marek), Nina Divíšková (Otýlie), Petr Čepek (Glenar), Josef Somr (opilec), Jiří Kodet (Bessant), Jiří Lír (důstojník), Ivan Palúch (Karel), Zuzana Fišárková (Mercedes), Marie Drahokoupilová (Alžběta), Jana Sedlmayerová (Eva), Karel Augusta (dr. Mayer), Václav Vondráček (správce), Olga Przygrodská (mladá služka), Jana Posseltová (ošetřovatelka), Stanislava Hojsáková (Rosa), Drahomíra Fialková (Nela), Jindřiška Gabriela Preissová (Gerda), Jan Vlček (výčepní), Renata Vlčková (posluhovačka), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Nastavení titulků

Obraz: barevný 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Iva Janžurová, Nina Divíšková, Juraj Herz)

Bonusy

Bonusové rozhovory