DVD edice – Zpětná reakce

Po troše historie návrat do osvědčených vod. DVD edice s neznámým konkrétním datem vydání v prosinci plánuje thriller Zpětná reakce za 49,- Kč. Představte si, že by na zemi došlo k velkému výpadku elektřiny. Vše mimo provoz, chaos, rabování, střelba, davová hysterie. Postapokalyptické drama začíná… Civilizace má velmi tenkou slupku. Na pultech od úterý 21. prosince 2010.

Manželský pár Matthew a Annie Kayovi má neshody, ale jejich společnou pýchou je malá Sarah. Žijí společně s dcerou na poklidném předměstí Los Angeles, daleko od všech potíží i i potenciálně nebezpečných ulic. Jednoho večera holčička onemocní prudkou infekcí a trpí velkými bolestmi. Její otec se telefonicky obrací na dětského lékaře, který mu slíbí, že mu nechá na ráno připravit v lékárně lék. Situace se však přes noc docela změní, neboť dojde k naprostému výpadku elektrického proudu.

Zdánlivě idylický život se začne hroutit. Jejich svět s hezkým domem, slušnými sousedy a vším tím drobným přepychem, který se dá koupit, není tak bezpečný, jak si mysleli. Světla, telefony i počítače jsou mimo provoz a s přibývajícím časem roste nervozita.

Když se Matthew vypraví do lékárny pro léky, které potřebuje pro svou nemocnou dceru, dostane se do konfliktu s nevrlým lékárníkem, který mu je odmítá vydat kvůli výpadku, který vyřadil počítač i pokladnu. Nakonec v zoufalství využije příležitost – a když se lékárník nedívá, antibiotika pro dítě ukradne.

Téhož dne navštíví rodinu jejich přítel Joe, který je mnohem ráznější než Matthew. Přestože jeho pomoc v obtížné situaci, kdy se šíří zprávy o rabování obchodů i domů, je vítaná, jeho příchodem se situace začne komplikovat. Annie totiž sebevědomý Joe přitahuje, což Matthewovi samozřejmě neunikne a není mu to příjemné.

A právě v této najaté situaci pronikne do domu lupič, který se pokouší využít temnoty způsobené výpadkem proudu. Po dramatickém střetnutí, kdy nakonec prchajícího lupiče zastřelí soused, se vylekaní manželé rozhodnou opustit město a odjet k Anniiným rodičům, než se situaci podaří dostat pod kontrolu a Joe souhlasí, že pojede s nimi. Cesta se však nečekaně dramaticky vyhrotí, když narazí na řidiče Garyho…

Hodnocení od 50 k 60 procentům: Slušná atmosféra, děravý scénář, namísto apokalyptické vize rodinné drama.

Zadní strana obálky 

Žánr: Thriller / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 91 minut

Původní název: The Trigger Effect

Světová premiéra: 30. srpna 1996 – USA

Režie: David Koepp

Námět: James L. Burke (televizní série Connections)

Scénář: David Koepp

Produkce: Fernando Altschul, Michael Grillo, Laurie MacDonald, Gerald R. Molen, Walter F. Parkes, Michele Weisler

Hudba: James Newton Howard

Kamera: Newton Thomas Sigel

Střih: Jill Savitt

Kostýmy: Dana Allyson

Společnost: Amblin Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: Los Alamitos, Kalifornie, USA / Sacramento, Kalifornie, USA

Hrají: Kyle MacLachlan (Matthew Kay), Elisabeth Shue (Annie Kayová), Dermot Mulroney (Joe), Richard T. Jones (Raymond), Bill Smitrovich (Steph), Michael Rooker (Gary), Tori Kristiansen (Sarah), Tyra Kristiansen (Sarah), Rick Worthy (Johnny), Edhem Barker, Tyrone Tann, David O’Donnell, Monica Torres, Greg Grunberg, Kerri Vickers, Christina Alvarado, Victoria Fleming, Molly Morgan (chůva), Philip Bruns (pan Schaefer), Kirk Fox, William Lucking (lékárník), Rosanna Huffman /zákazník), Andy Walker, Carl Ciarfailo (ochranka), Wanda-Lee Evans (zdravotní sestra), Richard Schiff (prodavač v obchodě se zbraněmi), Jack Noseworthy, Shishir Kuurup (Raji), Gary Bayer (soused), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádný

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: