Amercom – Stíhači v boji 13 – Letecké souboje – Slavná esa

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve čtvrtek 18. listopadu 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Slavná esa za 69,- Kč. Jedná se o další díl seriálu Dogfights, který vysílala Česká televize. 

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

S pomocí nejmodernější počítačové animace se ocitnete v kokpitu vojenských letounů Spad XIII v souboji s Fokkery D-7 během I. světové války, kdy se piloti teprve učili na obloze bojovat a ti úplně první po sobě dokonce stříleli z brokovnice.

Rok 1914 – začátek první světové války. Od prvního letu člověka na stroji těžším než vzduch uplynulo pouhých deset let. Válka bývala vedena na zemi i na moři – a nyní poprvé také ve vzduchu. Letadla byla něco nového. Byla malá, pomalá a křehká a využívala se nejdříve k pozorování pohybu nepřítele. Ale netrvalo dlouho a piloti po sobě začali střílet. Manfred von Richthofen, proslulý Rudý baron, dosáhl prvních dvou sestřelů brokovnicí ze zadního sedadla. Ale brzy namontovali dozadu i kulomet. Ovšem ideálním místem pro kulomety byla příď letounu. Pilot zaměřil celým strojem a stiskl spoušť. Zpočátku nebylo možné synchronizovat palbu kulometu s otáčením vrtule a piloti si ji často sami ustřelili. Ale na podzim roku 1915 přišel holandský konstruktér letadel Anton Fokker ve službách Německa s vynálezem, který revolučním způsobem proměnil tvář letecké války. Synchronizátor uvedl do pohybu soustavu pák, která znemožnila výstřel z kulometu v okamžiku, kdy se list vrtule nacházel přímo před jeho hlavní. Byl to obrovský úspěch. Němci tak získali první skutečný stíhací letoun. Spojencům se později podařilo najít sestřelenou německou stíhačku s nepoškozeným synchronizátorem a okopírovali ho. Obloha se proměnila ve vražednou arénu. 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 50 minut 

Původní název: Dogfights – The Greatest Air Battles 

Rok vzniku: 2005

Režie: Robert Kirk

Scénář: Cynthia Harrison, Brooks Wachtel  

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel 

Hudba: Randy Jones

Kamera: Matthew W. Davis

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný