Sony – Zoufalci

Sliby, chyby… Těšili jste se? Střih – a bagr, máme smůlu. Sony namísto avizovaného Protektora, který zřejmě zmizel v nenávratnu, nabízí o týden dřív – ve čtvrtek 18. listopadu 2010 – jiný český film Zoufalci za cenu 60,- Kč. Jak být spokojený a přitom nebýt sám?

Realistická komedie o šestici bilancujících třicátníků. Kdysi spolu studovali a postupně se všichni přestěhovali z Jablonce do Prahy. Po společném setkání na večírku ve svém rodném městě je jim jedno jasné – vědí, co v životě nechtějí, ale zároveň ještě nepřišli na to, co by chtěli.

 

Zatímco první z nich se snaží urputně otěhotnět, druhá pije o něco víc, než je "společensky" přijatelné, třetí zjišťuje, že žije v manželství s neškodným tyranem. O nic lépe na tom není ani trojice mladých mužů – jeden studuje devátým rokem vysokou školu a jeho přítelkyně ho podvádí se svým bývalým, další čeká na příležitost, jak sdělit matce, že je gay, a třetí neváhá konzultovat své trable s psychiatrem.

Na řadu tak přichází dávný nápad – společný život na statku, po kterém kdysi všichni tak toužili. Vyjde jim tenhle nový pokus o štěstí?

Film Zoufalci byl natočen v dílně Věry Chytilové na katedře režie, producentsky jej zaštítila společnost Negativ a vznikl ve spolupráci s Českou televizí a FAMU.

Kolem 60 procent a dva tábory: Překvapení roku! Film, který jenom neklouže po povrchu a dotýká se některých citlivých témat. Nejrealističtější pohled na život a životní krizi lidí v příslušném věku. Život je taky jenom sled hořkosladkých epizod. Na druhé straně: Zbytečný film o znuděných karikaturách jedné generace, který vůbec o ničem nevypovídá.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 97 minut

Kinopremiéra v ČR: 12. listopadu 2009

Režie: Jitka Rudolfová

Pomocná režie: Vladimír Škultéty

Scénář: Jitka Rudolfová, Irena Hejdová

Pedagogické vedení: Věra Chytilová

Dramaturgie: Kristián Suda, Ivan Hubač

Produkce: Kateřina Černá, Marta Dudáková, Petr Oukropec, Pavel Strnad, Jaroslav Kučera

Hudba: Nůž, Daniel Hovorka, Martin Zemánek

Kamera: Michael Kabos

Střih: Otakar Šenovský

Kostýmy: Michaela Hořejší

Zvuk: Petr Lenděl, Richard Müller

Architekt: Jan Vlček

Společnost: Negativ / Česká televize / FAMU

Hrají: Simona Babčáková (Dagmara), Jakub Žáček (Otakar), Zuzana Onufráková (Silvie), Václav Neužil (Radim), Pavla Štorková (Linda), Michal Kern (Tonda), Jaroslav Plesl (Mirek), Helga Čočková (Otakarova matka), Jiří Havelka (Zdeněk), Halka Třešňáková (cukrářka), Lucie Žáčková, Petra Nesvačilová, Martha Issová, Martina Sľuková (Kveta), Albert Tošner (Albert), Damián Vrbický (Ríša), Jaroslav Róna (Láďa), Jan Hraběta (Otakarův otec), Jaroslava Obermaierová (Sylviina matka), Dagmar Bláhová (Bláhová), Petr Bláha (Bořek), Jan Císař (profesor), Věra Nerušilová (psychiatrička), Ján Sedal (sociolog), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: trailery, film o filmu, nepoužité scény