DVD edice – Andělé slunce

Na vydávání titulů z pro nás exotických zemí si moc vydavatelů netroufá. Jednou z výjimek bude v lednu DVD edicí chystaný snímek Andělé slunce za 49,- Kč. Šokující film o nezletilých dívkách prodaných do otroctví. Nejlepší brazilský film roku 2006. Vyšlo ve čtvrtek 20. ledna 2011.

Současná Brazílie není ráj. A pro někoho může být rovnou peklem.

Pro chudou negramotnou brazilskou venkovanku Marii začal dospělý život ve dvanácti letech. Její vlastní otec ji prodal kupci „bílého masa" Tadeuovi s tím, že se musí porvat o lepší existenci coby služebná. Jenže představa spokojené budoucnosti se brzy rozplynula. Na farmě, kam přišla jako otrok, byla zbavena poctivosti a poté ji farmář poníženou a zneuctěnou „přenechal" svému synovi k načerpání prvních sexuálních zkušeností.

 

Tím ale pro Marii noční můra teprve začíná. Následuje cesta do zapadlého, špinavého bordelu v Amazonii pro kopáče na zlatých polích, jemuž vládne tyranský a brutální pasák Saraiva. Nikoho zde nezajímá, že Marie je vlastně ještě dítě, lidská bytost, která má svoje city. Stává se z ní otrok sloužící upoceným tělům bez nejmenší naděje na lásku a lepší zítřky.

 

Tato zkušenost je pro Marii hraniční zkušeností, která ji donutí k útěku. Dívce se podaří utéct do Ria de Janeira. Ale ani znovunabytá svoboda nezaručuje lepší budoucnost. Vše nasvědčuje tomu, že některé osudy se už nedají změnit. Osud Marii nachystal jen nelidské ponížení, útrapy a ztrátu veškeré důstojnosti…

Režisér Rudi Langemann zvedá zaťatou pěst žalující na neutěšenou realitu dětské prostituce v současné Brazílii. Za syrové a smutkem prosycené drama, náležející k nejlepším brazilským filmům roku 2006, obdržel hned šest cen na filmovém festivalu Gramado.

Hodnocení 75 procent: Umělecky ztvárněná obžaloba obchodu s "bílým masem". Drsný a bezvýchodný film o touze po svobodě, z něhož se vám možná udělá špatně při představě, že tohle je někde normální.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama

Země původu: Brazílie

Rok vzniku: 2006

Délka: 90 minut

Původní název: Anjos do Sol

Světové premiéra: 4. března 2006 – USA (Miami International Film Festival)

Režie: Rudi Lagemann

Scénář: Rudi Lagemann

Produkce: Daniel Filho, Rudi Lagemann, Luiz Leitão, Juarez Precioso

Hudba: Nervoso, Felipe Radicetti, Flávio Santos aka Flu

Kamera: Rita Murtinho

Střih: Leo Alves, Felipe Lacerda, Rudi Lagemann

Kostýmy: Jane Moxon

Společnost: Apema Filmes / Caradecão Filmes / Globo Filmes / Lereby Productions

Natáčeno: Amazonské deštné pralesy, Amazonas, Brazílie / Bahia, Brazílie / Rio de Janeiro, Brazílie

Hrají: Antonio Calloni (Saraiva), Otávio Augusto (Lourenço), Darlene Glória (Vera), Vera Holtz (madam Nazaré), Fernanda Carvalho (Maria), Chico Díaz (Tadeu), Bianca Comparato (Inês), Mary Sheila (Celeste), Caco Monteiro (řidič náklaďáku), Antônio Gonzalez (pilot), Evelin Buchegguer (matka Marie), Rui Manthur (otec Marie), Maurício Gonçalves (zdravotník), Larissa Beckman (prostitutka), Kallanda Caetana (prostitutka), Dayanie Diegues (prostitutka), Paula Lanziani (prostitutka), Gaby Santos Luiz, Hylka Maria, Breno Moroni, Wilson Rabelo, Gabriela Rodrigues, Roberta Santiago (prostitutka), Thamirys Spyker, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 portugalsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: