Filmexport Home Video – Slepice a kostelník

Filmexport Home Video pokračuje v pátek 21. ledna 2011 dalším pamětnickým filmem Slepice a kostelník v digipacku za 99,- Kč. V družstevní vesnici na Slovácku se prostoduchý kostelník Kodýtek nechá přesvědčit vesnickým boháčem Voznicou k záškodnickým akcím a rozmnožování pomlouvačných letáků. Jeho činnost však díky přispění bodrého hospodáře Pěknici trapně ztroskotá a družstevníci se vesele baví na dožínkách… Hmm, které že to filmy patří lidu?

Asi nejostudnější film Vlasty Buriana vznikl jako poválečná propustka k jeho další filmové práci. V této obskurní, neumětelské taškařici ztělesnil prostoduchého moravského vesničana, kostelníka, jenž se nechá vesnickým kulakem přesvědčit, aby se podílel na záškodnické činnosti. Vinou svého zmatkářství je však odhalen, takže pracovití družstevníci mohou v klidu oslavit dožínky. S jihomoravským nářečím, v němž je celý film mluven, Burian těžce zápasí, nevzbuzuje ani tak smích jako soucit.

Neprávem podezřelému rolníku Pěknicovi se podaří překazit další podvratnou činnost, odhalí pravého viníka a pomýlenému kostelníkovi zachrání alespoň zbytek cti.

Vesnická komedie o radostné práci. V Buchlovanech družstevníci sklízejí obilí, dostavují nový vodovod a na podzim připravují rozorání mezí. To se nelíbí místnímu kulakovi Voznicovi, který spřádá nekalé plány a donutí kostelníka Kodýtka, aby mu pomáhal v záškodnických akcích.

Kodýtek zaplaví vodou sklep jednoho ze sousedů a podezření svalí na rolníka Tonka Pěknicu. Tonek není členem družstva, přesto nikdo nevěří, že by byl schopen nějaké špatnosti. Tonek by do družstva rád vstoupil, ale jeho energická žena Tereza je kategoricky proti. Tonkovi se nepodaří dokonce využít ani její slabosti pro slepice leghornky, které se právě líhnou v družstvu.

Družstevníci úspěšně zakončí žně a to se kulakovi Voznicovi nezamlouvá. Nutí proto Kodýtka k další akci. Kodýtek má rozmnožit štvavé letáky, ale Tonek mu to překazí. Sám pak natiskne nové letáky, v nichž jménem Kodýtkovým zveřejní dobré výsledky družstva. Voznicova podvratná činnost je odhalena, Pomýlený Kodýtek díky Tonkovi vyvázne jen s malým šrámem. Příhoda s letáky přesvědčí Terezu, že i jejich místo je v družstvu.

Vlasta Burian se díky této roli po osmi letech zákazu vrátil na filmové plátno, avšak v roli jihomoravského venkovana se zjevně necítil. Ve filmu si naopak na dlouhá léta naposledy zahrála Jiřina Štěpničková.

Propagandistická agitka si vysloužila pod 40 procent…  

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1950

Délka: 88 nebo 100 minut

Premiéra v kinech: 6. dubna 1951

Režie: Oldřich Lipský, Jan Strejček

Námět: Jaroslav Zrotal – divadelní hra Slepice a kostelník

Scénář: Vladimír Bor, Jan Strejček, Jaroslav Zrotal

Produkce: Ladislav Hanuš, Josef Beran, Josef Beran, Vratislav Innemann

Hudba: Jan Kapr

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Josef Pechar

Střih: Ján Chaloupek

Architekt: Miloš Třeška

Zvuk: František Šindelář

Kostýmy: František Zapletal, Slávka Schejbalová, Slávka Tišnovská

Masky: Karel Marek, Růžena Rousová

Výtvarník: Jan Janda

Odborný poradce: Vladimír Klusák, Erno Košťál

Společnost: Československý státní film / Jan Roth

Hrají: Otomar Korbelář (rolník Tonek Pěknica), Jiřina Štěpničková (Tereza, Pěknicova žena), Vlasta Burian (kostelník, švec a hodinář Josef Kodýtek), J. O. Martin (družstevník Zbořil), Josef Bek (příslušník SNB), Bohumil Machník (farář), Vladimír Řepa (velkostatkář Voznica), Stanislava Seimlová (Karolina, dcera Pěknicových), Eduard Muroň (Vincek, syn Pěknicových), Ota Motyčka (družstevník), Bohuš Hradil (parťák Lojza), Eman Fiala (družstevník Spáčil), Josef Kemr (brigádník Smíšek), Josef Toman (předseda družstva Řeřábek), Bohumil Švarc (traktorista Jaroš), Lubomír Lipský (Šárl, Voznicův syn), Hynek Němec (dělník Jagoš), Jaroslava Panenková (krmička Anna), Marie Ježková (Kodýtkova žena), Richard A. Strejka (brigádník), Karel Hovorka (svazák), Antonín Šůra (svazák), K. Holas (Josífek Řeřábek), Marie Waltrová (Zbořilova žena), Václav Švec (dělník), Vladimír Salač (brigádník), Darja Hajská (Pavlena), Otto Čermák (družstevník Václav), Hermína Vojtová, Jiřina Bílá, František Miroslav Doubrava (brigádník), Josef Hlinomaz (Šárlův kamarád), Miloš Willig (Šárlův kamarád), Josef Najman (hospodský), Josef Kotapiš, Čs. soubor národních písní a tanců, zaměstnanci Státních statků Uherský Brod, lidoví tanečníci z Moravského Slovácka, Otakar Brousek (hlas z rozhlasu), Vladimír Vostřez (tanečník)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, rozhovory