Hollywood Classic Entertainment – Galimatyáš

Dalším titulem, který Hollywood Classic Entertainment v úterý 30. listopadu 2010 uvede v ediční řadě FilmParáda za 99,- Kč, má být Galimatyáš.

Tématem kriminální a nezvykle akční komedie Jean-Pierre Jeuneta jsou obchodníci se zbraněmi. Těm se na ruce podívá se svérázným humorem, francouzským šarmem a v režisérově typickém vizuálním ztvárnění a stylu jeho nejslavnějších filmů Delikatesy, Město ztracených dětí a Amélie z Montmartru.

Hlavním hrdinou filmu je Bazil, optimistický snílek a postava stejného druhu lidí jakým byla Amélie. Nejprve vybouchla mina v marocké poušti a zabila jeho otce. Pak se mu po letech při práci ve videopůjčovně strefila do hlavy zbloudilá střela…

 

Bazil prostě nemá na zbraně štěstí. Ta první zkušenost z něj udělala sirotka, druhá ho drží na pokraji náhlé a rychlé smrti. Bazil přijde o práci i o domov a protlouká se na ulici. Ujme se ho skupina bezdomovců, která žije na smetišti, kde vyrábí z odpadu všelijaká pozoruhodná udělátka.

 

Bazil se nedá ničím zastrašit a naplánuje velkolepou odvetu a společně se svým "jedinečným" týmem zoufalců se rozhodne celému zbrojnímu průmyslu pomstít.

Kolem 70 procent: Typické panoptikum takřka cirkusových typů mixující v nespoutané fantazii Dannyho parťáky s Obchodníkem se smrtí.

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2009

Délka: 100 minut (99:58)

Původní název: Micmacs à tire-larigot

Světová premiéra: 15. září 2009 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 3. prosince 2009

Režie: Jean-Pierre Jeunet

Scénář: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant

Produkce: Frédéric Brillion, Jean-Pierre Jeunet, Gilles Legrand

Hudba: Raphaël Beau

Kamera: Tetsuo Nagata

Střih: Hervé Schnied

Kostýmy: Madeline Fontaine

Společnost: Epithète Films / Tapioca Films / Warner Bros. Entertainment France / France 2 Cinéma / France 3 Cinéma / Orange Cinéma Séries / France 2 / France 3 / Région Ile-de-France

Natáčeno: Colombes, Hauts-de-Seine, Francie / Maroko / Paříž, Francie

Hrají: Dany Boon (Bazil), André Dussollier (Nicolas Thibault de Fenouillet), Nicolas Marié (François Marconi), Jean-Pierre Marielle (Placard), Yolande Moreau (Tambouille), Julie Ferrier (hadí žena), Omar Sy (Remington), Dominique Pinon (Fracasse), Michel Crémades (Petit Pierre), Marie-Julie Baup (chodící kalkulačka), Urbain Cancelier (noční hlídač v Marconi), Patrick Paroux (Gerbaud), Jean-Pierre Becker (Libarski), Stéphane Butet (Matéo), Philippe Girard (Gravier), Doudou Masta (šéf povstalců / africký vyslanec), Emy Lévy (dobrovolník), Eric Naggar (Georges, šofér v Marconi), Arsène Mosca (Serge ve videopůjčovně), Manon Le Moal (Lola), Félicité N’Gijol (madam Cisséová), Bernard Bastareuad (pan Cissé), Tony Gaultier (oplzlý technik), Cendrine Orcier (asistent na chirurgii), Rachel Berger (striptérka), Dominique Bettenfeld (partner striptérky), Gérlad Weingand (průvodce turistů), Yamine Dib (Robert De Niro), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný