Filmexport Home Video – Peníze nebo život

Filmexport Home Video ve středu 1. prosince 2010 pokračuje ve vydávání filmů dvojice V+W, na řadě jsou Peníze nebo život za 149,- Kč.

Tonda, kvítko periferie a pochybná existence, dříme v příkopu. Probudí se, když kolem běží s ukradeným náhrdelníkem zloděj, který si ani nevšiml, že šperk ztratil. Tonda ho chce na ztrátu upozornit, ale muž prchá dál. Náhle si oba uvědomí situaci a zloděj začne honit Tondu, aby dostal zpátky šperk.

Obrazovka z DVD 

Tonda hodlá náhrdelník zakopat na bezpečném místě v parku. Setká se tam s bývalým spolužákem Pepíkem, který se právě pokouší oběsit. Pepík se sice bohatě oženil, s penězi však vyženil také nepříliš věrnou manželku a hordu příbuzných, kteří jej málem dohnali k sebevraždě.

Obrazovka z DVD 

Pepík pozve Tondu domů na rodinnou "sešlost", kde je i tajný policista, který Tondu hned pozná. Tonda ukryje šperk do kytice na skříňce. Pepíkova žena Helena si myslí, že šperk je darem od jejího ctitele, vydávajícího se za šlechtice. Proto s kavalírem odjíždí.

Obrazovka z DVD 

Tonda Pepíkovi prozradí, proč přišel o manželku, a oba dvojici pronásledují. Povedený nápadník Helenu okradl a snaží se utéci. Tonda a Pepík mu šperk vezmou a vzápětí jsou sledováni bandou, která náhrdelník původně ukradla.

Obrazovka z DVD 

Oba muži se v přestrojení ukryjí na přehlídce ostrostřelců. Přítomnost tajného policisty přinutí Tondu, aby se opět šperku zbavil. Ozdobí jím hruď pana starosty a ten předá náhrdelník prefektovi. Policista Tondu ironicky pochválí za poctivost, která ho uchránila před trestem.

V pořadí druhý film Voskovce a Wericha byl natočen v roce 1932, rok po uvedení jejich filmové prvotiny Pudr a benzín. Děj byl jednodušší než u prvního filmu a oba tvůrci se soustředili především na vytváření mnoha komických situací a gagů. Film natočil opět režisér Jindřich Honzl a jeho důležitou součástí byla opět hudba Jaroslava Ježka. Zazní tu nejen evergreen Život je jen náhoda v podání Hany Vítové a Ljuby Hermanové, ale také valčík Rej vážek, Beguine Hydroplan a Pochod stoprocentních mužů.

Dodejme, že v roli Pepíkovy nevěrné ženy se představí bývalá modelka Eliška Pleyová, vlastním jménem Plachová. Stejně jako předchozí film i tento byl kritikou přijat poměrně rozpačitě, což však nemění nic na skutečnosti, že patří do zlatého fondu naší předválečné kinematografie.

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1932

Délka: 94 minut (1:33:31)

Premiéra v kinech: 14. října 1932

Režie: Jindřich Honzl

Námět: Jindřich Honzl, Jiří Voskovec, Jan Werich

Scénář: Jiří Voskovec, Jan Werich, Jindřich Honzl

Produkce: Vladimír Kabelík, Rudolf Vančura

Hudba: Jaroslav Ježek

Kamera: Václav Vích

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Vilém Rittershain

Zvuk: Josef Zora

Společnost: VAW

Hrají: Jiří Voskovec (Pepík), Jan Werich (Tonda), Hana Vítová (Hana), Ljuba Hermanová (Tondova dívka), Eliška Pleyová (Pepíkova žena Helena), Theodor Pištěk (fořt, Pepíkův strýček), Theo Amady (Maurice van den Branden), Jaroslav Vojta (Pepíkův strýc Otto), Jaroslav Hurt (Pepíkův tchán), Marie Grossová (Pepíkova teta Albína), Vladimír Majer (náčelník lupičů), Jan W. Speerger (lupič), Josef Klapuch (lupič), Jára Pospíšil (lupič), Jan Richter (lupič), Karel Hospodský (lupič), Emil Bolek (zloděj náhrdelníku), Jaroslav Průcha (detektiv), Josef Skřivan (průvodce v muzeu), Miloš Nedbal (policejní prefekt/muž s vázou), František Černý (starosta), Darja Hajská (Pepíkova sestřenice), Františka Schuhová (host), Eduard Šlégl (host), Emanuel Šulc (host), František V. Kučera (zlatník), Václav Menger (zřízenec v muzeu), Arnold Reimann (majitel obchodu), Ada Karlovský (velitel granátníků), Josef Oliak (městská delegace), Luigi Hofman (městská delegace), Karel Schleichert (městská delegace), Emanuel Hříbal (městská delegace), Jaroslav Šára (tajný), Jindřich Adolf (tajný), Luisa Hanková-Kučerová (dáma se psem u zlatnictví), Ota Kučera (mladík pouštějící gramofon na rodinné sešlosti)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část 

Výběr kapitol - 2. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky  

 

Výběr titulků 

 

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: Slovo historika, Fotografie, Biografie a filmografie, Soudobá dokumentace, Soudobá dokumentace na DVD-ROM

Bonusové materiály