Řitka Video – UFO: Nacistická konspirace

V aktuálním katalogu společnosti Řitka Video začalo přibývat dokumentů, pocházejících z produkce Discovery World. Jedna taková čerstvá novinka nese název UFO – nacistická konspirace. Původ létajících talířů konečně odhalen!

Stojí za létajícími talíři Hitlerovi vědci?

Adolf Hitler 

Zcela unikátní dokumentární snímek odhaluje možné souvislosti mezi pozorováním UFO v minulém století a tajnými technologiemi vyvinutými nacisty v průběhu 2. světové války.

Nacistická konspirace 

Prostřednictvím archivních záběrů, počítačových animací a rekonstrukcí se můžeme více přiblížit kontroverzní teorii, podle které mohou mít létající talíře své počátky v době Hitlerovy vlády. Nové pátrání odhalilo, že nacističtí inženýři pracovali na letounech ve tvaru disku, vertikálním vzletu a vyspělých pohonných systémech. Americká armáda po válce tajně odvezla tyto dokumenty do Spojených států spolu se stovkami německých vědců. Mohlo by být UFO tajnými americkými letouny vyvinutými podle německých návrhů? Zajímavé možné odpovědi na tutu otázku i na mnoho dalších, dodnes fascinujících spekulací, naleznete právě v tomto dokumentu.

 

Je to klasicky americké, po prvních 10 minutách začíná opakování všeho hlavního, co bylo dosud řečeno, včetně repete příslušných záběrů. A to se stane během necelé třičtvrtě hodiny ještě několikrát… Občas dokonce během 15 vteřin po sobě. Takže pokud tenhle styl neradi, vzdejte to rovnou.

V-2 

K samotnému obsahu těžko něco souvislého a rozumného napsat. Když už poosmé uslyšíte, že USA po ukončení světové války „ukořistilo" většinu německých mozků, kteří pokračovali v načaté práci a že mezi nimi mohly být ti, kteří pracovali na samonosných křídlech, létajících zvonech s vertikálním startem, kruhových letounech a ještě mnoha dalších projektech, jste připraveni na závěrečnou pointu – co když je celý humbuk kolem UFO jen dovednou kamufláží, maskující supertajné armádní pokusy?

 

Ale abych nebyl jen skrytě kritický – pokud vydržíte sledovat skupinku statistů, simulujících v příšeří na počítačích usilovné pátrání nad stále stejnými fotografiemi a dokumenty v plechových pořadačích jak ze socialistické účtárny, sem tam zazní zajímavá myšlenka.

Die Glocke 

Vývoj vertikálního startu byl kvůli neustálému bombardování německého území důležitým projektem, vzlet bez nutnosti startovací dráhy by byl pro německé letectvo velkou výhodou. Jedním z těchto údajných projektů byl v Polsku uskutečňovaný Die Glocke – Zvon. Podle dokumentu šlo o funkční prototyp vzdušného plavidla s kolmým startem, pokrytý keramickou vrstvou a okultními symboly. Když zalovíte na netu, dozvíte se ale, že taky mohlo jít o stroj času, antigravitační motor či dokonce jaderný reaktor – o tom ale nepadne ani slovo. Zde je považován za pravzor artefaktu, který o dvacet let později havaroval v USA. Ale přiznám se, že moc nechápu, proč by po 20 letech vývoje vypadal pořád stejně a dokonce byl pokryt stejnými symboly. Že by ti Amíci byli takoví babráci, že za tu dobu nevyvinuli nic nového a pořád zkoušeli tentýž prototyp?

 

Nevím, zda jsem se nepřeslechnul, ale o úrovni argumentace vypovídá věta „Zábavné dokumenty odhalují" – ono první slovo mělo být „Zabavené". Pravdou je, že v rámci operace „Sponka" bylo z Německo do USA „vyvezeno" několik tisíc vědců, vynálezců a inženýrů, včetně některých prototypů a spousty dokumentů. A podle tvrzení dokumentu až po jejich exodu do Ameriky začala hromadná pozorování UFO…

 

Tajná základna v Polsku 

 

Za vývoj veškerých tajných zbraní Třetí říše byl odpovědný generál SS Hans Kammler, který zmizel začátkem roku 1945 ze základny v blízkosti Plzně a jeho osud není znám. Během Norimberského procesu nebyl takřka zmíněn, byť měl na svědomí „zdokonalení" vyhlazovacího procesu v koncentračních táborech a likvidaci Varšavského ghetta. Na rozdíl od řady jiných, souzených i v nepřítomnosti. Poslední stopy prý svědčí o tom, že mohl po likvidaci tisíců vězňů, pracujících na tajných projektech, uprchnout do jižní Ameriky. I tam po roce 1945 došlo k pozorování UFO – dodnes jsou tam celé „německé rezervace", řada vojenských expertů a důstojníků spojencům totiž unikla a je možné, že pokračovala ve své práci právě tam.

Americký  

Pravděpodobně, snad, údajně. To jsou v tomto dokumentu frekventovaná slova. A v každé druhé větě na jejich základě zazní, že důkazy jsou přesvědčivé…

A co by to bylo za dokument, kdyby nebyl zmíněn nejpropíranější UFO incident – v roce 1947 došlo u armádního letiště v Roswellu ke zřícení neznámý objekt. Původní tisková zpráva o létajícím talíři byla po několika hodinách anulována tvrzením, že šlo o ztracený meteorologický balon. Trosky byly nejprve dopraveny na vojenskou základnu a poté na příkaz plukovníka Blancharda na leteckou základnu Wright Patterson, kde pracovala celá řada německých vědců. Následovala řada pozorování neidentifikovatelných objektů v blízkosti různých tajných leteckých základen, na nichž byli tito vědci umístěni.

{mosimage} 

A nakonec ještě další veleznámý pojem – vývoj se totiž mohl přesunout na jiné, bezpečnější místo, kterému se říká Oblast 51. Zde se utápí miliardy dolarů ve stovkách projektů, o nichž se veřejnost nikdy nedozví. Přesto se odtud na světlo nakonec dostaly takové kousky, jako F-117 či B-2, využívající nejen technologie Stealth, ale podobající se německému samokřídu Horten. Jak se je ale možno dočíst v příslušném odkazu, jde o více než sporný fakt.

{mosimage} 

Pokud tedy nejste zarputilými příznivci konspiračních teorií, asi pro vás nemá tento dokument příliš smysl. A pokud příznivci jste, pak se asi nic nového nedozvíte.

Na imdb.com je dokument evidován bez hodnocení a komentářů.

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 44 minut (43:31)

Původní název: Nazi UFO Conspiracy

Světová premiéra: 3. listopadu 2008 – USA

Režie: Hereward Pelling

Produkce: Taylor Downing, Bill Howard, Hereward Pelling, John Terp, Tim Ball, Rachel Naughton, Matilyn Freeman, Jo Blyghton, James Williams, Rachael Cunningham, John B. Ford, Liz Brach, Sarah Hume, David Matthwes

Kamera: Chris Barham

Střih: Oliver Baker, Nick King, Tom Hannibal, Owen Parker

Společnost: Discovery Channel / Flashback Television

Vypravěč v původním znění: Terry MacDonald (české znění neuvedeno)

{mosimage} 

Údaje o DVD:

{mosimage} 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL 16:9 (1,78:1)

Bonus: další DVD (trailery na další tituly)