DVD HIT – Čekání na štěstí

V oznámené nabídce InterSonicu v obálkách DVD HIT se najdou i světlejší okamžiky, třeba číslo 30 Světa festivalů bude Čekání na štěstí za 69,- Kč. Šest žen, jeden sen. Vyšlo v úterý 14. prosince 2010.

Šest žen – zasněná Eileen, drsná Nan, sportovní Skipper, přímá Leslie, veselá Jennifer a trpělivá Gayle – jsou ubytovány v hotelu v latinské Americe. Znechuceny dlouhotrvajícím systémem adopce v USA, čekají na adopci místních dětí, aby je mohly odvést do svých domovů.

 

Příběh skupinky mladých bezdětných Američanek, které přicestovaly do Jižní Ameriky, aby tam mohly adoptovat děti. Ubytují se v motelu, kterému místní přezdívají Casa de los Babys a který patří señoře Muñozové. Musí tu čekat – v některých případech dokonce celé měsíce – dokud se byrokratický postup adopce novorozeňat v blízkém sirotčinci kladně neuzavře. Každá ze šesti budoucích matek je jiná, každá z nich si nese svůj bolestný příbeh. Je tu bývalá alkoholička a nynější fundamentalistická křesťanka Gayle, z velké irské rodiny pocházející a peníze i čas věčně postrádající Eileen, lesbička Leslie, labilní bohatá manželka Jennifer, problematická fyzioterapeutka Skipper, která byla třikrát těhotná a pokaždé jí dítě zemřelo, rázná a ctižádostivá seveřanka Nan.

 

V městečku ženy chodí po nákupech, sluní se, plavou v moři, ale především se dělí o naději i zoufalou touhu. Svěřují se navzájem se svými někdy cynickými, někdy mimořádně bolestivými příběhy, s pohnutkami, které je přivedly na myšlenku adopce. Každá z žen má svůj příběh. Gayle se nestala matkou, protože dlouhé roky holdovala alkoholu. Leslie nechce žít s muži, protože je lesbička. Jennifer se nedaří otěhotnět. Paní Muñozová už viděla a slyšela stovky takových žen, které prošly jejím motelem. Její syn si myslí, že josu to hnusné kapitalistické vykořisťovatelky, ale svou matku obdivuje jako hrdinku.

 

Řada místních obyvatel odsuzuje fakt, že si bohaté bělošky jezdí do jejich chudé zěmě „koupit" dítě, i kdy je jasné, že 15-letá těhotná dívka nemůže své dítě vychovat a to by tak skončilo na ulici jako mnoho jiných. Najduu se ale mezi nimi ti, kteří situaci Američanek využívají pro vlastní zisky – takovým je i právník, bratr paní Muñozové, který za svou pomoc inkasuje maximální taxy…

Blízko 70 procentům na imdb.com, na csfd.cz jen 45. Zatímco zahraničí vidí v tématu palčivý problém, kdy se touha žen mění ve špinavý byznys, zpracovaný v dojemném příběhu s perfektními hereckými výkony, domácí diváci jsou zklamání mdle nudným a nezajímavým ztvárněním potenciálně solidního námětu.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama

Země původu: USA / Mexiko

Rok vzniku: 2003

Délka: 92 minut

Původní název: Casa de los babys

Světová premiéra: 5. září 2003 – Itálie (Venice Film Festival)

Režie: John Sayles

Scénář: John Sayles

Produkce: Caroline Kaplan, Melissa Marr, Jonathan Sehring, Alejandro Springall, Lemore Syvan

Hudba: Mason Daring

Kamera: Mauricio Rubinstein

Střih: John Sayles

Kostýmy: Mayes C. Rubeo

Společnost: IFC Films / Sylvan-Springall Pictures / Blue Magic Pictures

Natáčeno: Mexiko

Hrají: Angelina Peláez (Doña Mercedes), Lizzie Curry Martinez (Sestra Juana), Vanessa Martinez (čekající), Amanda Álvarez (Blanca), Said Martinez (Eusebio), Abel Salas (řidič autobusu), Marco Mondragón (řidič autobusu), José Reyes (řidič dodávky), Claudia Benitez (žena v autobuse), Ignacio de Anda (Tito), José Reyes Jr. (Grande), El Flaco de Oro de Acapulco (El Tuerto), David Ortíz (Rufino), Blanca Loaria (Socorro), Rita Moreno (señora Muñozová), Bruno Bichir (Diómedes), Fredi Bogota (Gustavo), Héctor Mújica (Rubén), Daryl Hannah (Skipper), Lili Taylor (Leslie), Mary Steenburgen (Gayle), Marcia Gay Harden (Nan), Maggie Gyllenhaal (Jennifer), Susan Lynch (Eileen), Guillermo Iván (Reynaldo), Juan Carlos Vives (Búho), Martha Higareda (Celia), Tony Marcin (Celiina matka), Lourdes Echevarría (sociální pracovnice), Lourdes Perez (prodavačka), Norma Moreno (recepční), Priscilla Corral (prodavačka), Isaías Ramírez (biletář), Hilário Silva (průvodce 1), César Rodríguez (průvodce 2), Rad Wolf (průvodce 3), Arturo Salazar (průvodce 4), Pedro Armendáriz Jr. (Ernesto), Víctor Jáuregui (Wilfrido), Alejandro Basurto (Vicente), Leonel Rendón (Herminio), Fernando Cervantes (Félix), Miguel Rodarte (Oscar), David Hevia (Iván), Felipe Fernández del Paso (Don Mercurio), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery