Blesk pro ženy – Korunní princ 1

S logem Blesku pro ženy hlásí Hollywood Classic Entertainment v pondělí 6. prosince 2010 za 59,- Kč další výlet do historie v podobě DVD Korunní princ 1. Pravdivý příběh nenaplněné lásky korunního prince Rudolfa k jeho osudové ženě Mary Vetserové… Příběh vášně a nešťastné lásky.  

Výpravná minisérie, jež vznikla ve spolupráci Rakouska, Itálie, Francie a Německa, se věnuje postavě mladého prince Rudolfa Habsburského, syna císaře Franze Josefa a oblíbené císařovny Sisi.

 

Jeho divoká a nespoutaná povaha předurčila jeho tragický osud. Nikdy se nedočkal trůnu ani skutečného uznání otce, i když by díky liberální mysli patřil k moderním a osvíceným evropským panovníkům. Spoustu sil však mladíkovi sebraly jeho milostné aféry, které později vystřídala osudová láska k mladičké baronesse Mary Vetserové.

 

Rudolf v roli následníka usiloval o evropský mír a sblížení národů, což odporovalo smýšlení konzervativních kruhů kolem císaře. Miloval právě tak Prahu jako své temperamentní Maďary. Politický sňatek s belgickou princeznou Stephanií mu nepřinesl příliš štěstí. Nevinná krása Mary Vetserové na něj zapůsobila jako blesk z čistého nebe. Oficiálně jim nebylo dovoleno spolu žít, odloučit se však od sebe nedokázali.

 

Verze z obálky:

Princ Rudolf, syn císaře Františka Josefa I. a Sissi, dává přednost vědě a umění před náboženstvím a armádou. Na příkaz otce je poslán do Prahy jako plukovník pěšího pluku. Vedle vojenských povinností se snaží poznat i život místních obyvatel. V převleku se vydává do ulic města a poznává mladou dívku, do které se zamiluje. Jejich láska však skončí tragédií… Zděšený Rudolf se rozhodne co nejdříve oženit. Je mu vybrána mladičká Stefanie, která mu jako žena ale nestačí, proto po čase hledá štěstí jinde. Na jednom z plesů potkává osudovou ženu – Mary. 

Hodnocení kolem 60 procent: Výpravný snímek, zachycující přecitlivělého následníka trůnu romantizujícím a nehistorickým způsobem, který by v nás asi měl zanechat dojem, že by byl býval osvíceným vladařem moderní doby. Tvůrci se ale nemohli rozhodnout, zda jeho příběh popsat jako atraktivní romantický film se smutným koncem, nebo sledovat běsy a pochybnosti labilního prince.

Zadní strana obálky 

Žánr: Biografický / Drama / Historický / Romantický

Země původu: Rakousko / Francie / Německo / Itálie

Rok vzniku: 2006

Délka: dohromady 180 minut

Původní název: Kronprinz Rudolf

Světová premiéra: 30. dubna 2006 – Rakousko

Režie: Robert Dornhelm

Scénář: Didier Decoin, Klaus Lintschinger

Produkce: Ferdinand Dohna, Andreas Kamm, Kurt J. Mrkwicka, Christian Wolf

Hudba: Ludwig Eckmann, Joerg Magnus Pfeil

Kamera: Michael Riebl

Střih: Ingrid Koller

Kostýmy: Uli Fessler, Margit Salzinger

Společnost: EOS Entertainment / MR Filmproduktion

Natáčeno: Hofburg, Innsbruck, Tyrol, Rakousko / Laxenburg Castle, Laxenburg, Lower Austria, Rakousko / Laxenburg, Lower Austria, Rakousko / Opera, Vídeň, Rakousko / Schönbrunn Palace, Schönbrunner Schloßstraße 47-49, Hietzing, Vídeň, Rakousko / Vídeň, Rakousko

Hrají: Max von Thun (Rudolf), Vittoria Puccini (Mary Vetseraová), Caroline Athanasiadis (operní zpěvačka), Gabriel Barylli (Miguel de Braganza), Wolfgang Böck (Bratfisch), Klaus Maria Brandauer (císař František Josef), Renate Brandtner (Gisela), Andrew Burey (Albrecht), Sandra Ceccarelli (císařovna Elisabeth ‚Sisi‘), Julia Cencig (Marie Larisch), Christian Clavier (premiér Taaffe), Hilde Dalik (Anna), Stefanie Dvorak (Ida Ferenczy), Saskia Fanta (služebná Erna), Manfred Feller (žalobce), Albert Fortell (Dr. Widerhofer), Rainer Frieb (otec Sarah), Michael Friedl (židovský chlapec), Michou Friesz (Madame Wolfová), Phillippa Galli (Hanna Vetseraová), Daniela Golpashin (Stephanie), Georg Hauke (Reuss), Veronika Hepperle (Mary Vetseraová v dětství), Wolfgang Hübsch (arcibiskup Schwarzenberg), Julia Jentsch (Sarah Maieslová), Bernd Jeschek (hrabě Hoyos), Christian Kainradl (maďarský důstojník), Fritz Karl (velkovévoda Johann), Georges Kern (Schönerer), Karl Maria Kinsky (Brehm), Michael König (Georges Clemenceau), Hubert Kramar (Bay Middleton), Joachim Król (Moritz Szeps), a další

Údaje o DVD:

Délka: 89 minut

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný