Filmhouse – Naušika z Větrného údolí

Překvapivě se po předlouhém mlčení ozvalo vydavatelství Filmhouse a to dokonce v žánru, v němž měla velké plány zcela jiná společnost. Ve čtvrtek 9. prosince 2010 je na pultech v digipacku za 99,- Kč Miyazakiho impozantní mistrovské dílo, podobenství o boji člověka a přírody Naušika z Větrného údolí. Pozor – jen v původním znění s titulky.

Poslední nadějí lidstva je stará legenda o modré bytosti, která sestoupí z nebes na zlatou louku a vyjedná mír…

Děj se odehrává tisíc let po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla z povrchu zemského celou tehdejší civilizaci. Zbytky lidstva nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Moře rozkladu – toxických plynů a znečištěné vody. Skutečnými vládci země je gigantický hmyz zvaný Ohmové. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Nausicaä, která se snaží ochránit svůj lid před Ohmi, znepřátelenými knížectvími Pejite a Tolmekia a rozšiřováním Moře rozkladu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Legendární snímek je prvním autorským celovečerním dílem nejmilovanějšího současného japonského filmaře Hayao Miyazakiho. Poodbně jako ve svých pozdějších slavných filmech nabízí i tentokrát silnou hlavní hrdinku, promyšlený významový podtext a především úchvatný epický příběh.

Od obrovské globální katastrofy uplynulo mnoho let, ale lidé stále žijí v menších konkurenčních společenstvích a toxická zkáza pohlcuje svět. Mocná příroda, reprezentovaná především obřím inteligentním hmyzem, vede s lidmi nelítostný boj a vše se zdá být ztracené. Objeví se však odvážná Naušika, jež s přírodními silami dokáže komunikovat a mohla by dojednat vytoužený mír…

Miyazaki v plné síle dokazuje svou schopnost prostřednictvím precizně animovaných filmů s propracovanými příběhy a zdánlivě neomezenou imaginací oslovovat diváky všech generací i národností.

Nad 80 procent: Jedinečná podívaná nejen pro příznivce žánru, i když první, snad ještě lepší než Mononoke.

Žánr: Animovaný / Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Fantasy

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1984

Délka: 113 minut (1:52:14)

Původní název: 風の谷のナウシカ / Kaze no tani no Naušika / Nausicaä of the Valley of the Wind

Světová premiéra: 11. března 1984 – Japonsko

Režie: Hayao Miyazaki

Námět: Hayao Miyazaki (anime komiks)

Scénář: Hayao Miyazaki, Naoki Kaneko, Tomoko Kida, Shôji Sakai  

Produkce: Rick Dempsey, Tohru Hara, Michio Kondô, Ned Lott, Isao Takahata, Yasuyoshi Tokuma

Hudba: Joe Hisaishi

Kamera: Mark Henley, Hideshi Kyonen

Střih: Naoki Kaneko, Tomoko Kida, Shôji Sakai

Společnost: Hakuhodo / Nibariki / Tokuma Shoten / Topcraft

Hlasy v původním znění: Sumi Šimamoto (Nausicaä), Mahito Cudžimura (Král Jihl), Hisako Kyôda (Obaba), Gorô Naja (Lord Yupa), Ičirô Nagai (Mito), Kôhei Mijauči (Guru), Džôdži Janami (Gikuri), Minoru Jada (Niga), Rihoko Jošida (Teto), Jôdži Macuda (Asbel), Mîna Tominaga (Lastelle/Rastel), Mugihito Makoto Terada (starosta Pejitu), Akiko Cuboi (Lastellina matka), Jošiko Sakakibara (Kushana), Iemasa Kajumi (Kurotowa), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky

Titulky: česky, slovensky

 

Výběr titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný