FilmX – Canterburské povídky

Jak na Lopuchu obšírněji komentuje kolega Pavel M., nic není na stálo. Fakt, že máte s předstihem v ruce ediční plán a dokonce náhledy obalů nic neznamená do chvíle, kdy titul je či není na pultě. A tak ze sběratelské edice dobrých filmů týdeníku Reflex v její III. řadě FilmX ve čtvrtek 16. prosince 2010 nezůstal kámen na kameni. Baaria zmizela úplně, Mzda strachu sice v plánu dál figuruje, ale nikdo ji neviděl. Místo toho se za 99,- Kč s číslem 124 prodávají Canterburské povídky. Provokativní vize středověkého světa.

Tento koprodukční italsko-francouzský film natočil italský režisér Pier Paolo Pasolini jako druhou část své Trilogie života, sestávající z adaptací eroticky laděných středověkých textů. Tak jako v předchozím Dekameronu ani tentokrát se nezříká otevřeného zobrazení erotiky, stejně jako silně provokativních scén, z nichž některé balancují na samé hranici dobrého vkusu. I to je však součástí uměleckého přesvědčení tohoto pro někoho geniálního, pro jiného nepřijatelného tvůrce.

Režisér vybral z Chaucerových textů osm povídek, z nichž některé upravil k obrazu svému (například do Povídky fráterovy přidal stíhání a upálení za homosexualitu). Epizody různých délek nejsou ve filmu nijak pojmenovány a odděluje je pouze zarámování záběry Geoffreyho Chaucera, zapisujícího vyprávěné příběhy (básníka si zahrál sám režisér).

Z celkového pojetí díla se vymyká Povídka kuchařova, kterou Chaucer ve svém souboru pouze načal. Pasolini ji pojal jako grotesku a svého přítele Ninetta Davoliho v ní obsadil do role chaplinovského tuláka. Filmař pracoval se stejným záměrem jako Chaucer, který uzavírá spis slovy: „Zde končí Canterburské povídky, vyprávěné pouze pro radost a potěšení.“

Ovšem některé scény – zvláště konečná apokalyptická sekvence, kde v Pasoliniho vizi (výtvarně inspirované Hieronymem Boschem) vylétají ze satanovy řiti hromady mnichů – přinesou potěšení jen málokomu. Snímek plný nehezkých obličejů, zvracení, fekálií a sexu jakoby předznamenával film Saló aneb 120 dnů Sodomy, v nichž tyto tendence najdou ještě více prostoru.

Obal s největší pravděpodobností obsahuje  text z předchozího vydání:

Pier Paolo Pasolini, tvůrce snímků se skandální pověstí, adaptoval povídky od G. Chaucera do nečekané a odvážné filmové podoby. Příběhy plné vtipu, rozmarnosti, erotiky, ale i vážných momentů zobrazují neměnný základ lidského charakteru a jejich výpověď zůstává stále aktuální.

Někde kolem 60 procent, záleží na postoji: Každá z povídek je originální, humorná a taky trochu lechtivá. Drsně groteskní  mistr Pasolini. Versus: Směsice vulgárností, obscénností, blbostí a debilit, v níž si asi Paolo Passolini léčil svoji méněcennost. Bezduchá sexistická exhibice zvrhlého primitiva.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1972

Délka: 107 minut

Původní název: I Racconti di Canterbury

Světová premiéra: 2. července 1972 – SRN (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 10. červva 1954

Režie: Pier Paolo Pasolini

Námět: Geoffrey Chaucer (román)

Scénář: Pier Paolo Pasolini

Produkce: Alberto Grimaldi

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: Tonino Delli Colli

Střih: Nino Baragli

Kostýmy: Danilo Donati

Společnost: Les Productions Artistes Associés / Produzioni Europee Associati

Natáčeno: Bath, Somerset, Velká Británie / Battle Abbey, East Sussex, Velká Británie / Cambridge, Cambridgeshire, Velká Británie / Canterbury, Kent, Velká Británie / Chipping Campden, Gloucestershire, Velká Británie / Grange Barn, Coggeshall, Essex, Velká Británie / Hastings, East Sussex, Velká Británie / Lavenham, Suffolk, Velká Británie / Maidstone, Kent, Velká Británie / Mount Etna, Catania, Sicílie, Itálie / Rolvenden, Kent, Velká Británie / Rye, East Sussex, Velká Británie / Safa-Palatino, Řím, Lazio, Itálie / St Osyth, Clacton, Essex, Velká Británie / Warwick, Warwickshire, Velká Británie / Wells Cathedral, Wells, Somerset, Velká Británie

Hrají: Hugh Griffith (Sir January), Laura Betti (žena z Bathu), Ninetto Davoli (Perkin), Franco Citti Ďábel), Josephine Chaplin (May), Alan Webb (starý muž), Pier Paolo Pasolini (Geoffrey Chaucer), J. P. Van Dyne (kuchař), Vernon Dobtcheff (Franklin), Adrian Street (rváč), O. T. (vůdce lovců čarodějnic), Derek Deadman (Pardoner), Nicholas Smith (Friar), George Bethell Datch (host), Dan Thomas (Nicholas), Michael Balfour (tesař John), Jenny Runacre (Alison), Peter Cain (Absalom), Daniele Buckler (lovec čarodějnic), John Francis Lane (chamtivý mnich), Settimo Castagna (anděl), Athol Coats (bohatý homosexuál), Judy Stewart-Murray (Alice), Tom Baker (Jenkin), Oscar Fochetti (Damian), Willoughby Goddard (Placebo), Peter Stephens (Justinus), Giuseppe Arrigio (Pluto), Elisabetta Genovese (Prosperine), Gordon King (kancléř), Patrick Duffet (Alan), Eamann Howell (John), Heather Johnson (Molly), Robin Askwith (Rufus), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný