Blue Sky Film – Proboha!

Opět zcela nečekaně se připomněla společnost Blue Sky Film, na pultech se ve čtvrtek 16. prosince 2010 objevil s přelepkou 99,- Kč dokument Proboha! Režisér Borata a Bruna znovu v akci, tentokrát o náboženství.

Bill Maher, slavný americký televizní komentátor a komik, je znám především svými politickými komentáři a vyhraněnými postoji a také odporem k náboženskému fanatismu všeho druhu.

Spojil se proto s režisérem Larry Charlesema natočili spolu velmi neortodoxní dokument o slepé víře některých věřících, napříč světovými náboženstvími.

V dokumentu se tak setkáváme nejen s představiteli "klasických" vyznání, ale i se scientologií nebo sektou propagující marihuanu. Maher skvěle využívá satiry a snaží se dokázat, že cílem všech náboženství je vláda nad lidmi. Při návštěvách slavných náboženských destinací a hovorech s představiteli různých náboženských skupin se snaží svým neodolatelným sarkasmem přesvědčit diváky, že náboženství jsou zdraví nebezpečná a že Ježíš byl možná jenom hodně zmatený mladý chlapec.

Tento svěží snímek rozhodně nenechá nikoho v klidu!

Kolem 80 procent: Dokonalé vystižení vymývání mozků. Ironický moderátor, který v každém vidí idiota, se trefně vysmívá všem fanatikům.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 97 minut

Původní název: Religulous

Světová premiéra: 6. září 2008 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 17. ledna 2008

Režie: Larry Charles

Scénář: Bill Maher

Produkce: Jesse Johnston, Leila Lak, Alexandra Lambrinidis, Bill Maher, Kevin O’Donnell, Flavia Oertwig, Lisa Rudin, Charlie Siskel, Jonah Smith, Alon Tuval, Palmer West

Kamera: Anthony Hardwick

Střih: Jeff Groth, Christian Kinnard, Jeffrey M. Werner

Společnost: Thousand Words

Natáčeno: Nizozemí / USA / Izrael / Velká Británie / Vatikán

Hrají: Bill Maher, Tal Bachman, Jonathan Boulden, Steve Burg, Francis Collins, otec George Coyne PhD, Benjamin Creme, Jeremiah Jerry Cummings, Jose Luis De Jesus Miranda, Fatima Elatik, Yahuda Etzion, otec Reginald Foster, Mohamed Junas Gaffar, Bill Gardiner, Ted Haggard, Rabbi Halperin, Dean Hamer, Ken Ham, Mohammad Hourani, Julie Maher, Kathy Maher, Aki Nawaz, Dr. Andrew Newberg, Fred Phelps, Mark Pryor, rabín Shmuel Strauss, Ray Suarez, Jimmy Turkmani, reverend Ferre van Beveren, rabín Yisroel Dovid Weiss, pastor John Westcott, Geert Wilders, Jim Bakker, Osama bin Laden, Kaya Bousquet, George W. Bush, Kirk Cameron, Johnny Carson, Larry Charles, Tom Cruise, Jerry Falwell, Theo van Gogh, Charlton Heston, Benny Hinn, Mike Huckabee, Kim Hunter, Michael Jackson, biskup Don Magic Juan, Larry King, Joe Lieberman, Marilyn Manson, John McCain, papež Jan Pavel II, George C. Scott, Britney Spears, John Travolta, Max von Sydow, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný