Amercom – Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny – část I.

Vydavatelství Amercom je plné překvapení. K čemu nějaké oznámené plány, které počítaly v pondělí 3. ledna 2011 s vydáním dvojky Kolekce romancí v podobě televizní verze předlohy Jane Austenové Emma, na pultech je Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny – část I. Nenechte se plést, předloha je známější pod jménem Na Větrné hůrce… Ke koupi již za plnou cenu 69,- Kč.

Zatím nevyřešená záhada – obal uvádí český dabing, i když bylo dopředu vehementně avizováno, že kromě prvního DVD bude vše jen v původním znění s titulky. Že by někdo z vydavatelství nakonec četl diskuzi na Dámě?

 

Po úporném maratónu (aktuálně tituly Amercomu distribuuje MediaPrint, takže mám za sebou 6 trafik – přitom Kosmos je běžně k dostání) je nutno počáteční tvrzení "mírně" opravit. Ono to s tou informací na obale není tak jednoduché, je na něm totiž uvedeno: Jazyk – česky, polsky, anglicky. Nikoli zvuk, nikoli titulky… Takže takový pěkný malý svinský podvod. Poslední naděje svitne po spuštění disku, kdy požádá o lokalizaci Polsky/Česky. Nic to není platné, menu sice je v česštině, hlavní ale bohužel je, že zvuk je na disku pouze anglicky a polsky, titulky polsky a česky.

 

A jinak pro ty, kteří náhodou koupili – nezapomeňte vytáhnout papírový přebal zpod igelitu na krabičce. Na vnitřní straně je docela rozsáhlý materiál o Jane Austenové. Což je ovšem velmi vtipné, když Větrná Hůrka je od Emily Brontëové, že?

Obrazovka z DVD 

Zatím pouze ze zahraničních zdrojů:

Píše se rok 1848, Heathcliff se trápí nad ztrátou Cathy, jeho jediné lásky a spřízněné duše. Osnuje plán, jehož cílem je nenávistná pomsta všem kolem něj.

O mnoho let dříve, rok 1815. Pan Earnshaw se vrací na Bouřlivé výšiny z Liverpoolu s mladým sirotkem, Heathcliff. Earnshawův syn Hindley Heathcliffa nesnáší, zatímco dcera Cathy si vytvoří s tajemným chlapcem hluboké pouto.

Obrazovka z DVD 

O deset let později, Hindley zdědí Bouřlivé výšiny a využije svou moc k vyhnání Heathcliffa. Cathy ale mezitím prohloubila své city k Heathcliffovi v lásku. Nicméně nečekaný pobyt v domě Lintonů otevře Cathy oči a ona pocítí silnou náklonnost k Edgaru Lintonovi.

Před dívkou je tak životní volba – pohodlí a bohatství s Edgarem Lintonem, nebo vášnivá láska k Heathcliffovi?

Obrazovka z DVD 

A nyní ještě text z obalu:

Filmový (zase taková "malá" nepřesnost, filmový dle mého nerovná se televizní) přepis světoznámého románu britské spisovatelky Emily Brontëové. Vypráví příběh Katky Ernshawové a sirotka Heatcliffa, kterého ještě jako malého chlapce přivede do domu na Bouřlivých výšinách starý pán Ernshaw. Chlapec se okamžitě stane pánovým oblíbencem, za což si musí od ostatních členů rodiny mnohé vytrpět. Jen jediná duše v celém domě mu otcovu přízeň přeje – malá Katka. Jsou si vzájemně povahově podobní, postupem času k sobě začínají cítit náklonnost přerůstající v lásku, která se plně projeví zejména po smrti starého pána. Náhodné setkání Katky s rodinou Lintonových však ukáže dívce nový, dosud nepoznaný svět. Okouzlena vidinou jemné krásy, pohodlí a bezpečí, zradí svou životní lásku a svolí ke sňatku s mladým Lintonem. Heatcliff hluboce raněn odchází pryč, odhodlán pomstít se všem, kteří způsobili jeho neštěstí.

Obrazovka z DVD 

Nad 70 procent (csfd.cz rovnou 80): Báječná výprava, kostýmy, hudba, herci – prostě mňam.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2008

Délka: podle různých zdrojů celkem od 142 do 180 minut

Původní název: Wuthering Heights

Světová premiéra: 18. ledna 2009 – USA

Režie: Coky Giedroyc

Námět: Emily Brontë

Scénář: Peter Bowker

Produkce: Celia Bargh, Michele Buck, Celia Duval, Hugo Heppell, Radford Neville, Damien Timmer

Hudba: Ruth Barrett

Kamera: Ulf Brantås

Střih: Mark Thornton

Kostýmy: Amy Roberts

Společnost: Mammoth Screen / WGBH/Boston / Screen Yorkshire Production Fund

Natáčeno: Bramham Park, Bramham, West Yorkshire, Velká Británie / East Riddlesden Hall, Keighley, West Yorkshire, Velká Británie / Oakwell Hall, Batley, West Yorkshire, Velká Británie / Sheffield, South Yorkshire, Velká Británie / Stockeld Park, Wetherby, West Yorkshire, Velká Británie / Yorkshire Moors, North Yorkshire, Velká Británie

Hrají: Tom Hardy (Heathcliff), Charlotte Riley (Catherine „Cathy" Earnshawová), Andrew Lincoln (Edgar Linton), Sarah Lancashire (Nelly Deanová), Burn Gorman (Hindley Earnshaw), Rosalind Halstead (Isabella Lintonová), Rebecca Night (Catherine Linton), Tom Payne (Linton Heathcliff), Andrew Hawley (Hareton Earnshaw), Kevin McNally (pan Earnshaw), Des McAleer (Joseph), Shaughan Seymour (doktor Kenneth), Sia Berkeley (Frances), James Harper (vikář), Barnaby Kay (Saul), Jack O’Connell (Shepherd Lad), Simon Kassianides (cikánský obchodník s koňmi), John Hollingsworth (Robert), Declan Wheeldon (maldý Heathcliff), Steve Furst (Green), Alexandra Pearson (mladá Cathy), Joseph Taylor (mladý Hindley), John Hollingworth (Robert), a další

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 70 minut (1:09:25)

Podle obalu jazyk: česky, polsky, anglicky

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, polsky (AC-3)

Titulky: česky, polsky  

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (720×576)

Bonus: žádný