Amercom – Velké bitvy historie (25. díl) – Guadalcanal 1942

Doufejme, že vydavatelstvím Amercom zveřejněný seznam titulů ediční řady Velké bitvy historie nebude konečný a kupujících bude dost, aby přežila uvedenou třicítku. Ve čtvrtek 6. ledna 2011 opravdu vyšlo další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 25 a názvem Guadalcanal 1942 za obvyklých 99,90 Kč.

A jako již tradičně pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 16 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

DVD polského vydání 

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Zadní strana polského DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Guadalcanal 1942 – Útok námořní pěchoty

Mýtus o neporazitelné japonské armádě zůstal ležet v troskách na malém, téměř neznámém ostrově v Pacifiku – Guadalcanalu. Vůbec poprvé během světové války tady proběhla výsadková operace amerických jednotek, která vyřešila dlouhé spory námořní pěchoty a americké armády. Poprvé v tomto střetu došlo k zadržení postupu japonské armády. Během pěti měsíců ve vzájemných potyčkách Američanů a Japonců padlo více než 27 tisíc vojáků. Džunglí pokrytý ostrov se stal místem, kde vojáci námořní pěchoty získali bojové zkušenosti, které jim umožnili později vytvořit páteř amerických útočných sil.

Ztracené důkazy

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

České vydání má text v této podobě:

Bojové akce na Guadalcanalu byly prvním americkým protiútokem a první americkou výsadkovou operací během druhé světové války. A právě na ostrově Guadalcanalu, do té doby neznámém, zmizel mýtus o neporazitelnosti japonských vojsk. I když jsou námořní bitvy v Korálovém moři a u ostrovů Midway označovány jako přelomové akce, japonský válečný stroj se Američanům podařilo zastavit až na Gaudalcanalu. Po skončení bojů na tomto ostrově již Japonci nebyli schopni získat žádné další území.  

Na ostrově, o kterém před danými událostmi prakticky nikdo nesylšel, americké pozemní a námořní síly během své první námořní výsadkové operace zastavily předchozí japonský postup. Za pět měsíců tvrdých bojů zahynulo na Guadalcanalu přes 30 000 Američanů a Japonců. Díky získaným zkušenostem mohly později americké jednotky, jejichž jádrem byli veteráni zde popisovaných bojů, obsazovat v Tichomoří ostrov za ostrovem až ke konečnému vítězství nad Japonskem.  

Polské vydání má na DVD hned dva dokumenty – Barvy války: Zprávy z války + Ztracené důkazy: Guadalcanal. Moc bych za to nedal, že dostaneme opět jen poloviční dávku a v českém vydání bude pouze druhý dokument – což se nakonec ukázalo jako správný tip, naše mutace DVD má opravdu jen poloviční délku.

 

Kniha Guadalcanal 1942 – Útok americké námořní pěchoty (Guadalcanal 1942: The Marines strike back) je z roku 2010, autorem je Joseph N. Mueller, autory ilustrací jsou Shirley Mallinson, Pilot Press, Terry Hadler, Steven J. Zaloga. Překlad PhDr. Jiří Fidler, jazyková korektura Zuzana Mangirasová.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: polské vydání 90 minut, české 45 minut (45:01)  

Původní název: The Lost Evidence: Guadalcanal

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný