Intersonic – Trhliny

Intersonic vyslal do boje v sobotu 8. ledna 2011 další ze svých digipackových titulů za 145,- Kč, na případné zájemce by (alespoň místy) měly čekat Trhliny. Nevinnost neztratíš. Přijdeš o ni… První celovečerní film dcery Ridleyho Scotta. Příběheo intimních vztazích, násilí, dívčí rivalitě a zneužívání moci a privilegií. Natočeno podle románu africké spisovatelky Sheily Kohler.

V masivních stěnách odlehlé, usedlé, ale idylické britské internátní školy pro dívky v Anglii třicátých let, v níž vládnou přísná pravidla a autoritám se nikdy neodmlouvá, není těžké objevit trhliny.

Miss G (Eva Green), záhadná a okouzlující učitelka, má na starosti šestici dívek, Di (Juno Temple), Lily (Ellie Nunn), Poppy (Imogen Poots), Laurel (Adele McCann), Rosie (Zoe Carroll) a Fuzzy (Clemmie Dugdale). Dívčí družstvo skokanek do vody se snaží získat její pozornost a náklonnost.

 

Di jako kapitánka týmu je Miss G nejblíže, ale její pozici a zavedené poměry ohrozí příjezd španělské exotické dívky Fiammy (María Valverde). Di ve snaze prosadit své postavení v týmu vydá pravidla, ale Miss G je Fiammou okouzlena. Charismatická a elegantní trenérka obrací veškerou pozornost na novou žačku. Fiamma odmítá přátelství svých spolužaček a také zájem Miss G. Nebezpečná žárlivost ale brzy začne ohrožovat soudržnost družstva i autoritu Miss G.

 

Příběh o naivní smyslnosti a zlomyslnosti mladých dívek je zasazen do prostředí venkovské Anglie, obklopené bujnou a nespoutanou zelení a je nasáklý silnou atmosférou.

Hodnocení blízko 70 procentům: Precizní dobové drama, pečlivá režie, propracovaný scénář vystihující kvality románové předlohy, okouzlující a strhující herečky. Ovšem řada hlasů mluví o vizuálně nádherném a krásně natočeném nic.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Romantický / Thriller

Země původu: Velká Británie / Irsko / Španělsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 100 minut

Původní název: Cracks

Světová premiéra: 11. září 2009 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: Jordan Scott

Námět: Sheila Kohler

Scénář: Ben Court, Caroline Ip, Jordan Scott

Produkce: Elisa Alvares, Carola Ash, Guy Collins, Michael Costigan, Kwesi Dickson, Ricardo García Arrojo, Alain Goldman, Sheila Kohler, Andrew Lowe, Stephen Margolis, Catherine Morisse, Paul Myler, Julie Payne, Charles Pugliese, Malcolm Reeve, Ridley Scott, Tony Scott, Rosalie Swedlin, Christine Vachon, John Wells

Hudba: Javier Navarrete

Kamera: John Mathieson

Střih: Valerio Bonelli

Kostýmy: Alison Byrne

Společnost: Antena 3 Films / Element Pictures / Future Films / HandMade Films / Industry Entertainment / John Wells Productions / Killer Films / Scott Free Productions

Natáčeno: Dublin, County Dublin, Irsko / Headfort School, Kells, County Meath, Irsko / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Redcross, County Wicklow, Irsko / St. Columba’s College, Whitechurch, Dublin, County Dublin, Irsko

Hrají: Eva Green (slečna G), Juno Temple (Di Radfieldová), María Valverde (Fiamma), Imogen Poots (Poppy), Ellie Nunn (Lily), Adele McCann (Laurel), Zoe Carroll (Rosie), Clemmie Dugdale (Fuzzy), Sinéad Cusack (slečna Nievenová), Helen Norton (vrchní dozorkyně), Deirdre Donnelly (slečna Laceyová), Barbara Adair (slečna Cairnsová), Alistair Rumble (Ferry Skipper), Kitty McLaughlin-Dunning (malá Dreg), Jonathan White (majitel obchodu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery