Bontonfilm – Rain Man

Kolekce filmové klasiky, kterou připravil Bontonfilmu, obsahuje filmy, které si toto označení vskutku zaslouží. V pátek 21. ledna 2011 například další Oscary ověnčený titul Rain Man za 99,- Kč. Nejlepší film roku 1988. Hluboce lidský příběh egoistického mladého muže, jehož život změní setkání s nemocným bratrem, o jehož existenci neměl ponětí.

Bezohledný kariérista Charles Sanford "Charlie" Babbit, je trochu podvodníček, trochu bookmaker a trochu automobilový dealer. Má problémy s penězi a právě pilně pracuje na další smlouvě, když mu oznámí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel.

 

Poté, co přijede do Ohia na pohřeb, rozčílí se, neboť zjistí, že mu otec odkázal starého Buicka a z třímilionového dědictví nedostal ani cent. Namísto očekávaných peněz se dozvídá, že má autistického bratra Raymonda, o kterém neměl ani ponětí. Raymond má sice geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace, ale nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Proto otec všechny peníze odkázal jeho ošetřovatelům v ústavu, kde Raymond žije.

 

Když se Charlie vzpamatuje z šoku, vezme Raymonda na výlet napříč zemí, doufaje, že se mu podaří získat alespoň část zděděných peněz, aby poplatil dluhy ze špatných obchodů. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho "oboru".

Obrazovka z DVD 

Čeká je oba fantastická jízda životem. Všechno začne ve chvíli, kdy Raymond odmítne letět letadlem a tak nezbývá než jet autem. Poprvé totiž horkokrevného Charlieho přivede na pokraj trpělivosti. Nemá ani potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet. Avšak během jejich dobrodružné výpravy se Charlie nejen naučí, jak vycházet s Raymondovým svérázným chováním, ale také se o bratra začne starat.

Obrazovka z DVD 

Nesentimentální cesta však pro oba bratry Babbittovy znamená víc, než jen překonání vzdálenosti mezi dvěma místy. Jde o sblížení dvou nesmírně odlišných lidí. Charlie v sobě postupně nachází ztracený cit a zjišťuje, že peníze nejsou v životě to nejdůležitější…

Obrazovka z DVD 

Snímek, který lámal rekordy v žebříčcích návštěvnosti, se rodil velmi obtížně, ostatně jako každý projekt, na němž se podílel perfekcionista Dustin Hoffman. Původně měl Hoffman hrát zdravého bratra, mnohem víc jej však lákala role autistického Raymonda, kvůli které nakonec i nějaký čas strávil prací s autistickými pacienty a jejich rodinami.

Obrazovka z DVD 

Roli druhého bratra chtěli producenti původně nabídnout Jacku Nicholsonovi, nakonec ji však nabídli Tomu Cruisovi. Pro neshody se na projektu už během přípravných prací vystřídalo nejen mnoho scénaristů (Barry Morrow, Ron Bass, Richard Price), ale i režisérů (Martin Brest, Steven Spielberg, Sydney Pollack). Nakonec jej natočil Barry Levinson a zajistil tak pro film celkem čtyři Oscary – za nejlepší film, režii, scénář a pro nejlepšího herce v hlavní roli.

Obrazovka z DVD 

Od 80 k 90 procentům: Fantastické. Sázka na Cruise vypadala podezřele, ale vedle excelentního Hoffmana se neztratil…

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 128 minut (2:08:19)

Původní název: Rain Man

Světová premiéra: 12. prosince 1988 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 1. března 1990

Režie: Barry Levinson

Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow

Produkce: Peter Guber, Mark Johnson, David McGiffert, Gerald R. Molen, Gail Mutrux, Jon Peters

Hudba: Hans Zimmer

Kamera: John Seale

Střih: Stu Linder

Kostýmy: Bernie Pollack

Společnost: United Artists / The Guber-Peters Company / Star Partners II Ltd. / Mirage Entertainment

Natáčeno: Caesar’s Palace – 3570 Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada, USA / Chicago, Illinois, USA / Cincinnati, Ohio, USA / Cincinnati-Northern Kentucky International Airport, Covington, Kentucky, USA / Cogar, Oklahoma, USA / East Walnut Hills, Ohio, USA / El Reno, Oklahoma, USA / Guthrie, Oklahoma, USA / Hinton, Oklahoma, USA / Las Vegas, Nevada, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Metamora, Indiana, USA / New Mexico, USA / Newport Cemetery – 25 Alexandria Pike, Newport, Kentucky, USA / Oklahoma City, Oklahoma, USA / Pink Cadillac Cafe – 8221 West 3rd Street, Los Angeles, Kalifornie, USA / Pompilio’s Bar and Restaurant – 600 Washington Avenue, Newport, Kentucky, USA / Santa Ana Regional Transportation Center – 1000 E. Santa Ana Boulevard, Santa Ana, Kalifornie, USA / Silver Grove, Kentucky, USA / St. Anne’s Convent – 1000 St. Anne Drive, Melbourne, Kentucky, USA / Wattles Mansion – 1824 N. Curson Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Westin Bonaventure Hotel & Suites – 404 S. Figueroa Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Dustin Hoffman (Raymond Babbitt), Tom Cruise (Charlie Babbitt), Valeria Golino (Susanna), Gerald R. Molen (Dr. Bruner), Jack Murdock (John Mooney), Michael D. Roberts (Vern), Ralph Seymour (Lenny), Lucinda Jenney (Iris), Bonnie Hunt (Sally Dibbsová), Kim Robillard (maloměstský doktor), Beth Grant (matka na farmě), Dolan Dougherty (dítě na farmě), Marshall Dougherty (dítě na farmě), Patrick Dougherty (dítě na farmě), John-Michael Dougherty (dítě na farmě), Peter Dougherty (dítě na farmě), Andrew Dougherty (dítě na farmě), Loretta Wendt Jolivette (sekretářka Dr. Brunera), Donald E. Jones (ministr na pohřbu), Bryon P. Caunar (muž v čekárně), Donna J. Dickson (zdravotní sestra), a další

Kvůli diskuzi na Dámě jsem strčil DVD do mechaniky narychlo ještě jednou, abych ověřil dabing. Po usliovném hledání – příslušné titulky naskočí až po konci filmu v pasáži, která už je mimo ukazovaný čas a nejde ve WMP pauznout, ale jde o variantu č. 2, uváděnou na dabingforu, takže nikoli původní Postránecký pro Warnery, ale nový Novácký dabing:

V českém znění: Jiří Prager – Dustin Hoffman (Raymond Babbitt), Gustav Bubník – Tom Cruise (Charlie Babbitt), Lucie Benešová Valeria Golino (Susanna), Martin Sobotka, Jan Vlasák, Jiří Čapka, Jiří Dvořák, Karel Richter, Roman Hájek, Milan Slepička, Zdeněk Hess, Milan Bouška, Ludvík Král, Ivana Měřičková, Radka Stupková, Radana Herrmannová, Jiří Valšuba, Bohuslav Kalva, Karel Urbánek, Radovan Vaculík, Jiří Havel

Překlad: Dagmar Krejčová

Zvuk: Milan Blažek, Studio Fontána

Produkce: Ivana Prejdová, Drahoslava Pešulová

Dialogy a režie: Marie Fronková

Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. v roce 2000

Lokalizace DVD

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, estonsky, litevsky, lotyšsky, polsky, srbsky, turecky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný

Disk má na začátku namísto obvyklého "Byste neukradli" či "Stahovat je trestné" neuvěřitelnou scénku "Jeden koupil pravé DVD a má spoustu nadšených přátel, druhý koupil na ulici a není v kolektivu oblíben".  Následuje obdobně zábavná upoutávka, že jen nikoli růžová, ale BLU budoucnost v plném HD má ty správné grády, což sledovat na DVD na PC je opravdu asi to nejlepší…

Mravní poučení