Intersonic – Letecké bitvy 1. DVD

Pokud někomu nestačí seriál Dogfights, který vydává Amercom pod názvem Stíhači v boji – Letecké souboje, tomu InterSonic nabízí alternativu. Ve středu 19. ledna 2011 se na pultech objevilo první ze tří DVD z dílny Discovery Channel, dokument Letecké bitvy 1, cena 69,- Kč. Napínavé letecké boje historie.

Pojďte nahlédnout do světa leteckých bojových strojů.

Letecké bitvy

Průvodce pořadem 

Od okamžiku, kdy se první letadlo udrželo ve vzduchu, začalo strmě stoupat nové technické odvětví – letectví. S vývojem lepších strojů se zlepšovaly i schopnosti statečných pilotů.

Díky dokumentu Letecké bitvy se vydáme do vzdušného prostoru, který byl vymezen jen pro vyvolené. Uvidíme rychlý rozvoj leteckého inženýrství. Poznáme slabé i silné stránky okřídlených strojů. Budeme moci porovnat jednotlivé střety letounů soupeřících velmocí. Setkáme se s pilotními esy, která se díky svému umění zapsala do letecké historie…

DVD obsahuje 2 kapitoly opět v jiném pořadí, než udávají dostupné zdroje:

Sabre a MiG 15 

Rekonstrukce pod dohledem 

1. Sabre vs. MiG-15 (Jet Ace: F-86A vs. Mig-15) – 15. června 2008

 

Wildcat

 

Zero 

 

2. Zero vs. F4F Wildcat (Zero vs. F4F Wildcat) – 1. července 2008

Režie: Adam Friedman

Scénář: Lee Fulkerson

Produkce: Adam Friedman, Lee Fulkerson, Joe Lawrence, John Orfanopoulos, Conal O´Henry

Střih: Ken Luebbert

Zvuk: Karol Urban

for Military Channel by Traveling Light Media 2008 

Na imdb.com bez hodnocení a vesměs všechny ostatní zdroje bez jakýchkoli podrobností a komentářů pouze konstatují, že série existuje.

4:3 nebo ne? 

Tak jsem nakonec neodolal a DVD zakoupil. Milým překvapením je, že ač se ve své podstatě dokument zabývá stejnými událostmi jako konkurence (Alej Migů, Guadalcanal), to hlavní není předmětem práce animátorů – souboje jsou rekonstruovány s pomocí funkčních strojů a komentovány vypravěčem, který je na obloze sleduje v doprovodném stroji. A na to, že jde o dokument americký, ani v něm není tolik onoho otravného opakování před a po viditelných pauzách, do kterých se vkládá reklama. Ovšem nemohu a nemohu se zbavit dojmu, že dokument původně nebyl ve formátu 4:3, obraz mi přijde víc než mírně šišoidní – viz snímek obrazovky s dokumentární fotogragií nahoře…

Zadní strana obálky 

Žánr: Dokument / Historický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 88 minut

Původní název: Showdown: Air Combat

Společnost: Traveling Light Media

Účinkují: major Paul "Max" Moga (pilot F-22 Raptor), Dr. Jim Mowbray (profesor „of Strategy, Doctrine, and Airpower at the Air War College")

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: